Jaki język?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Mam do was moze troche glupie pytanie, bo pewnie i tak odpowiedz bedzie brzmiec: hiszpański! :) Ucze sie angielskiego i niemieckiego. Niemiecki mam na dosc dobrym poziomie, zamierzam studiowac w Austrii. Angielski srednio. Chcialbym zaczac uczyc sie trzeciego jezyka, ale nie wiem jakiego. :) Po glowie chodza mi francuski, hiszpanski lub rosyjski. Doradzcie mi prosze ktorego powinienem sie zaczac uczyc. Ktory daje dosc duze mozliwosci jesli chodzi o prace no i normalne zycie. Bardzo podoba mi sie francuski, ale z drugiej interesuja sie ameryka poludniowa i dlatego hiszpanski. A rosyjski tez nie jest zly, no i nie trudny. A ktory jest najlatwiejszy i najprzyjemniejszy dla ucha? I z wymowa ktorego polacy nie maja wiekszych problemow (tutaj chodzi o francuski i hispznaski)? prosze o odpowiedz.

pozdrawiam serdecznie ;)
Wiesz czo :D ja małolat Ci powiem, że akurat uczyłem się wszystkich wymienionych przez Ciebie języków :D nie cierpie niemieckiego. Angielski is great. Oczywiście hiszpański jest fajny i w ogóle boski, ale jak mówisz najłatwiejszy DLA MNIE bynajmniej jest rosyjski. Z tego co prognozują będzie za kilka lat zapotrzebowanie na speców od tego języka, bo na topie jest angielski. Francuski to dopiero wyzwanie, bo strasznie można się zaseplenić ;] Wiec bierz rosyjski albo HISZPAŃSKI ;] JA CI RADZĘ :D lol
pozdr
Mi się wydaje, że wymowa HISZPAŃSKIEGo jest zdecydowanie łatwiejsza, bo francuska jest strasznie zagmatwana! Ale dla ucha jest lepszy francuski tyle, że właśnie ma tą wymowę taką dziwną, ze czasami jak czytam to nie wiem co ;] haha :D ale i tak mam 5 to się mogę poszczycić ;]
A gdybys sie zastanawial miedzy francuskim a hiszpanskim to owszem, obydwa jezyki fajne i ciekawe, ale jednak hiszpanski latwiejszy i prostszy w gramatyce no i w wielu miejscach swiata nim sie dogadasz, wiecej niz po francais :)
tatuś ma rację !! Dokładnie, co prawda ja jestem na etapie rozwoju oby dwóch języków ale francuski ma trudną gramatykę (na szczęście kapuje to co powinienem)No i komunikatywność sie liczy :D Ameryka pd i płw Iberyjski :D i świat ;]
A jakie podręczniki do nauki polecacie? Chcialbym zeby byly z plyta CD lub ewentualnie z kaseta, bo podstaw chcialbym sie nauczyc sam. A istnieje moze jakis program podobny do Reflex wydawnictwa YDP (tam jest tylko do francuskiego, niemieckiego i angielskiego)?

A czy język hiszpanski duzo sie rozni w poszczegolnych krajach? a jaka roznica jest miedzy hiszpanskim a portugalskim? dogadam sie po hiszpansku w portugalii lub brazylii? ;)

pozdrawiam :)
Ja Ci radzę na podstawowy poziom "De pe a pa" wszystko tu jest IDEALNIE wg mnie wytłumaczone. Masz książkę z 16 lekcjami około 200 stron, liczne przyłady, dobrze objaśniona gramatyka, kultura i teksty oraz dialogi. Hehe :D no i jest płyta CD oczywiście ;] Więc no problem. Sam si.ę z niej uczę :D

Jeżeli chcesz francuski to "Connexions" jest dobra. Ma Cdkę naturalnie i ćwiczenia, a cenowo to tak samo jak z w/w około 100 zł. hehe

Różnice były opisywane chyba w wątq Hiszpański a Portugalski. Zajrzyj tam, ale nie gwarantuje, że znajdziesz odpowiedź, bo zawsze wątki schodzą na (bardzo) bocne tory :D hyhy ;]
Temat przeniesiony do archwium.