przygotowania do matury

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
jak w temacie ;) jak wam idzie? Bo mi raczej nie idzie. Skupiona na angolu powtarzam transformacje. w sumie mamy jeszcze prawie miesiąc.. ale ustny tuż tuż.. a tak btw. kiedy macie właśnie ustną.
Ja 12 maja... Uhuhu.. Im blizej tym czuję, że mniej wiem.
Ale będzie dobrze i damy radę ;) prawda?
Salud!! :)
ja mam dopiero 31 maja. jakbys mogla to napisz po swoim egzaminie jakie byly u Ciebie pytania
pozdrawiam
zycze powodzenia
nie ma problemu :)
myślę, że inni, też napiszą jakie tematy mieli.
Rodzina się wspiera ;D
dokładnie.. wspierajmy się :D choć ja mam dopiero 29.Ja obecnie tez jestem skoncentrowana,na pozostalych przedmiotach.. ale DAMY RADE:) MUSIMY!! saludos :*
Dziękuje Ci bardzo i życzę Ci powodzenia na wszystkich egzaminach
pozdrawiam
ja mam ustny już 6. maja to się z Wami podzielę wrażeniami....;-)
Perfecto, Locita...Estoy LOQUITA :P por saberlo :D
Los mios les tengo el 24 (oral) y el dia siguente (escrito) :D :D
zdałam ustny na 100%!!!!!!!!!!!!!! 20/20 :>:>:>:>

ale się cieszęęęęęęęęęęęęęę:)
wowow!!!!!!!
Gratuluję :D:D:D:D:D:D:D:D:D
czyli można:D
a teraz czekam na relację...
tylko wszystko po kolei... :D
- najpierw stresik na krzesełku przed drzwiami, potem maxi stresik na krzesełku przed drzwiami :]
- potem drzwi sie otwieraja, miła pani, "buenos dias", prosi o dowód, o swiadectwo (musiałam pokazac bo nie mam hiszp, w szkole, i musieli miec pewnosc, ze ukonczyłam szkołę, głupota), i wylosowałam temat (obiecałam sobie wziąc pierwszy z brzegu - szczęśliwie)
- usiadłam sobie na krzesełku i sie przygotowywałam przez 15min, podczas gdy inna osoba odpowiadała
- jak zobaczyłam pytania to stresik zmalał - zad. pierwsze: siempre jovenes, na obrazkach biegający starszy człowiek, 9-letnia pracująca chinka, i twarz kobiety, do ktorej przykłada sobie strzykawke, musialam mówiac o eliksirach młodości, zachowaniu zdrowia i piekna i takie tam lanie wody, a w drugim zadaniu 2 tematy do wyboru: wady i zalety mieszkania w duzymi miescie (o tym mowilam) i rola kobiety i mezczyzny w pracach domowych (tak mniej wiecej)
- czas minal nadspodziewanie szybko, teamtu prawie nie opracowalam ;-)
- podeszlam do stolika z 3-osobową komisją i nie wiem jak to sie stało, ale prawie sie nie denerwowałam. odpowiadałam na pierwsze zadanie, potem mi zadawali pytania (co uwazam na temat operacji plastycznych i takie tam), potem mówiłma drugie zadanie i potem zaczeła sie rozmowa bo ze mna strasznie polemizowali :] bo ja im mowilam ze wg mnie prawdziwe zycie sie toczy w miescie, a oni na to ze co ja rozumiem przez prawdziwe zycie i ze załózmy ze tam jedna z tych babek w komisji uwielbia wies i jak ja mam zamiar przekonac do swoich racji....;]
- potem wyszlam i komisja myslala przez 25 min nad punktami moimi i 2 inncyh osób
- wyszli po nas, weszlismy do sali i odczytali wyniki po czym życzyli nam sukcesów w przyszlosci i zebysmy nie zostawialy hiszpańskiego (tamte dziewczyny mialy 14p. i 18p.)

no i tak było :)
musialem czekac do 17;00 na moja kolej!! nawet dluzej, bylem przedostatni, komisja byla super, ale stres bylo gromny!! wszedlem, wylosowalem zestaw nr 2 i dali mi karte i 15 minut na zrobienie notatek i przygotowanie sie... mialem o rodzajach diet o miesie i wegetarianizmie, czy to jest normalne jesc mieso itd, co o tym sadze i jak to wplywa na wyglad, tozsamosc i charakter czlowieka... na rysunkach byly kury w klatce, baba z kielbasa i na trzecim warzywa, do rysunkow byly przydzielone teksty, do ktorych zadawala mi Pani pytania, opisane byly tez diety, 3 osob trzeba bylo porownac i ostatnie to zrobic prezentacje na jeden z dwoch tematow: wybralem stypendia za granica- opisac wady i zalety, do wszystkich zadan byly pytania, komisja cudowna, wesola, szczegolnie pani ktora mnie odpytywala, ale tez ta druga, ktora cieszyla sie ze mam peruwianski akcent co mi bardzo pomoglo i bardzo sympatyczny pan, chcialem zrobic sobie z nimi foto ale nie mialem aparatu!!! haha w konsekwencji dostalem 17 punktow czyli 85% procent, poza tym poznalem kilka fajnych osob, Ale duzo pomogla mi obecnosc Ali ktora byla dzis moim przewodnikiem lacznie z Leticia. Ludzie byli z roznych stron: Zielona Gora, Gniezno, Poznan, Gorzow, Slupsk i Szczecin... bylo fajnie ale jak stamtad wyszedlem wczesniej ogromne nerwy!!!
hahaha
wow... No ja modlę się o temat np. wady i zalety życia w miescie :D:D
a mam pytanie. jak np. nie będe znać jak sie nazywa jakiś przedmiot na obrazku... np. kury w klatce... to jak powiem tak na około, że zwierzęta, ktore człowiek hoduje dla siebie lub na sprzedaz ... to będzie to błąd..kurcze, a jak wogole nie będę wiedziała co się znajduje na rysunku to dużą pkt mogą odliczyć za niepowiedzenie o nim...
to pierwsze.
A drugie: pewnie mieliście jakieś cytaty czy zdania koło rynków, do których trzeba było się ustosunkować... i czasami jak trafiałam w arkuszach z anglika to na serio nie wiedziałam jak je skomentować... i są dwa wyjscia,albo powiedzieć, ze się nie wie albo ze sie nie wie ale zmyślać, że moze to chodzi o cos tam....
acha..a jak z mową, dużo błędów robiliście..?? zwracali na to uwagę tak bardzo?
Kurcze, im bliżej egzaminu to myślę, że sobie nie poradzę.. :/
P.S. Locita a Tobie powiedział ktoś, żeby świadectwo przyniesc, bo co prawda do mnie przyjedzie, ale nie mam hiszp w szkole ... a o świadectwie dyrek nawet nie szepnął.

Salud maturzyści :D
powiedzieli mi o śwaidectwie dzień wcześniej. i faktycznie było potrzebne, bo komisja mnie o nie prosiła.

jak nie znasz słów z obrazka, to wymyślaj, tu się liczy twórczosc jak zauważyłam ;-) poza tym na opisywanie tych obrazków to naprawde schodzi może 30 sekund.....

co do napisów, to ja na początku zapomniałam o nich wposmniec, wiec mnie zapytali, jak myśle, co mogą znaczyc (miałam "siempre jovenes" i jakis tekścik o eliksirach młodości). no to mówiłam ze to sa jakies fragmenty z gazet, pewnie dla kobiet, i jak kobieta cos takiego zobaczy ,to juz wie ze znajdzie tam jakies informacje, jak moze byc wiecznie piekna i molda, takie tam bzdurki ;-)

chyba nie robiłam wielu błędów....;]

grutn to mówic mówic mówic i nie przestawac, chocby to miały byc głupoty, hihi ;-)

pozdrawiam i życzę powodzenia!
mi tez nie powiedzial, ale trzeba kserokopie i musi byc podbita costam zgodnosc z orginalem...
no to podnieslas mnie na duchu.. Bo najbardziej to się obawiam, że nie będę wiedziała, jak się nazywa cos, co widzę na rysunku. :P
o swiadectwie nikt mi nie powiedział, to się zapytam u siebie :P:P
no to podnieslas mnie na duchu.. Bo najbardziej to się obawiam, że nie będę wiedziała, jak się nazywa cos, co widzę na rysunku. :P
o swiadectwie nikt mi nie powiedział, to się zapytam u siebie :P:P
Ja też miałam 20/20, 100% :))) Temaciki bardzo miłe - o modelu współczesnej rodziny i o tym, czy wygląd i figura mają wpływ na szczęście w miłości :) A komisja była supermiła, najlepsi ludzie na świecie :)))

Ewentualne pytania - [gg] :)
przepraszam za głupie pytanie: a to rozszerzenie czy podstawa? :D
rozszerzony :)
Zdałem dziś na 16. nie jestem zachwycony. No cóz... trzeba zapłącić cene za to, że ise nie odwróciło kartki, przez co prezentowany temat stął się istną improwizajcją. można było się skupić na obrazkach. Komisja w Cervantesie była przemiła, Obejrzała dokąłdnie moje świadectwo. Ponasto była zaskoczona, że miałem kod szkoły, co było im potrzebne. Jako obrazki miałem wykres, ile lat na co poświęcamy (np. spanie), śpiącą kobietę, mężczzyznę na rowerze z psem, jakieś bioro z Murezynem , kobietą używająca komputer osobisty, hamburger i zegarech. A temat o wyższości bądź niższości szkół prywatnych nad/od państwowych. Mucha suerte.
mam pytanko. A dużo błędów robiłes?rnJak Ci poszło opowiadanie na wybrany temat?
18/20 :)) już po wszystkim ;D
5 zestaw: co daje ludziom szczęście- obrazki z rodziną, samochodem, facetka co pracuje i zjęcię pieniędzy.
A tematy:
Dlaczego młodzi ludzie w Polsce nie uprawiają sportów.
2. W Polsce powstaje coraz więcej szkoł prywatnych. wg ciebie gdzie lepiej się jest uczyc - w panstwowej czy prywatnej i dlaczego.
Komisja sympatyczna.
Egzamin miałam w gabinecie dyrektora :D:D
25 minut i po bolu.. a pozniej już tylko świętowanie :D:D
Powodzenia dla pozostałych zdających :)
gratuluje :-)
Na pewno zamiast powiedzieć estaba satisfecha powiedziałem fue satisfada (a cwhilę wczesnie zastanawiałem się, czy nie powinno satisfecha) i siguiente przed rzeczownikiem chyba jakiś na pewno... Napewno użyłem futuro de indicativo i presente de subjuntivo. Skoro niektóre rzeczy wymyślałem tuż przed móieniem, iec nie mogłem za prezentacje dostać maksa. Obrazków tez jakoś wyjatkowo dobrze nie opisałem (no po siguiente się powtarzało zamiast użyć al lado, abajo itp.) i nie sądzę, żebym nap ytania bosko odpowiedizał 9bo nawet nie wiem czy dobrze je słuchałem) Sądzę, że za jezyk 1 pkt poleciał, a za prezentację 3. A dziś jestem załamany niemcem
No słyszalam, ze niemiecki na rozszerzonym trudny był...
coś w tym roku CKE zabawiło się...
CO do ustnego.. to na wielu uczelniach się nie liczy.. ale dla własnej satysfakcji jest okej.
Mam nadzieję, ze poziom hiszpana nie będzie z kosmosu. I nie mówię,żebym nie znał słówek... zostąły jeszcze mio 2 tygdonie z Langenscheidtami i ulubionym Easy Espańolem.
Ja ma ustną 31 w Sosnowcu , boje sie, ze wylosuje jakis trudny zestaw ktorego nawet nie bede potrafila omowic :/ po waszych widzez e nie sa takie zle ,czy zestawy moga sie powtarzac???Pozdrawiam tegorocznych maturzystow :]
pewnie ze się powtarzają :) CKE przygotowała ileś tam tematów, które się będą przewijac. więc skoro masz dopiero w ostatnim diu, to jak wszscy tu napiszą, to będziesz wszystko wiedziała.... ;-)

nie martw się, na pewno wszystko dobrze pójdźie, grunt to opanowac nerwy i mówic, mówic, mówic :) nawet jak za bardzo nie bedziesz miala pojecia o temacie, to sprobuj sie na przyklad skupic na jego czesci, albo cos (np. masz zalety zycia w miescie i nie wiesz co powiedziec, cos tam wymyslasz, po czym mowisz, ze jest duzo kin, i ze wszyscy ludzie lubia chodzic do kina, ty tez, szczegolnie ze swoimi przyjaciolmi, bo jest smiesznie, blablabla ;-) oczywiscie tylko przez chwile mozna sobie pozwolic na takie zejscie z tematu, mimo wszystko od czasu do czasu trzeba sie starac mowic do rzeczy ;D

besos
ja tez tam zdaje, tylko ze jestem z tej szkoly a Ty skad jestes ??
Jestem z Poręby (koło Zawiercia) która jestes na liscie bo ja chyab 7 czy jakos tak. Prosze piszcie jakie mieliscie tematy:} Pozdrawiam!!:]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |

« 

Pomoc językowa