Dlaczego hiszpański jest popularny?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |
Czy ktoś może wyjaśnić mi, dlaczego hiszpański jest teraz taki popularny? Nie wolicie np. francuskiego? Czy hiszpański jest łatwiejszy dla Polaków?
ja tam nie wiem, ale hiszpanski staje sie coraz mniej popularny wg mnie... teraz wchodzi moda na rosyjski, japonski... poza tym wloski jest bardziej popularny niz hiszpanski...
Nie znam sie na modach jezykowych i nie wiem czy hiszpanski jest popularny...ale jest latwiejszy od francuskiego, szczegolnie pisownia i wymowa :)
Espanol uwazam, ze jest bardzo popularny ale wsrod jezykow bardziej niszowych. Jest to język bardzo przyjemny dla ucha i prawie tak łatwy jak angielski. Na przeszkodzie zeby zrownal sie popularnoscia w naszym kraju z angielskim, niemieckim i francuskim stoi sądze, że brak nauczycieli. Bo myślę, że chęci są, ale jak wiemy same chęci nie wystarczą. Na moje wielu uczniów w szkołach dużo bardziej by się wolało uczyc hiszpanskigo niż dojcza.
Hiszpański to wspaniały język, ale francuski jest chyba bardziej przydatny w Europie. Ponoć to drugi język Unii Europejskiej, po ang. i przed niem.
mi tam nie przeszkadza, ze hiszpanski nie jest taki strasznie popularny. nawet powiedzialabym, ze sie z tego ciesze;p bo to mi sie kiedys przyda, jak pracy bede szukala;p poza tym taka orginalna sprawa uczyc sie jezyka, ktory dla niektorych jest czarna magia hehe;p
Francuski jest wazny tylko w Europie, nawet po portugalsku mówi łącznie więcej ludzi niż po francusku, a po hiszpansku 3 razy więcej dlatego uważam, żę to espanol jest ważniejszy na swiecie,
poza tym zgadzam sie z zakrencikiem, ze fajnie jest mowic jezykiem, o ktorym wiekszosc ludzi pojecia nie ma...
hiszp to 3ci jezyk swiata a francuski ...nasty, a malo popularny? w pl malo popularny bo ludzie zawsze jezdzili do niemiec na czarno robic i sie uczyli :)
hiszp jest bardzo przyjemny polecam szczerze
Rozumiem, że pierwszym światowym językiem jest angielski, trzecim hiszpański, a drugim? Chyba nie niemiecki... Proszę o dalsze opinie na temat hiszpańskiego:-)
"El mandarín es el idioma más usado en el mundo, con más de 1.300 millones de hablantes, seguido del inglés y el español."

http://eltiempo.terra.com.co/educ/conort/noticias/ARTICULO-WEB-_NOTA_INTERIOR-1829330.html
hehe nie do konca
1. chinski
2. angielski
3. hiszpanski
po niemiecku mowi nieporownywalnie mnie osob
Ważność pod względem ilości native speakerów:
1. Chiński mandaryński
2. Angielski
3.Hindi/Urdu
4.HISZPAŃSKI (376 milionów) 25 (!) krajów
5.Arabski
6.Indonezyjski
7.Francuski
8.Bengalski :)
9.Portugalski
10.Rosyjski
11.Japoński
12.Niemiecki

Pod względem przydatności:
angielski,hiszpański,francuski,rosyjski,niemiecki,włoski,japoński,arabski,portugalski
W Polsce nieporownywalnie popularniejszy jest włoski niz hiszpański.Włoski jest b waznym jezykiem w unii (bo to Włochy przeciez sa 1 z panstw zalozycielskich i sa wsrod najbogatszych panstw swiata)>Wiec po co sie tak ekscytowac ze po hiszpansku mowia no nie wiem w Kolumbii czy Puerto Rico >>ciekawe kto z nas tam w ogole pojedzie choc raz w zyciu???
Podobno Amerykanie i Anglicy uczą się raczej francuskiego- jeśli w ogóle...
Amerykanie to nie sadze..oni sie jeszcze angielskiego ucza;))
Amerykanie ucza sie najczesciej hiszpanskiego , staje sie on drygim urzedowym jezykiem w tym kraju...napisy w wielu miescach po hiszpansku, ogloszenia w sklepach po hiszpansku...ja bylam glownie w czesciach polnocnych USA ale i tam ten jezyk jest popularny ale jesli chodzi o czesci te blizsze meksykowi tam hiszpanski podobno wypiera juz angielski :)
a my zyjemy w Europie
Ale jestesmy narodem , ktory lubi podrozowac wiec kazdy jezyk moze sie przydac:) A nigdy nie wiadomo kiedy pojawi sie szansa wyjazdow rowniez do ameryki poludniowej...kiedys o podrozach po europie moglismy tylko pomazyc :)
Masz rację, jak ktos chce popodróżowac trochę po świecie, to znajomosc angielskiego i hiszpańskiego może sie bardzo przydać.
skoro zyjemy w europie to po co cala europa uczy sie angielskiego?? :)))
w kongresie usa ostro dyskutowane jest oficjalne uznanie hiszp jako 2go urzedowego, gdyz za jakies 20 lat ilosc ludzi ze srodowisk hiszpansko jezycznych bedzie wieksza niz reszty (!!!!). Wiem bo to studiowalem :p
A jaki jest według Was najpiękniejszy język? ...zaraz po hiszpańskim oczywiscie :] .... dla mnie grecki rulezzz :P

Salu2
Słyszałem rumuński - fajne brzmienie. Rosyjski, włoski no i oczywiście hiszpański :)
wloski popularniejszy?? bzdura, chyba ze posrod pielegniarek. moze sie myle i nie uwazalam na wykaldach ale czy wloski jest oficjalnym jezykiem UE czy ONZ czy NATO?? hmmm chyba nie (jesli nie uwazalam to przepraszam) a hiszpanski jest. wiec??po to sie uczyc:)
pozdr.
mi sie grecki podoba:D u nas na kursie byla jedna greczynka i tak fajnie brzmialo, jak spiewala sto lat po grecku:D
hmm nio właśnie, mi również sie wydaje ze hiszpanski jest b. popularny i liczba osób, które sie go ucza stale rośnie.. :>
Hehe no widac z enie uwazalas na wykladach .Oglaszam Ci to teraz: włoski jest oficjalnym jezykiem UE(zeby podwyzszyc stan twojej wiedzy: jest jeszcze 10 oficjalnych jezyjow UE, jest rowniez oficjalym jezykiem NATo i ONZ , bo Włochy naleza do tych organizacji , podobnie jak wieeele innych państw.Poza tym włoski w europie jest uzywany takze poza Pólwyspem jako oficjalny jezyk w panstwach unii>>ciekawe czy o tym wiedzialas.No i na koniec ,jednakw Polsce włoski jest zdecydowanie popularnieszy od hiszpanskiego , widac to po ilosci kursow i tego ze lw szkolachjest czesciej nauczany .Wiec jesli Twoja wiedza jest niekompletnatna to oszczedz sobie kompromitujacych wypowiedzi. Pozdrawiam
hmmm ja uwazam ze sie nie skompromitowalam..jasne co do UE sie przynaje (choc dokumenty we wloskim nie sa tlumaczone tylko po ang i francusku (jezyki dyplomacji) to wracajac do ONZ hmmm czy onz ma tyle oficjalnych jezykow co czlonko??nie sadze moja droga..byloby to niewykonalne przy 191 panstwach czlonkowskich. jezykami oficjalnymi onz sa: arabski angielski francuski chinski rosyjski hiszpanski..hmm chyba wlochow ktos pominal..
,,Poza tym włoski w europie jest uzywany takze poza Pólwyspem jako oficjalny jezyk w panstwach unii ciekawe czy o tym wiedzialas" no jasne moja siostra mowi po wlosku wiec uzywa tego jezyka..czy o to ci chodzilo?? mamy tez ambasadora wloch w polsce on przypuszczam tez mowi po wlosku..nie rozumiem sesnu tego zdania.moze mnie oswiecis...nie chce sie znowu skompromitowac;/.
w szkolach w moim miescie hiszpanki jest czesciej nauczany. jest 2 jezyczne gimnazjum zhiszpankim z wloskim jeszcze nie ma. szkol nauczajacych hiszpanskiego jest full, iberystyka dziala a italanistyke zrobili tylko wieczorowa..hmmmm moze wroclaw nie lubi wlochow??
ps nie musisz nic oglaszac..wystarczy mi napisac........
Gadam czesto na msnie w roznych jezykach z ludzmi z roznych zakatkow globu i wychodziloby na to, ze najwiecej ludzi uczy sie angielskiego, ale na drugim miejscu hiszpanski. Np ze wszystkich Amerykanów z którymi konwersowałem z 70% uczy się espanola, 50%! japońskiego, 20% chińskiego, francuskiego,niemieckiego.
Prawdą jest, że hiszpański jest teraz niemal drugim językiem USA, natomiast co ciekawe w latach 80 było silne lobby Amerykanów niemieckiego pochodzenia i prawie został przegłosowany projekt ustawy ustanawiającej dojcza jako drugi urzędowy język
Akurat tutaj prawda leży pośrodku, prawdą jest, że oficjalnymi językami UE są języki wszystkich krajów europejskich ale w tym wypadku zarówno włoski jak i hiszpański są tak samo ważne jak np słowacki. Na te ponad 10 języków tłumaczy się tylko najważniejsze dokumenty czy też rozporządzenia Unii, podobnie w parlamencie europejskim każdy poseł ma prawo wypowiadać się w swoim języku. W praktycejednak na niższszym poziomie cała biurokracja UE porozumiewa się w 3 językach angielskim, francuskim i niemieckim. Gdyby każdy chciał komunikować się tylko w swoim języku to byłaby to wieża Babel, nastąpił by organiczny paraliż unii u samych podstaw. Angielski jest używany jako język uniwersalny, francuski i niemiecki ponieważ w tych krajach znajdują się siedzieby najważniejszych instytucji UE, no i poza tym to zdecydowanie najbogatsze kraje UE.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |