plynne mowienie i subjuntivo:))

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc wszystkim!

Mam takie pytanko. Gramatyka hiszpanska jest dla mnie prosta, jednak zastanawiam sie, jak to jest z plynnym mowieniem. Czy np. latwo uzywac 4 subjuntivo i jednoczesnie mowic plynnie nie myslac o gramatyce w tym samym czasie? Wiadomo, rozwiazywanie zadan gramatycznych to co innego niz mowienie bez zastanowienia, czy wstawic subj, czy nie, a jak tak to jaka koncowka. Jestem ciekawa jak to wyglada w praktyce:)
im więcej mówisz, tym mniej myślisz o końcówkach, czasach etc. ale to jak w każdym języku chyba. najlepiej się osłuchać dobrze z językiem, tak mi sie wydaje, no i wiem to z własnego doświadczenia.
co prawda ciezko mi tu mowic o hiszpanskim, bo ucze sie go dopiero rok... ale moge powiedziec o doswiadczeniu zwiazanym z angielskim - jest przeciez sporo czasow, form etc., ale po paru latach pewne rzeczy robi sie automatycznie, nie myslac specjalnie co i jak [; Wiec mam nadzieje, ze z hiszp. tez kiedys bede tak miala ^^ I Tobie tez tego zycze (:
Jak ktoś wyżej napisał trzeba się osłuchać z językiem, dużo czytaj w oryginale, słuchaj żywego języka, a płynność i gramatyczna poprawność sama przyjdzie z czasem. To jedyna metoda. Na początek możesz wyszukiwać sobie prostsze teksty i nagrania. Na przykład takie: http://cvc.cervantes.es/aula/lecturas/.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka