realizm magiczny

Temat przeniesiony do archwium.
zdaje w tym roku mature i temat, ktory wybralam na ustny z polskiego brzmi nastepujaco : "Omów istotę realizmu magicznego w literaturze i filmie XX wieku". mam juz kilka pozycji, na ktorych chcialabym sie oprzec, ale bylabym wdzieczna gdybyscie mi cos polecili, szczegolnie jezeli chodzi o film. z gory dziekuje
ja miałam w tamtym roku temat "wizerunek kobiety w literaturze realizmu magicznego" i omawiałam postaci z powieści Marqueza. Polecam "Sto lat samotności", w którym chyba najlepiej widać realizm i książki Alejo Carpentiera, także przedtawiciela realizmu. jesli chodzi o film, to niestety nie jestem w stanie nic Ci polecić.. pozdrawiam i powodzenia ;)
dziekuje za odpowiedz; przyznam, ze Carpentiera jeszcze nie czytalam, ale na pewno po niego siegne. tez pozdrawiam:)
Kusturice pewnie znasz :)
oprocz tego zajrzyj tu: http://www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/nr5/artykuly/dobrowolski_kolski.html
Ekranizacje Isabeli Allende np. "Dom duchów" a poza tym jest taki film "Przepiórki w płatkach róży". Takie jest polskie tłumaczenie,z oryginału- "Como agua para chocolate". Bardzo fajny film! powodzenia :)
Witam!
Ja w tym roku wybrałam na maturze temat, który jak się okazuje pojawił się już wcześniej. Wizerunek kobiety w literaturze realizmu magicznego. Przeczytałam na forum że Ty pisałaś prezentację na ten temat, jeśli mogłabyś mi podać źródła z których warto skorzystać to byłabym bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Diana Kalita
Możesz jeszcze poszukać coś więcej na temat Carpentiera, bo jefo pisarswto, to tzw. realizm cudowny - realismo mágico
Temat przeniesiony do archwium.