matura rozszerzona - podręczniki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć conieco o podręcznikach z których przygotowywaliście się do matury rozszerzonej z hiszpańskiego. Jakie polecacie a jakie odradzacie? Ewentualnie, jeśli ktos miałby do sprzedania używany podręcznik, w którym znajdę wszystko co jest potrzebne do pozytywnego zdania matury, proszę o kontakt na maila [email]
Witam : )

ja się uczyłam z tych książek:

- Comunicate en espanol (lee, escribe, escucha, habla) Anna Wawrykowicz.
Tylko że z tego co pamiętam są blędy w odpowiedziach...ale ogólnie
fajna ksiązka. a i jest z kasetą :D

-kupiłam sobie ESPANOL repetytorium tematyczno-leksykalne Ewa Bartkowiak. ciekawe teksty i duży zasłob słów przydatnych na mature ustna ;)

- ZDAM MATURE! JEZYK HISZPAŃSKI egzamin ustny i pisemny poziom podstawowy. Milena Moreno, Karolina Prussak, Mercedes Socorro. Wiem, podstawowa ale jeśli zdajesz ustny na podstawie to fajnie tu wytłumaczone są jak opisywać obrazki itd ;)i jest z płytą.

-i na kursie (nie maturalnym) uczyłam sie z ksiązki ELE avanzado (ta czerwona) są działy w ktorych są slowka i konstrukcje przydatne na ustny rozszerzony. o zanieczyszczeniu itd.

-kupiłam sobie IDIOMY z PWNu tak dla siebie więc jak chcesz możesz tez sobie kupić.

ogolnie nie ma ksiązek przygotowywujących na poziom rozszerzony a szkoda troche...

ile lat sie uczysz hiszpańskiego? na jakie studia sie kierujesz?

mam nadzieje że Ci pomogłam, pozdrawiam ;)
>> ile lat sie uczysz hiszpańskiego? na jakie studia sie kierujesz?

Po hiszpańsku mówię od dziecka bo jestem Katalonką z pochodzenia :), z tym, że potrzebuję jakiejś książki z której mogłabym się nauczyć pisać listów itp. o to mi głównie chodzi, gdzie wstawiać konkretne formułki, doskładne zasady pisania ogłoszenia czy eseju :) Matura niestety ma to do siebie, że trzeba trzymać się określonych reguł, esej ma ileśtam akapitów itd. i po to właśnie potrzebuję książki :) Żeby się dowiedzieć jak to wszystko funkcjonuje. Hm, jasne że pomogłaś! :) Dzięki, poszukam w internecie tych książek i może znajdę w nich coś co mi się przyda. Co do studiów, to myślę o filologii romańskiej w Gironie, a ty? Gdzie i co studiujesz? :) pozdrawiam również.
o wow :) jeszcze nigdy nie poznalam osby z Twojego pochodzenia;) hmm zdajesz mature dwujęzyczną? a jeli chodzi o listy itd to są przykłady w tej ksiązce podstawowej a i są różne przykłady w slowniku OXFORD spanish-english. A co do Twoich studiów brzmią bardzo ciekawie. Ja chciałam iść na Warszawski ale niestety zabrakło mi pare punktów i ide na Uniwerek Łódzki. Mam zamiar za rok poprawic i jakoś sie przenieść ;) na lingwistyke stosowaną lub iberystyke. Jak coś znajdziesz ciekawego to podaj chętnie skorzystam ;) pozdrawiam;)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie