Witam, ostatnio postanowiłem że dobrze byłoby uczyć się oprócz angielskiego innego języka. Wybór padł na hiszpański. Mam już program Espanol Para Ti i robię po kolei lekcje.
Brakuje mi jednak kontaktu z językiem w parktyce. Gdy uczyłem się angielskiego często wpadały mi w ręce książki po angielsku pisane prostym, językiem tak żeby początkujący mógł się oswoić z językiem w parktyce.
I tu moje pierwsze pytanie czy zna ktoś coś podobnego tyle że w języku hiszpańskim?
Druga sprawa: gramatyka. Są dwie opcje:
1) Podążanie za gramatyką w Espanol Para Ti
2) Korzystanie z dobrego podręcznika do gramatyki
Myślę, że lepiej byłoby osobno kuć gramatykę dlatego mam do Was pytanie odnośnie dobrego podręcznika. Znacie jakiś dobry (podkreślam dobry) podręcznik z ćwiczeniami który w przejrzysty sposób opisuje gramatykę j. hiszpańskiego? Jest tych podręczników tyle że mam już mętlik w głowie dlatego pytam jaki uważacie za najlepszy.
Wiem, że jednym z najlepszych podręczników tego typu jest Aprende Gramatica y Vocabulario wyd SEGEL, ale jest on po hiszpańsku i nie wiem czy w przypadku bardziej skomplikowanych zagadnien będe w stanie rozszyfrować o co chodzi;)
OK, teraz podsumowanie o co mi właściwie chodzi...
1) Książki pisane łatwym językiem tak żeby się oswoić z hiszpańskim. Jeśli ktoś zna ciekawe pozycje proszę o napisanie tytułów.
2) Podręcznik do gramatyki (z ćwiczeniami). Po hiszpańsku czy po polsku? Przypominam że nie miałem z hiszpańskim wogóle do czynienia (dlatego skłaniałbym się ku polskiemu). Wiem tyle że lepiej nie kupować Perlina bo strasznie nudne a
De Pe A Pa podobno chaotycznie napisana i do samodzielnej nauki lepiej wybrać coś innego.
3) Wasze spostrzeżenia odnośnie pracy z programem Espanol Para Ti (i czym ewentualnie to uzupełnić.)