Chciałabym się wypowiedzieć odnośnie podobieństwa języka włoskiego i hiszpańskiego i ogólnie o nauce języków :) to moja pasja, sprawia mi to ogromną frajdę. Znajomi jakoś tego nie potrafią zrozumieć, że ja przy nauce się relaksuję i wcale nie muszę oglądać ogłupiającej TV :) więc co do podobieństwa tych dwóch języków... Uczę się już włoskiego ok (3 lata) i postanowiłam zacząć hiszpański. Wydawało mi się, że te języki są bardzo podobne, ale niestety byłam w błędzie ;) gramatyka owszem. Znajomość (choć to zbyt szumnie nazwane;)) włoskiej bardzo mi pomaga w nauce hiszpańskiej, ale jeśli chodzi o słówka, to ogromnego podobieństwa nie widzę. Owszem, niektóre są identyczne, niektóre bardzo podobne, ale im więcej się zagłębiam w hiszpański tym coraz mniej widzę podobieństw. Ale mylą mi się te dwa języki strasznie ;) rozmawiam z Hiszpanem przez skype, i czasem coś palne pewna że to po hiszpańsku, a okazuje się że mówiłam po włosku :)
Znam jeszcze angielski i zaczynam od października wymarzoną filologię rosyjską :) tam będę miała łacinę (ale tylko jeden semestr, więc szaleństwa nie przewiduje;)) i czeski :) daje to 6 języków i już sobie wyobrażam jak będą mi sie mylić ;) marzę jeszcze o hindi ale to w daaaaaaaalekiej przyszłości :)
pozdrawiam wszystkich maniaków języków obcych!!