Powiem tak:
Ja osobiście książek (tzn. podręczników do hiszpańskiego) za bardzo nie znam, bo nie lubię się z nich uczyć. Lepiej orientuję się w kursach internetowych. Z oczywistych względów, znacznie więcej jest po angielsku, niż polsku. Tyczy się to zarówno publikacji książkowych, jak i Internetu. O wielu zagadnieniach na temat języka hiszpańskiego można przeczytać praktycznie wyłącznie ALBO po hiszpańsku, ALBO w skrócie po angielsku. Aby nie być gołosłownym podam przykład - niestety z polskojęzycznych materiałów praktycznie nie da się nauczyć jakiegokolwiek innego dialektu niż tego z Hiszpanii. Ciągle podkreślam i będę podkreślał, że nie ma sensu zabierać się za naukę jakiegokolwiek jezyka obcego, nie znając uprzednio angielskiego.
Każda książka jest dobra - gramatyka jest przecież w każdej taka sama... Ja kupiłem sobie najtańszy podręczniczek gramatyki "Gramatyka hiszpańska z ćwiczeniami" wydawnictwa Langenscheidt, za który zapłaciłem 17zł90gr. Książka zawiera gramatykę aż do poziomu średniozaawansowanego. Rozszerzyłem ją sobie o wiadomości z Internetu (bardziej zaawansowana gramatyka + powtóra tego samego z Internetowych źródeł) i w ten sposób mam pełnię. Książeczka przyjemna więc polecam =).