Tiempos y ... etc.

Temat przeniesiony do archwium.
Ja po razkolejny ;] (Będę miał na koncie najwięcej założonych tematów haha) Więc ostatnio czytałem na tym foro na temat książki, ale jakieś pożądnej do gramatyki. Czytałem, ale nic ciekawego nie znalałem (zwłaszcza, że posty mają juz na karku troche, a mogło sie trochę zmienić) Więc w ostateczności po przejrzeniu tematów podobnych pytam: Czy znacie jakąś mocną (dobrą itp) książkę z gramatyką, któtrą sami przetestowaliście. Istnieje takie coś ?? pozdr
Hej Acerku. Mam ten sam problem, uczyłam się z Perlina "małej gramatyki języka hiszpańskiego" ale rewelacyjna to ona nie jest. Teraz wałkuję USO, niezła jest, ma sporo ćwiczeń, chyba można to w Polsce dostać, widziałam też z raz na Allegro. W Hiszpanii kosztuje 10 Euro za część (a są 3 części), plus klucz do ćwiczeń, odpowiednio 1 Euro za zeszyt. Sporo ćwiczeń jest też w książce AVE, ale czy to dostaniesz w Polsce - nie mam pojęcia. Poszukaj w księgarniach inrenetowych.
Pozdrowionka.
nie wiem skad ejstes, ale uso w Warszawie mozna dostac bez problemu :) co do ksiazki to nie ma chyba jakiejs jednej super ktora ci wszystko dobrze wyjasni. Po prostu lata praktyki, rozne ksiazki, rozne cwiczenia etc... w koncu sie wszystko mniej lub bardziej rozjaśni :) ale zgadzam sie z przedmowczynią, ze uso jest niezle, sama sie ztego uczylam :)
No właśnie ... chodzi mi o coś tak jakby innego ;] Nie o praktyke, ale o teorię ;] Myślicie, że to dobrze od razu leceć z ćwiczeniami ;] W końcu jestem jak najbardziej na poziomie początkowym ;]
No tak, wolę na razie teorię ;] Praktyka później ;] Zdecydowanie :) Nie tyle zdecydowanie później co zdecydowanie najpierw teoria :D:D Tylko co do teorii ?? Bo uso to już praktyka, a co ja mam praktykować ?! pozderki ;*
... praktykować to ja zacznę ... ale najpierw voodoo ;] Mojej siostry dziecko wczoraj oglądało Scooby Doo a ja razem z nim ;] Tam też było voodoo :D myślicie, że jak kogoś zaraz taką szpila potraktuję to będzie dobrze ;] Ale nic ... nie zajmujmy się głupotami, bo dziecko foro jest w potrzebie ! Ayudarme ! ;]
hmm uso ma tez czesc teoretyczną :) a tak szczerze mowiac to ja Ci radze własnie leciec z ćwiczeniami :) A najlepiej chyba połączyć jedno z drugim :) Tak czy owak- im wiecej praktyki tym lepiej :)
zreszta ile sie mozna uczyc teorii? :)) Moim zdaniem najlepiej jest rpzeczytac jakies zgadanienie i potem przyswajac sobie je robiac cwiczenia :) Ale wsumie kazdy sie uczy jak mu najwygodniej :)
No właśnie, ja zanim sie czegos nauczę to muszę wiele razy poczytac o tym analizując to bardzo szczgółowo ;] Słówka wpadają mi bardzo szybko, ale grammar ... ;/ juz gorzej. Więc uważam, że musze mieć coś co w razie co mogę otworzyć i looknąć jak i co ;) Więc macie coś na tę przypadłość czy na to tez nie ma lekarstwa ... ?? ;>
hmm wlasnie w uso jest tez czesc teoretyczna, moim zdaniem jest swzystko dosc jasno wyjasnione :) niekotrzy chwala tez ksiazke do gramatyki wydawnictwa PONS ale mi specjalnie nie podeszla. Pamietam, ze jak zaczynaalm tez szuakalm jakiejs jednej dobrej ksiazki do gramatyki, ale nie znalam nic co odpoiwadaloby mi w 100% ;))
No nie wiem, jeszcze pogrzebie w necie, skoro nic nie wiecie (lol2 ale rymy) niom ... a jak nie znajdę czegoś co potencjalnie będzie dobre dla mnie to w ostateczności pofigluję z Uso troszq ;] Chociaż nie jestem przekonany na 100% ;]
Ale dzięki za rady ;D y saludos naturalmente ;]
Polecam "Gramatyka języka hiszpańskiego z ćwiczeniami" Małgorzata Cybulska-Janczew i Jacek Perlin, PWN. jest to wydanie wznowione, ja mam z 2005. kosztuje ok 35-39 zł. Można ją dostać w Empik-u. Zawiera mnóstwo ćwiczeń do każdego zagadnienia, wszystko ilustruje przykładami, ćwiczenia sprawdzasz z kluczem. Jedyna niedogodność, moim zdaniem, to podzielenie książki na dwie części- morfologia i składnia, ale można sobie z tym poradzić. Bardzo mi była pomocna jak jeszcze uczyłam się sama i nadal jest nieoceniona kiedy już studiuję. Na mojej uczelni jest dość popularna.
pozdrawiam
Maya-Jacka Perlina?..mnie sie wydaje,ze w jego ksiazkach jest wiele bledow.Kiedys zaupilam jego ksiazke(uh kiedy to bylo) i tylko pieniadze poszly w bloto.Ale skoro jest z jakas Goska to moze lepsze wydanie,bez tylu bledow :)
pozdrawiam.
Gatita - mylisz się. W książce Jacka Perlina nie ma wielu błędów, są natomiast pominięte wyjątki. Mi rakuje takich rzeczy jak chociażby różnice między "estar cansado" i "ser cansado", ale to akurat przerabia się na poziomie Avanzado. Ja uważam, że książka jest dobra dla początkujących i średniozaawansowanych.
Zauważ, ze to nie jest autorstwo tylko pana Perlina. Poza tym, może myślisz o Oskarze Perlinie, ale też nie sądzę, że jego książki zawieraja błędy, może tylko to, że dialogi w jego podręcznikach są jakby lekko niedzisiejsze, ale gramatyka się nie zmienia, choć to fakt, że nie jest tak dobrze wyjaśniona bo skupia się bardziej na zwrotach, dialogach. Natomiast ja osobiście nie znam lepszej książki do gramatyki, niż ta którą polecam wyżej.
Z pewnością nie mówisz o tej samej książce, ponieważ kwestii "ser" i "estar" poswięcony jest cały rozdział. W ogóle co do wyjątków, jest to bardzo ważny element każdego zagadnienia i raczej jest wyszczególniony.
No cóż nie będe tej publikacji usprawiedliwiać ani reklamować. Jak znajdziecie coś lepszego dajcie znać. Mam gdzieś jeszcze zapisany tytuł podręcznika, który polecił mój wykładowca. Jak to znajdę to napiszę.
Ano masz rację, miałem na myśli Małą gramatykę języka hiszpańskiego Jacka Perlina. W takim razie muszę zajrzeć do książki, którą Ty polecasz.
No, ta publikacja ma prawie 400 stron, taka mała nie jest ;) i jest już polecana studentom iberystyki.
Woda z mózgu normalnie ... ;| I szto mnie nada dziełac ciepier ??? lol2 ;]
Gramatyka hiszpańska z ćwiczeniami-Langenscheidt
nie dla leni trzeba sie duzo uczyc!
Bardzo sobie wypraszam ;p Ja leń ;] Nie chwaląc się uczę się w sql angielskiego i francuskiego. Sam wqwam hiszpański ;] A za soba mam 7 lat niemieckiego i 6 rosyjskiego który opanowałem do stopnia zaawansowanego oczywiście z każdego języka wyniki bardzo dobre ;] Ale ja sie nie chwalę ;]

A tak seryjko to chyba nie ma książki bez ćwiczeń ? Więc chyba będę musiał siłą rzeczy chyba wziąć tez te ćwiczenia ;/ A może jednak jeszcze ktoś mi coś podsunie ?? ;>
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia