...W Y J Ą T K I I K S I Ą Ż K I...

Temat przeniesiony do archwium.
Ludzie!!! Czy jest ktoś, kto mógłby mi polecić książkę, w której byłaby C A Ł A gramatyka jęz. hiszpańskiego? Teoretycznie można się uczyć, szukając materiałów na na necie, ale ja wolę mieć wszystko, jakby to powiedzieć- w jednym kawałku. Zamierzam zdawać rozszerzoną maturę w przyszłym roku, a denerwuje mnie, jak muszę szukać w różnych kserówkach itp.
I czy nie można znaleźć książki, w której byłyby wszystkie wyjątki(tzn. może nie tyle wszystkie słowa, które są wyjątkami, ale rodzaje wyjątków:D).
Nie lubię, jak jestem pewna, że coś jest dobrze, a tu sie okazuje, że to jakiś wyjątek:(...
Nie wiem co dokładnie potrzebujesz, ale jeśli chodzi o czasy to wszystko jest w tej książce: http://www.bookcity.pl/index.html?pid=5902

Kiedyś dorwałam też skrypt z gramatyką w wersji Word'a bardzo obszerny - nie tylko czasy. Był na wikipedii.

Pozdrawiam
Niestety nie ma książki, w której byłoby WSZYSTKO... i do tego wszystko super wyjaśnione...

A tak w ogóle to jakiego typu wyjątki masz na myśli?
Chodzi mi o to, że prawie od każdej reguły są wyjątki np. czasowniki nieregularne albo jakieś końcówki itp. Tyle że ja się uczę z takiego podręcznika, w którym np. jest napisane jak się coś odmienia, a później jest podane tylko kilka przykładów, które odchodzą od tej normy. Ja bym wolała jak już mieć całą listę tych czasowników nieregularnych czy 'wyjątków', żeby mi się później nie myliło. Wiem że to najprawdopodobniej niemożliwe spisać to wszystko, ale np. w angielskim mogę znaleść w słowniku kilka stron czasowników nieregularnych.
Dzieki Antares11, wydaje mi się, że to właśnie o coś takiego mi chodzi. A ta książka ma jakiś poziom? Może i ją kupię, ale czytałam, że opinie co niej są bardzo podzielone, tzn. nie wiem czy dokładnie o tę kiążkę chodziło, ale z pewnością o Perlina. Wiecie coś na ten temat?
Polecam http://www.bookcity.pl/8574/Gramatyka_jezyka_hiszpanskiego_z_cwiczeniami tą książke. Do matury rozszerzonej z pewnością wystarczy :) Ja właściwie w przygotowaniach do matury korzystałem z USO i trochę też z tej. Poza tym, lepiej uczyć się wyjątków w tekstach wg mnie, niż uczyć się na pamięć listy czasowników nieregularnych (może poza tymi podstawowymi, które warto poznać zaraz po zapoznaniu się z teorią)

Pozdrawiam
Możesz poszukać trochę po forum - bo zdaje się nawet parokrotnie zdarzyło mi się pisać co jest w środku. Jeśli chodzi o czasowniki nieregularne, to na końcu jest cała 26-stronicowa ich lista, każdy z numerem tabeli, wg której się odmienia.

Zresztą co człowiek to gust :) Mnie odpowiada bardzo, komuś innemu może nie przypaść do gustu. Pozdrawiam! :)
A są w tej książce jakieś błędy, które trudno byłoby wyłapać jak się wcześniej nie spotkało z jakimiś zwrotami itp.?
Oj trudne pytanie bo ekspert ze mnie żaden ;) mnie się nic podejrzane nie wydało, rodowici hispanohablantes mnie nie poprawiali, ale nie potrafię Ci powiedzieć na 200% czy absolutnie żaden błąd się tam nie wkradł. Widzę po Twoich wypowiedziach, że musiałaś mieć jakieś nieprzyjemne przygody w temacie książek z gramatyki ;)
Co prawda to prawda... Miałam podręcznik, w którym było mnóstwo błędów w kluczu i nie powiem, żeby to było przyjemne... Chyba, że to nie były błędy, ale jak tak, to nie było żadnych wytłumaczeń dlaczego ma być tak a nie inaczej, a jako osoba początkująca nie mogę wiedzieć wszystkiego.
Boję się, że w przyszłości będę chciała powiedzieć jedno, a wyjdzie całkowicie coś innego i będę obiektem śmiechu :(... Już kiedyś miałam taki przypadek, a właściwie przypadki(tylko, że nie było to powiązane z hiszpańskim) i wolałabym tego nie powtarzać(okrutne...taki wstyd;)) Pozdrawiam;)
No to nie należy do przyjemności - fakt. Przyznam, że sięgam po nią często, jak tylko mam jakieś wątpliwości - i jeszcze się nie zdarzyło bym palnęła jakieś głupstwo ;P Innych książek do gramatyki nie musiałam kupować (na szczęście), więc o innych niewiele Ci powiem. Może ktoś inny coś wie?... :)
też moge polecić tą książkę, mimo że jest w nij parę błędów

świetna jest ta książka, na konkretnym poziomie,ale nie wiem czy to jest dokładnie to o co ci chodziło
http://www.nowela.net/ksiegarnia/opt_showbook/idksiazki_22922/idkat_hpa
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia