hiszpański a włoski

Temat przeniesiony do archwium.
31-41 z 41
| następna
Aga , czepiasz sie, chlopak taki ambitny,a Tobie tylko gramatyka i ortografia polska w glowie, przeciez on bez tego moze sie uczyc 5 jezykow:)))))))))))))
Chciałabym się wypowiedzieć odnośnie podobieństwa języka włoskiego i hiszpańskiego i ogólnie o nauce języków :) to moja pasja, sprawia mi to ogromną frajdę. Znajomi jakoś tego nie potrafią zrozumieć, że ja przy nauce się relaksuję i wcale nie muszę oglądać ogłupiającej TV :) więc co do podobieństwa tych dwóch języków... Uczę się już włoskiego ok (3 lata) i postanowiłam zacząć hiszpański. Wydawało mi się, że te języki są bardzo podobne, ale niestety byłam w błędzie ;) gramatyka owszem. Znajomość (choć to zbyt szumnie nazwane;)) włoskiej bardzo mi pomaga w nauce hiszpańskiej, ale jeśli chodzi o słówka, to ogromnego podobieństwa nie widzę. Owszem, niektóre są identyczne, niektóre bardzo podobne, ale im więcej się zagłębiam w hiszpański tym coraz mniej widzę podobieństw. Ale mylą mi się te dwa języki strasznie ;) rozmawiam z Hiszpanem przez skype, i czasem coś palne pewna że to po hiszpańsku, a okazuje się że mówiłam po włosku :)
Znam jeszcze angielski i zaczynam od października wymarzoną filologię rosyjską :) tam będę miała łacinę (ale tylko jeden semestr, więc szaleństwa nie przewiduje;)) i czeski :) daje to 6 języków i już sobie wyobrażam jak będą mi sie mylić ;) marzę jeszcze o hindi ale to w daaaaaaaalekiej przyszłości :)
pozdrawiam wszystkich maniaków języków obcych!!
Raija a uczysz sie hiszpanskiego sama czy w szkole jezykowej?
Uczy mnie dziewczyna na korepetycjach (dwie godziny tygodniowo), a teraz przez wakacje też Hiszpan w zamian za lekcje polskiego :) a od października wybieram się na lektorat u mnie na Uniwersytecie :) więc okazji do rozmów będę miała sporo :) wiem po sobie, że samemu można nauczyć się języka (przy naprawdę dużym samozaparciu) jednak z kimś idzie to o niebo szybciej.
Brzmi fajnie, ale wiem, ze uczac sie 6 jezykow naraz masz marne szanse, aby opanowac przynajmniej jeden naprawde swietnie i przede wszystkim czynnie, bo to jest chyba njawazniejsze. Mimo wszystko zycze powodzenia.
pytam bo ja ucze sie wloskiego od okolo 2,5 roku i chcialabym teraz zaczac nauke hiszpanskiego (raczej samodzielna) ale boje sie tego ze pomieszaja mi sie obydwa jezyki bo jakby nie bylo sa bardzo podobne..
Zalezy na jakim poziomie jest Twoj hiszpanski,co jest Twoim celem: plynne mowienie czy wystarczy Ci bierna znajomosc jezyka. Czy potrafisz swobodnie sie wypowiadac w tym jezyku? Mowiac myslisz nadal o gramatyce czy nie zaprzatasz sobie nia juz glowy? Jesli nie doszlas do takiego poziomu, to sie dobrze zastanow na rozpoczaciem nauki wloskiego, bo te jezyki sa bardzo podobne i na pewno beda Ci sie mieszac. Glowne chodzi mi tu o mowienie, gdzie nie ma czasu na zastanawianie sie, tak jak w przypadku rozwiazywania cwiczen gramatycznych. Na poczatku mowiac po wlosku bedziesz wtracac slowa hiszpanskie, a jak skupisz sie na wloskim, to po pewnym czasie, bedziesz wtracala slowa wloskie mowiac po hiszpansku. Nie chodzi tutaj o czasowniki czy rzeczowniki, bo one dosyc sie roznia, ale o takie slowka jak di-de, esto-questo, cual-quale, e-es, soy-sono, venimos-veniamo itp. Mysle, ze warto najpierw nauczyc sie porzadnie hiszpanskiego, bo jak zaczniesz wloski, to Twoj hiszpanski sie znacznie pogorszy.
To świetnie że umiesz aż tyle języków! mi możecie nie wierzyć ale ja umiem 10 języków :)
świetnie :
angielski
niemiecki
bardzo dobrze:
hiszpański
francuski
włoski
dobrze:
japoński
czeski
słowacki
rosyjski
przeciętnie:
portugalski
?

nie żebym komuś umniejszała, ale w internecie to każdy jest bóstwem...
Mnie dzięki włoskiemu łatwiej się uczy hiszpańskiego, ale z powodu hiszpańskiego straszne porobiły mi się problemy z włoskim i często właśnie zamiast powiedzieć po włosku, po hiszpańsku mówię , hehe ... ;)
Myślę nad nauką włoskiego, ale zastanawiam czy dam sobie radę. Uczę się francuskiego i hiszpańskiego od prawie 5 lat i bardzo dobrze mi idzie. Czy z włoskim będzię podobnie czy lepiej dać sobie spokój?
Temat przeniesiony do archwium.
31-41 z 41
| następna

»

Pomoc językowa