Dlaczego hiszpański jest popularny?

Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna
dokladnie, nie jest tak ze wloski jest wazniejszy bez przesady..
W krk np, szkoluy jezykowe dopiero od niedawna proponuja hiszp i nie ma za wiele grup zaawansowanych jeszcze...
jak dla mnie wloski brzmi znacznie gorzej, mimo ze podobny w sumie
No dobrze, ale lepiej uczyć się hiszpańskiego czy francuskiego? - mieszkając póki co, w Polsce;)
Trzeba wybrac ten jezyk,ktory wedlug nas sprawia nam wiecej radosci z uczenia sie go.Sama wiem,ze dobrze mowie po angielsku i jeszcze lepiej po hiszpansku,a po francusku mowie z polskim akcentem.Dlatego narazie zrezygnowalam z francuskiego,zeby doskonalic sie w tych dwoch.
Portugalski-język miłości i bossa novy
Oczywiście, że hiszpanski jest bardziej popularny niż np francuski.
Hiszpańskim mówi prawie cała Ameryka Południowa, więc lepiej znać hiszpański niż francuski. Język hiszpański jest łatwy dla Polaków a trudny dla Francuzów czy Niemców, ale i tak mało osób w Polsce go zna. Ja osobiście uwielbiam hiszpański i idę na Iberystykę w Łodzi.
Tego,który lepiej łapiesz od początku. Ja dopiero zaczynam ale już dobrze czuję akcenty i melodię tego języka. Po prostej rozmowie z Hiszpanem uslyszałam,że dobrze mówię . Gdy powiedziałam,że dopiero zaczynam zrobił bardzo zdziwioną minę. Uczyłam się też francuskiego-obowiązek szkolny.Nie powiem,że mi się nie podoba ale ma tragiczną składnię i pokręconą gramatykę.Hiszpański jest pod tym względem zdecydowanie łatwiejszy.Poza tym wszystko,nawet nowoczesne urządzenia ma wymyślne nazwy,które brzmią dla mnie bardzo egzotycznie.Nawet stwierdzenie,że boli mnie głowa brzmi jak poezja. Na dodatek bardzo lubię kulturę tego kraju. No i sposób bycia jego mieszkańców.Dużo bardziej niż Francuzów. Cóż miłośc od pierwszego zasłyszenia, wymówienia,zobaczenia... To jedyny sensowny powód by uczyć się języka. Niektórzy pałają tym uczuciem do francuszczyzny. Na mnie wypadło zamiłowanie do hiszpańskości-załuję,że nie mogę nauczyć się wszystkich jej cudnych dialektów na raz. Kataloński brzmi cudownie.Wspaniały mariaż dzwięków. Baskijskich jest najbardziej tajemniczym językiem Europy-językiem reliktem. Chcę poznać je wszystkie po kolei. I cicho marzę o podobnej eksploracji portugalskiego.
Może nie musisz wybierać żadnego ze wspomnianych przez ciebie języków. Jak znam życie to ten właściwy sam wybierze ciebie i nie sposób się będzie od niego uwolnić.
*Penelope : najlepiej uczyć sie dwóch języków, ale złap najpierw podstawy jednego, np. hiszpanskiego a pozniej ucz się francuskiego, bo jest trudniejszy, ale wiele będzie Ci się kojarzyło z hiszpana (w końcu to języki romańskie!!!)
No nie wiem czy hiszpański jest trudny dla Niemców, wśród młodzieży niemieckiej dużo jest osób znających hiszpański i to nieźle. My Polacy mamy łatwiej jeśli chodzi o fonetykę (la propunciacion :))
pronunciación :)
dobre, jak bym nie wiedziała :)
Jest też mały problem odnośnie nauki hiszpańskiego. Brakuje lektorów do wyższych poziomów, ciekawych podręczników, literatury w oryginale. Oczywiście coś tam można dostać w księgarniach językowych, ale nie ma dużego wyboru. No i tzw. Centrum Cervantesa jest chyba tylko w Warszawie, a nie w każdym większym mieście, jak np. ośrodek Alliance Francaise.
A poza tym to francuski to charczenie psa a hiszpański to sama muzyka;)))
No może nie tylko wśród pielęgniarek,myślę że w ogóle wśród kobiet. W moim mieście (powiatowym ok. 80 tys. mieszkanców) jest masę ogłoszeń typu "włoski w jeden miesiąc", przebiły nawet angielski i niemiecki. Hiszpańskiego nie ma nawet w EMPIK-u (nigdzie nie ma !). Spwodowane jest to tym że w co 5-6 rodzinie kobiety wyjeżdżają do pracy do Włoch, gdyby jezdziły np. do Argentyny pewnie byłby to hiszpański :) Więc nie można w ten sposób oceniać popularnośći języka, to życie wyznacza aktualne trendy. Jak za jakiś czas praca stanie sie np. opłacalna w Serbii to pewnie masa ludzi rzuci się na serbsko-chorwacki ( z tą Serbią to takie luźne skojarzenie bo mam kumpla Serba:)
zgadzam sie :D hiszpanski w ameryce jest jako drugi jezyk a u nas mógłby byc po angielskim jako trzeci i kazdy by sie rozumiał :)
to prawda,polska jest w europie.i hiszpania tez.
Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna