hiszpański?włoski?

Temat przeniesiony do archwium.
hej !
zawsze chciałam nauczyc sie hiszpańskiego ale w moim liceum był tylo angielski i niemiecki(ang-ok. ale niemiecki to tragedia) wiec myslałam że rozpoczne nauke tego jezyka na studiach ale i tu pech bo moja uczelnia nie prowadzi zajęć z hiszpańskiego:((((buuuuuu
wiec oprócz angielskiego wybrałam włoski i tu mam pytanie czy myslicie że łatwiej mi bedzie potem-znajac juz włoski- nauczyć hiszpańskiego jeśli tak to kiedy powinnam rozpocząć jego nauke po roku ? dwóch? słyszała też że włoski i hiszpański sa bardzo podobne czy to prawda??
cześć ja zaczynałam podobnie od 7 klasy podstawówki uczyłam się hiszpańskiego ale póżniej wyjechałam do Włoch i wten sposób mówie płynnie w tym języku oczywiście dużo mi pomogła znajomość hiszpańskiego bo zdażają się podobne wyrazy, np(.wł mantenere-hiszp mantener) jest pózniej problem bo ja czasami zaczynam po hiszpańsku coś mówić a kończe po włosku ale głowa do góry to są fajne języki napewno sobie poradzisz

Tak to prawda, hiszpański i wloski są bardzo podobne, w końcu należą do tejsamej grupy językowej. Wiem z doświadczenia, że Włosi rozumieją, jak się do nich mówi po hiszpańsku. Mam dużo kontaktu z włoskim,choć sama nim nie władam, ale mogę to śmiało potwierdzić. Słyszałam, że jeśli się zna w miarę dobrze jeden z tych języków to wystarczy kilka, kilkanaście miesięcy, aby opanować drugi :) życzę Ci powodzenia :) Saludos.
na 100% duzo slowek bedziesz lapac, niektore moga ci sie mylic. Tylko ze podobienstwo ma tez swoje minusy jak mylenie sie regul jezykowych
Jesli moge ci cos radzic to skorzystaj z szansy mozliwosci nauki wloskiego to rownie piekny jezyk jak hiszpanski a znajomosc tego jezyka pomoze w przyszlosci jesli bedziesz miala chec w nauce hiszpanskiego. Slownictwo jezt bardzo podobne a wiele slow identycznych, gramatyka podobna. Moga sie mylic ale znajomosc jednego z nich bardziej pomaga niz przeszkadza w nauce nastepnego. Mnie w hiszpani latwiej bylo poroumiec sie po wlosku niz po angielsku.
serdecznie wam dziekuje za odpowiedzi jestescie wspaniali
buziaczki:*
a który język jest łatwiejszy? i który jest przydatniejszy?:>
Myślę, że włoski jest o wiele latwiejszy, ale hiszpański zdecydowanie bardziej przydatny! :)
To prawda , wloski jest troche latwiejszy a co do przydatnosci...w europie jest ona podobna , w polsce jest chyba wiecej mozliwosci pracy ze znajomoscia wloskiego (wiecje firm wloskich) chyba latwiej dostac sie na studia we wloszech niz w hiszpani ( nie ma praktycznie zadnych egzaminow z wyjatkiem nielicznych kierunkow) ale jesli marzysz o dalekich podrozach hiszpanski jest jezykiem urzedowym wielu krajow. Sam powinnas ocenic do czego ten jezyk bedzie ci potrzebny. Oba sa rownie piekne.
kurcze, to dylemat....bo skoro mam sie języka uczyć sama to lepiej żeby był łatwiejszy, a z drugiej strony bardziej mi sie podoba hiszpanski.
Koleznko!! Ja tez zaczynam sie uczyc hiszpanskiego!! Jak sie wezmiesz od trudniejszego wtedy latwiej pojdzie ci wloski!! zawsze mozesz zaczac sie uczyc wloskiego pozniej. Teraz szukam jakies porzadnej ksiazki do nauki hiszpanskiego!!
ee no fakt:):) dobra to jestem zdecydowana:P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa