Otwarcie sklepów i siesta

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Chciałam zapytać o hiszpańską siestę i związane z tym zamknięcie sklepów. Jak to jest z tą siestą, czy po jej zakończeniu sklepy dalej są otwierane? Z tego, co czytałam kończy się w godzinach wręcz wieczornych - czy sklepy są potem normalnie czynne? Zaczęło mnie to zastanawiać, bo zawsze późno wstaję (przez "późno" mam na myśli południe/popołudnie) i jak w tej sytuacji by wyglądała kwestia zakupów.. Bardzo mnie to ciekawi, napiszcie coś na temat hiszpańskiej siesty, z góry dziękuję za odpowiedzi.
Sklepy (i urzędy) są otwierane po zakończeniu siesty. Zazwyczaj zamknięte są przez jakieś dwie, trzy godziny, w godzinach między 13 a 17. Supermarketów nie zamyka się wcale.
Niekiedy urzędy w lecie czynne są tylko do 14 (horario de verano)

Zakupy w supermarketach najfajniej się robi koło piętnastej, sklepy są wtedy puste, nie ma kolejek, chociaż w lecie to najgorsza pora do wyjścia z domu :)
Dziękuję Ci ogromnie, bardzo mi pomogłaś. Cieszy mnie, że supermarkety nie są zamykane. Dzięki za wszystkie informacje.
Nie ma za co :)
Pamiętaj, że prawie wszystkie sklepy są zamykane w niedziele. Na szczęście zawsze otwarte są piekarnie, w których - oprócz zawsze świeżego pieczywa - można też kupić część podstawowych produktów spożywczych (jaja, mleko, mąka itp.)
Dzięki. Ja co prawda do Hiszpanii wybieram się najwcześniej za kilka dłuższych miesięcy, ale te informacje bardzo mi się przydadzą. Pozdrawiam :)
Poza sklepami Pakistańczyków, gdzie można kupić prawie wszystko. Nie wiem, dlaczego ich ten zakaz nie dotyczy :)
Bo to nie zakaz ale raczej tradycja/przyzwyczajenie/sposób życia :)
Sklepiki Latino i Chińskie też czynne w każdą niedzielę i święta.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka