Hiszpanki - rodzaje- nauka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Zamierzam zacząc sie uczyc hiszpanskiego ( przygotowac do matury). Wiem ze jest wiele odmian tego jezyka, w zwiazku z tym mam pytanie: jaki rodzaj jest na maturze? Ucze sie korzysajac z internetu i nie wiem czy moge uzywac bez obawy wszystkich stron jakie znajde na internecie. Na zadnej z niech nie znalazłem informacj o tym jaki rodzaj jezyka tam jest.

Ktos moze wie jaki jest hiszpanski na studiach w UK?

Znalazłem tez kurs tego jezyka na youtube ale była to odmiana meksykanska..ktos moze uzywał jakis godnych polecenia kursów na youtube?

Kolejne pytanie znacie moze jakies fajne kursy multimedialne i siazki do hiszpanskiego po angielsku?

A słowniki multimedialne?

Prosze o odpwiedzi bo czasu do matury nie wiele:P

Bardzo serdecznie dziekuje za wszelaka pomoc:-)

Rafal
Hola,
Jeżeli masz zamiar uczyć się tylko z internetu to wielki błąd! W internecie masz mnóstwo materiałów ale nie koniecznie wiarygodnych. Widziałam wiele stron ale niestety jest na nich wiele błędów!

Kurs multimedialny po angielsku do nauki hiszpańskiego "tell me more" jest niezły. A na maturze z pewnością będziesz miał do czynienia z hiszpańskim, którego używa się w Hiszpanii.

Polecam zawitanie w księgarni w celu zakupienia książek do nauki hiszpańskiego. Jest wiele pomocy przygotowywujących do egzaminu maturalnego. radzę z nich skorzystać, bo po kursie internetowym może sie okazac ze nauczyłeś się w rzeczywistości języka suahili zamiast hiszpańskiego.

pozdrawiam i powodzenia!
Dzieki za odpowiedz!

To raczej nie błąd tylko jedyna moja opcja. Trochę nieprecyzyjnie sie wyraziłem.. miałem na mysli ze bede korzystał z materiałów ktore sa dostepne w iternecie do pobrania( mam juz kilka kursow multimedialnych , super memo,kilka ksiazek polskich i kilka hiszpanskich..). Ze stron internetowych korzystam jako dodatek i ewentualna pomoc. Tak wiec ta opcja z suahili chyba mnie nie dotyczy:P

To co chciałem wiedziec to, to czy moge z nich ""bezpiecznie" korzystac, poniewiewaz nie wiem jaka odmiana jezyka jest w tych materiałach. Czy sa az takie znaczace roznice pomiedzy jezykiem hiszpanskim z Hiszapni a odmiana z Ameryki?

Np. znalazłem fajny kurs na youtube( meksykanski), moge go uzywac jako przygotowanie do matury? czy raczej nie?
Daruj sobie wszystko co wyprodukowano w Ameryce bo złapiesz fatalny zaśpiew, dziwny akcent, słownictwo czesto odbiegające od tego z Hiszpanii, zatracisz piękny dźwięk "th" , który znasz na pewno z angielskiego a problemów w wymowie wzorcowej czyli "castellano" miec nie powinieneś.
Słuchajcie, ja odradzam kurs hiszpańskiego Radia Lublin. Może jest ciekawy i zabawny, ale akcent okropny, jak puściłam ten kurs Hiszpanom to wielkie oczy zrobili, kim jest ten cały Jose, bo na pewno nie Hiszpanem ani też nie z Ameryki Południowej. Polakiem też nie jest bo kaleczy polski :) Ja słuchałam dużo na początku i do dzisiaj wymawiam źle podstawowe rzeczy :/
A moge tego gdzies posluchac?
http://chomikuj.pl/Zenek1234

folder MP3--->kurs jezyka hiszpanskiego radia Lublin
DZIEKI!
Poslucham sobie...
;-)
He, he...
Bo to SUPER wyraznie i poprawnie do tego DLA cudzoziemcow...
Ja bym zwariowala jakby do mnie tak mowiono...
Tytul juz nawet temu "kursowi" w duchu sobie nadalam... ;-)
Najlepiej jak mowi na zakonczenie: HASTA LA VISTA!
He, he...
Pewnie w sklepie... ;-)

Ale jest to cos! I ten lekki sposob, tez moze byc dobra metoda!
I akcentu raczej zadnego sie "nie zlapie" - bo go w zasadzie nie ma...
----------------------------
Mowi jak cudzoziemiec: jasno, prosto, wyraznie i bez akcentu ( w zasadzie).
No tak, ale mój chłopak Hiszpan powiedział że mam to do kosza wyrzucić... to samo jego znajomi jak posłuchali :))
Ale forma faktycznie fajna, nie można się nudzić :) Na stronie R Lublin jest więcej tych kursów w mp3, niemiecki jest dobry :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia