Francuski czy hiszpański-co wybrać?

Temat przeniesiony do archwium.
Od października zaczynam naukę na filologii włoskiej. Oprócz włoskiego, który jak wiadomo jest podstawowym językiem, muszę wybrac drugi język jako lektorat... Nie wiem na jaki się zdecydować: FRANCUSKI czy HISZPAŃSKI. Może ktos z was uczył się zarówno jednego jak i drugiego i podpowie mi, który język jest łatwiejszy do nauki i przyjemniejszy.
Ja uczylam sie trzech...i mimo, ze francuski jest piekny to chyba polecilabym hiszpanski. Bardziej zblizony do wloskiego, latwiejsza wymowa ... pisownia . Ale oczywiscie wybrac powinnas sama.
A ja chociaz nie uczylam sie ani jefdnoegoz tych jezykow to polecilabym cijezyk hiszpanski,gdyz wydaje mi sie latwy.A zarazem jest bardziej porzydatny(wiele malych panstewek na atlantyku posluguje sie tym jezykiem)a francuski przyda ci sie tylko we francji.Ale rob jak uwazasz :)

Hasta manana!
Nie zupelnie jest prawda , ze francuski tylko we francji ...Francja miala sporo koloni i np, w tunezji, algierii...jest to drugi urzedowy obok arabskiego....no i Martinika...tez ladna :) Ale mimo wszystko polecam hiszpanski...
Kto by ci tam do Afryki jeździł? Chyba tylko Olisadebe do swojej familii. :P W sumie to włoskiego też używa się tylko we Włoszech. Nie chcę Cię zniechęcać do włoskiego, ale wydaje mi się, że uczenie się go to torturowanie swojego języka (choć przyznaje, że większej styczności z nim nie miałem). Ruski rządzi!
to również główny jezyk w kanadyjskiej prowincji Quebec
hm ja uczylam sie obydwu, ale teraz kontynuuje tylko hiszpanski..francuski po prostu ciezko wchodzil mi do glowy..polecam hispzanski :)
Ja oczywiscie tez polecam hiszpanski, jednak sadze, ze powinienes (czy powinnas) z tym pytaniem pojsc na inne forum. Nie odbierz tego zle, ale sadze, ze tutaj nie sa osoby, ktora by ci odradzila ten jezyk, bo wszyscy go wybrali dlatego, ze go lubia. Tak samo gdybys zadal(a) to pytanie na forum francuskiego, tam podali by ci 1000 powodow, dla ktorych warto wybrac ich ulubiony jezyk. Propunuje ci zadac to pytanie, np. na forum wloskiego. Tam zapewne sa osoby, ktore zetknely sie juz z tym problemem i sadze, ze oni ci lepiej w tym doradza
Studiuje francuski( od 9 lat pochlania mnie calkowicie, lacznie z Francja), od roku ucze sie hiszpanskiego i zamierzam kontunuowac na iberystyce. To sa 2 piekne jezyki, 2 rozniace sie kultury, 2 zupelnie inne sposoby postrzegania swiata. Studiowalam literature frankofonska, b.zroznicowana: Quebec`u, Belgii, Algierii i oczywiscie Francji. Politycznie i zawodowo mam duzy kontakt z jezykiem francuskim, jest wiele firm. Bylam tez w Hiszpanii. Jesli chodzi o aspekt finansowy, duzo bardziej moglam skorzystac z znajomosci francuskiego niz hiszpanskiego. Nie przecze jednak ze bogactwo Ameryki Poludniowej moze jednak sklaniac ku hiszpanskiemu:))
polecam hiszpanski,jest łatwiejszy od francuskiego (przynajmniej dla mnie).to ,ktory jest bardziej przydatny to juz tylko kwestia tego co zamierzasz robic w przyszlosci.
3maj sie
Ja uczę się hiszpańskiego od 4 lat, a francuskiego dopiero od roku, ale dość intensywnie (mam w szkole częściowo wykładowy) i trudno mi odpowiedzieć na twoje pytanie. Na początku roku uważałam, że hiszpański jest łatwiejszy niż francuski. teraz już tak nie myślę. Francuski to naprawdę nie jest trudny język, trzeba się tylko do niego przekonać. Jeśli chcesz uczyć się w celach zawodowych to mimo wszystko lepszy jest francuski: proste - amerykanie i anglicy jeśli w ogóle uczą się jakiegoś języka obcego to jest to francuski, poza tym w większości europejskich szkół jako dodatkowy język jest francuski, rzadziej hiszpański. A jeśli po prostu chcesz się nauczyć dla przyjemności to polecam hiszpański, bardziej się przyda na wakacjach (w USA połowa ludzi zna hiszpański, bo ich rodzice lub dziadkowie lub w ogóle krewni pochodzą z Ameryki Płd, szczególnie tych w pobliżu Ameryki Środkowej), a poza tym nawet we Francji studenci znają hiszpański i angielski (przynajmniej taki jeden David, który sprzedawał naleśniki pod Notre-Dame. Posdro dla niego!! :*) Ja też muszę wybrać dodatkowy język na przyszły rok, ale mam wybór między rosyjskim a włoskim i nie waham się ani trochę. (Oczywiście wybieram ITALIANO)

Posdro

Mada
Uczyłam się wszystkich tych 3 języków romańskich.
Radzę: posłuchaj sobie przed październikiem i hiszpańskiego, i francuskiego.
Pogadaj z native'ami, pooglądaj filmy.
I tak będziesz miał problem, bo wszystkie 3 zbliżone do siebie, będą Ci się mieszać. Francuski ewoluował najbardziej, potem wloski i hiszpański, czyli te dwa ostatnie będą się bardziej ze sobą mieszały.
Niestety.
Ale warto poznać wszystkie 3, tylko może racjonalnie - oddzielić włoski od hiszpańskiego francuskim, a hiszpański zacząc, jak zobaczysz, czy Ci się ugruntuje włoski i nie pomyli z francuskim.
Hipszńaki po włsokim bvędzie Ci z jednej strony łatwiej szedł, ale za to bardziej się mylił. We francuskim będą schody (wymowa), ale za to może się aż tak nie pomiesza.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa