jezyk portugalski//podrecznik//prosze o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |
czesc
chcialabym zaczac sie uczyc portugalskiego, ale nie wiem jaki podrecznik jest dobry
1)navegar em portugues
2)portugues sem fronteiras :-)
3) portugues XXI

czy uwazacie ze ktorys z tych podrecznikow jest dobry . ja sie sklaniam ku 2. ale nie wiem czy jest to dobry wybor
prosze o odpowiedz na forum lub na maila [email]
a ja tam lubie Portugues sem Fronteiras, niby taki stary i obrazki ma okropne ale za to slownictwo dobrze prowadzi, gramatyka powoli, na pewno mozna sie z niego duzo nauczyc.
dzieki, chyba wlasnie ten podrecznik sobie kupie . a czy sa jeszcze jakies fajne ksiazki do nauki portugalskiego ??
pozdrawiam
a wiecie moze gdzie można wspomniany podrecznik kupic/ pozyczyc/ xerowac?
W zadnej ksiegarni nie spotkalam poki co..
na www.nowela.net jest kilka podrecznikow do nauki portugalskiego
Czy mógłby mnie pan podłuczyć języka portugalskiego.
Proszę o szybką odpowiedz.
Gostaria muito de aprender o idioma polonês obrigado dziekuje =)
kaseta do tego podrecznika (portugues sem fronteiras) kosztuje 121,5 zł na nowela.net. kupujesz wiec sam podrecznik? pytam, bo chcialabym sie uczyc portugalskiego, ale bez sluchania wymowy to nie to samo, a ponad 200 zł za podrecznik i kasete? sama nie wiem..
uh?! Czy jesteś gotowa na 3 poziomową przygodę z tą książką? :)
Pierwsza część no może i owszem, bo nic lepszego na rynku nie ma, ale po pierwszych rozdziałach drugiej części książka dobija brakiem jakiegoś podwyższenia poziomu, postępu czy coś...dlatego trzecią to sobie już kompletnie daruję.
Myślę, że nie warto 120 zł. za to dawać i poszukaj uważnie po bibliotekach, ja jestem z okolic Lublina i mam instytut Camoesa pod nosem, więc rozejrzyj się, może też coś takiego masz.
Do gramatyki polecam "Gramatica activa". Ćwiczenia są chwilami dosyć sztywne, ale solidnie wytłumaczone wszystko jest, ma też drugi poziom kontynuuacyjny.
Jeżeli zamierzasz uczyć się szybko i "porządnie ( nie tylko słownictwo z książek typu "rozmówki port" ale wniknąć w ten język)" to skombinuj sobie również "Vamos continuar". Ja na tej książce właśnie ugrzęzłam, bo ćwiczenia coraz trudniejsze....no i dochodzi leksyka: przysłowa, akcenty, wyrazy podobnie brzmiące i cud miód :). Książka ta ma poziom "intermedio-avancado", ale jak już napisałam, dla tych co chcą sami, szybciej i pożądniej myślę, że warto;

Troszkę to chaotyczne i niestylistyczne, co napisałam, ale mam nadzieje, że coś Ci dało. :)
dziekuje Ci najmocniej za odpowiedz!
jestem z niewielkiego miasteczka, a w promieniu 100 km naprawde nie ma nic takiego. skoro odradzasz mi ta ksiazke, to juz zupelnie nie wiem, na co mam sie zdecydowac. "vamos continuar" to, jak sama nazwa mowi, cos dla osob, ktore cos juz z tego jezyka wiedza, a ja jestem na poziomie zerowym i szukam czegos, co mogloby oswoic mnie z jezykiem, nauczyc podstaw gramatyki i podstawowego slownictwa. zalezy mi tez, by podrecznik mial plyte lub kasete, z ktorej moglabym posluchac wymowy, bo to bardzo wazne.
zdajesz sie byc osoba, ktora juz ma doswiadczenie z tym jezykiem, wiec bylabym Ci niezwykle wdzieczna, gdybys polecila mi cos dla poczatkujacych.
??
po co masz kupować podreczniki jak mozesz użyc tych stron do nauki:
• www.priberam.pt/dicionarios.aspx Słowniki on-line

• www.freedict.com Słownik online angielsko-portugalski

• www.flip.pt Słowniki i korektory on-line

• www.livrarialeitura.pt Księgarnia internetowa

• www.instituto-camoes.pt Instituto Camões

• http://www.instituto-camoes.pt/cvc/aprender.html Centro Virtual Camões - Strona o języku portugalskim (gry, gramatyka itp.)

• www.dn.pt Diário de Notícias - gazeta portugalska

• www.dnoticias.pt Diário de Notícias de Madeira

• www.solnet.com Gazeta portugalska wydawana w Kanadzie

• www.bbc.co.uk/portuguese Strona BBC po portugalsku

• www.radios.com.br Brazylijskie stacje radiowe

• http://alfarrabio.um.geira.pt Różne różności łącznie z lekcjami portugalskiego

• www.rtp.pt Strona telewizji i radia portugalskiego

• www.portoeditora.pt Strona wydawnictwa Porto Editora

• www.ul.pt Uniwersytet w Lizbonie

• www.hrw.org/portuguese Human Rights po portugalsku

• www.oceanario.pt Oceanarium w Lizbonie

• www.internacional.com.br Strona najlepszej w Brazylii drużyny futbolowej (z Porto Alegre)

• www.correiodopovo.com.br Dziennik z Porto Alegre (Brazylia)

• www.terra.com.br Portal brazylijski

• www.clicrbs.com.br Portal z Porto Alegre

• www.globo.com Portal brazylijski
nie wyobrazam sobie nauczyc sie jakiegos jezyka poprzez czytanie gazety, z ktorej domysle sie znaczenia moze co 50. slowa.
dzieki za dobre checi, ale bazowanie na stronach internetowych nigdy nie wchodzilo u mnie w rachube i nie zmienie przyzwyczajen.

jesli ktos ma jakies propozycje co do podrecznikow, to ciagle jestem otwarta na sugestie i wskazowki.
Uzupelniasz to książką portugalsi dal początkujących która kosztuje 20 zl i na początek masz wystarczający zestaw
Język portugalski dla początkujących
Jacek Perlin
ale ten podrecznik jest napisany pod katem wersji brazylijskiej, prawda? nie sprecyzowalam, ale mi chodzi o portugalski europejski.
szukam podrecznika wraz z kaseta lub CD, ale ceny sa czasem niesamowite. chociaz gdyby ktos polecil mi cos sprawdzonego, to nie zalowalabym tych paru zlotych.
dzieki za odpowiedzi, ale ciagle mam nadzieje, ze jeszcze ktos mi cos doradzi, wiec.. ;)
to pozostaje
Portugalski w 1 miesiąc za 30 zl
nie chce wydac sie jeszcze bardziej wybredna niz jestem, ale zalezy mi na solidnym kursie ;) pozostaje mi samej poszperac po sieci..
To najważniejsze do jakiej kwoty od tego trzeba zacząć
bo jest jeszcze takie coś z tych tańszych
Język portugalski od A do Z Repetytorium
A znam osoby którym sprawia przyjemność tworzenia swoich nagrać z wymową z stron gdzie sa slowniki mówione.
nie ma gornej granicy :) jesli znajde cos porzadnego, to dam tyle, ile bedzie trzeba. "nie jestes zawartoscia swojego portfela", jak to ktos kiedys..

ah, i dzieki za odpowiedzi. chociaz jak nic mi nie podejdzie, to chyba zdecyduje sie na "portugues sem fronteiras" na poczatek.
Jak jestes typowym wzrokowcem to dasz radę z tym podręcznikiem
możesz go porozbijać na mniejsze części na początku i tyle bym dodal
a jak z ta kaseta? czytajac cos, nie sluchajac jednoczesnie dobrej wymowy moge zalapac kilka powaznych bledow.. z jednej strony moglabym sie skusic na ten wydatek, a z drugiej bylyby za to juz nienajgorsze rekawice bokserskie!:)
to sluchaj do tego fragmentu do ktorego sie nauczylaś
nikt nie nauczyl cie że przed czytaniem nalezy najpierw posluchać kilka razy nagranie dopiero póżniej przystapić do nauki
chodzi mi o kwestie samego kupna kasety, a nie uzywania ;)
Muszę popatrzeć czy gdzieś nie mam tego kursu w formie pdf i mp3 .Jak bym go miał to moge ci go wysłać
o kurde, serio? ksiazke wole miec w formie materialnej, ale mp3 jestem jak najbardziej zainteresowana :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa