samodzielna nauka hiszpanskiego...

Temat przeniesiony do archwium.
mam takie pytanko czy jest tu ktos kto zaczynał nauke hiszpanskiego od samodzielnej pracy? czy myslicie ze mozna nauczyc sie podstaw przed internet...? a moze znacie jakies stronki ktore pomogły by mi tego dokonac? bardzo podoba mi sie ten jezyk i chciałabym rozpoczac jego nauke:)
jestem dobrze osłuchana z tym jezykiem i znam niektore słowa, poniewaz tak sie jakos złozyło ze w moim rodzinnym domu od dziecka towarzyszył mi ten jezyk poprzez rozne filmy, piosenki... nigdy jednak wczesniej jako dziecko nie miałam ochoty rozwijac tego w sobie... teraz jednak sadze ze nadszedł najwyzszy czas... :) czy myslicie, ze poradze sobie sama? a moze znacie jednak jakies stronki dzieki ktorym pojdzie mi to szybciej? z gory bardzo dziekuje :)
Ja uczę się właśnie podstaw hiszpańskiego sama. Mam program Español para ti.
Próbowałam się wcześniej uczyć hiszpańskiego ze stron internetowych, zawsze coś tam "załapałam", ale lepiej nie opierać się tylko na materiałach ze stron internetowych.
Jeśli chcesz uczyć się języka, rób to! :)
Większość lepszych stron do nauki hiszpana jest po angielsku.
Znam:

www.hiszpanski-online.pl
www.hiszpanski.prv.pl
www.studyspanish.com
www.bbc.bo.uk/languages/spanish
Niestety jedynie stronka www.studyspanish.com dziala , pozostale albo juz nie istnieja pod podanym adresem albo nie mozliwe jest odnalezienie strony.
w ostatniej był błąd w adresie:
http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/
Hej,
ja sie nauczylam hiszpanskiego tylko i wylacznie sama, nie mialam ani jednej godziny z nauczycielem i po niespelna 3 latach nauki z Easy Espanol potrafilam swobodnie rozmawiac w tym jezyku, rozumiem slowa piosenek, czesto odwiedzam hiszpanskie strony internetowe.
Nauke zaczynalam w 1 kl. gimnazjum, teraz jestem w 3 LO i mimo trzyletniej przerwy moj hiszpanski jest w dobrej formie :)
Naprawde mozna sie nauczyc tego jezyka samemu, bo jest dosc latwy. Jesli jestes osluchana, nie powinnas miec najmniejszych klopotow, tylko musisz naprawde chciec i sie przykladac. Ja kazdy numer Easy Espanol ostro walkowalam: uczylam sie dialogow na pamiec, wkuwalam slowka, bez tego ani rusz, przynajmniej na poczatku.
Tak czy inaczej zycze Ci powodzenia :)
Ja jednak jestem zdania, ze powinnaś mieć przynajmniej jedną godzine w tygodniu albo chociaż spotykać sie z jakims nauczycielem 2 razy w miesiącu, który by kontrolował Twoja pracę oraz również sprawdzal prace pisemne, które piszesz sama (dialogi, wypracowania)... Samemu jest-moim zdaniem-bardzo trudno i można przez to wyrobić w sobie kilka błędnych cech mówienia ... To jest tylko moje skromne zdanie ;) Pozdrawiam i życze wytrwałości ;)
Ja też zacząłem się niedawno uczyć samemu w sieci.
uczę się słówek na tej stronce, ale korzystam też z

http://www.e-jezyk.pl/hiszpanski/

i innych takich. Spędzam na to ok pół godz. dziennie
nie spieszy mi się tak bardzo, ale minęło jakieś 4-5 miesięcy i widzę postępy
naprawdę pocieszna sprawa
wytrwałości!!!
pozdrawiam
Na mojej stronie też zamieściłem troszkęgramatyki
www.jansze.republika.pl :)
Pozdrawiam - powodzenia
uwierz mi, ze juz wszyscy znaja twoja strone, co korzystaja z tego forum, bo gdzie popadnie ją reklamujesz :] Saludos :)
Witam!
Bardzo mnie interesuje Twoja opinia na temat programu Espanol para ti.
Co o nim sadzisz? Ile kosztuje CALY kurs?
Gdybys odpowiedziala w miare szybko, bylbym bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam i zycze sukcesow w nauce!
Michal Obrebski
Michal_ObrebskiMalpaSalustro.pl, MobrebskiMalpaGazeta.pl
A co to komu przeszkadza? Ja na przykład nie znałam tej strony.
A czy znacie moze podrecznik do hispzanskiego od podstaw lub na niskim poziomie, ktory jest pzreznaczony dla osob pracujacych w srodowisku biznesowym? Chodzi mi o to, by od poczatku byl nastawiony na slownictwo i dialogi przydatne w pracy. Wiem, ze sa takie podreczniki do ang, ale nie spotkalam jeszcze do hiszp. Nie pzreszkadzaloby mi, jesli troche po macoszemu beda traktowac gramatyke bo z nia poradze sobie niezaleznie. z gory dziekuje za podzielenie sie wiedza na ten temat. pozdrawiam
W sumie i ja moge odpowiedziec na pytanie o kurs "espanol para ti"- super!!
pod warunkiem ,ze naprawde sie przylozysz :) zaczelam od zera i po dziesieciu miesiacach, kiedy zdecydowalam sie pojsc na kurs, zaliczono mnie do grupy ,ktora zdaje w maju GCSE (poziom po szkole sredniej) w pewnym momencie potrzebny byl mi juz podrecznik, zeby wiedziec wiecej,ale jesli nie uczysz sie jak szalony(jak ja:) to "espanol.. " Ci wystarczy.Jest tam kilka malych bledow i literowek ,ale mozna to poprawic.Poza tym masz mozliwosc w tym samym systemie supermemo wpisywac dodatkowe slowka ,frazy czy komentarze. Kurs kupilam w Empiku za niecale 100 zl. Polecam! pozdrowionka
i jak? pomoze ktos odpowiadajac na moje pytanie? por favor;)
Podręczniki są, ale wydaje mi się, że potrzebna jest już lepsza znajomość hiszpańskiego, żeby z nich korzystać.

Tu są te książki:

http://catalogs.mhhe.com/mhhe/viewProductDetails.do?isbn=[tel]

http://www.uni-trier.de/bofu/material/unibesta/unibesta.htm#spanisch
gracias;) zaraz je przejrze. szkoda by bylo jelsi faktycznie tylko dla zaawanswanych, bo mi zalezy n atakcih co to od poczatku koncentruja sie na jezyku biurowo-biznesowym. ale jestm bardzo wdzieczna za odzew;) pozdrawiam i zycze milych walentynek.besos y abrazos
Majo, dziekuje! Tym bardziej, ze juz kiedys mi chyba pomoglas.
Pozdrawiam! :)
Michal Obrebski
Santo Domingo, Dominikana
Nie ma sprawy, ale jak widze do Empiku to sobie tak latwo nie zajrzysz :) Warto sprawdzic aukcje intern.
A tak poza tym, fajnie Ci - cieplo..... ech....
a zna ktos jakas ksiazke ale do nauki polskiego dla hiszpana????
Z tego co wiem po hiszpansku jest tylko jedna mala ksiazeczka do gramatyki.

Jezeli ten hiszpan zna angielski to juz jest wiecej mozliwosci.
- "We Learn Polish" Barbara Bartnicka, Wojciech Jekiel itp. z Wiedzy Powszechnej. Sa to 2 ksiazeczki, jedna z tekstami a druga z gramatyka i z cwiczeniami. Sa tez kasety do tego.

- ksiazki wydawnictwa Universitas sa swietne i maja dosyc spory wybor dla roznych poziomow ale one sa po polsku, wiec ta osoba musialaby znac juz troche polski lub musialaby miec kogos kto jej pomoze
Mozesz sobie zobaczyc co maja na ich stronie:
www.universitas.com.pl

- Supermemo tez ma cos do nauki jezyka polskiego
www.supermemo.net.pl

Pozdrowienia
Wlasnie po poszukiwaniach internetowych trafilem na tuejsze forum.
A w Dominikanie tez bywaja dni pochmurne. I tez ma ona swoje minusy.
Pozdrawiam Maje! :)
Polecam książkę "Hiszpański za pan brat" (albo zza krat - jak kto woli) autorstwa Łukaszenka & Kompany. Szczególnie bardzo jasno i przejżyście opisane są czasy przyszłe. :P
Temat przeniesiony do archwium.