Espanol Para Ti + dobry podręcznik + praktyka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, ostatnio postanowiłem że dobrze byłoby uczyć się oprócz angielskiego innego języka. Wybór padł na hiszpański. Mam już program Espanol Para Ti i robię po kolei lekcje.
Brakuje mi jednak kontaktu z językiem w parktyce. Gdy uczyłem się angielskiego często wpadały mi w ręce książki po angielsku pisane prostym, językiem tak żeby początkujący mógł się oswoić z językiem w parktyce.

I tu moje pierwsze pytanie czy zna ktoś coś podobnego tyle że w języku hiszpańskim?

Druga sprawa: gramatyka. Są dwie opcje:
1) Podążanie za gramatyką w Espanol Para Ti
2) Korzystanie z dobrego podręcznika do gramatyki

Myślę, że lepiej byłoby osobno kuć gramatykę dlatego mam do Was pytanie odnośnie dobrego podręcznika. Znacie jakiś dobry (podkreślam dobry) podręcznik z ćwiczeniami który w przejrzysty sposób opisuje gramatykę j. hiszpańskiego? Jest tych podręczników tyle że mam już mętlik w głowie dlatego pytam jaki uważacie za najlepszy.

Wiem, że jednym z najlepszych podręczników tego typu jest Aprende Gramatica y Vocabulario wyd SEGEL, ale jest on po hiszpańsku i nie wiem czy w przypadku bardziej skomplikowanych zagadnien będe w stanie rozszyfrować o co chodzi;)

OK, teraz podsumowanie o co mi właściwie chodzi...

1) Książki pisane łatwym językiem tak żeby się oswoić z hiszpańskim. Jeśli ktoś zna ciekawe pozycje proszę o napisanie tytułów.

2) Podręcznik do gramatyki (z ćwiczeniami). Po hiszpańsku czy po polsku? Przypominam że nie miałem z hiszpańskim wogóle do czynienia (dlatego skłaniałbym się ku polskiemu). Wiem tyle że lepiej nie kupować Perlina bo strasznie nudne a De Pe A Pa podobno chaotycznie napisana i do samodzielnej nauki lepiej wybrać coś innego.

3) Wasze spostrzeżenia odnośnie pracy z programem Espanol Para Ti (i czym ewentualnie to uzupełnić.)
ja niestety nie spotkałam sie jeszcze z dobra ksiązką do gramatyki z wytłumaczeniem po polsku. W każdej, którą mam czy przegladałam czasy są potraktowane bardzo bardzo powierzchowne, jakby była to najprostsza rzecz na świecie a ja uważam, że wymagaja one podobnego opisu jak czasy w angielskim. Sa zresztą miedzy nimi duże analogie.
Ja moge ci polecić strone internetową po angielsku z której sama sie ucze-własnie czasy,poprzez porównanie z czasami angielskiemi, jak dla mnie-są tu wytłumaczone rewelacyjnie. Zresztą inne zagadnienia też.
http://www.studyspanish.com/tutorial.htm
do gramatyki (pewnie jak wiekszosc) USO i jeszcze raz USO, moze gramatyka hiszp. Michalska-Derlatka wyjasnione ´naszemu´ wydaje mi sie dosc przystepnie, a jesli uczysz sie ang. to moze Complete Spanish Grammar (chociaz z tego co pamietam wersja ´hamerykanska´)

Co do Aprende.. mozesz sprawdzic sobie na stronie wydawnictwa, co prawda tyko kilka stron, ale zawsze...

No i pozostaje jeszcze slynny chomik Zenek1234, albo i inne spizarnie

patrzac w tej chwili z mojej perspektywy nie podejmowalabym sie zadnego multimedialnego programu (zaczynalam od ´mowisz i rozumiesz´ ale szybko skonczylam zabawe z nim), dla mnie najlepsza opcja jest slownik i ksiazka do gramatyki typu perlin, wspomniana michalska zeby przeczytac czy czasem przypomniec cos, a najlepszymi cwiczeniami jakies zwykle teksty np. z gazet, internetu, albo i pisanie wlasnych ´wypocin´.

Jednym zdaniem: musisz sam znalezc odpowiednia dla siebie ksiazka, posciagaj cos z chomikow, porownaj i kup to co bedzie dla ciebie najlepsze

pzdr
nieznajowa - dzięki za link do stronki, na pewno będę z niej korzystał.

Narazie chyba kupię książkę Perlina i może Michalskiej. Myślę, że USO dla mnie będzie za trudne, głównie z tego względu że jest w całości po hiszpańsku. Na początek wolę mieć wszystko wyłożone po polsku albo po angielsku,bo jeśli gramatyka byłaby po hiszpańsku, to mógłbym coś pokręcić i źle zrozumieć jakieś zagadnienie.

Co do książek Perlina widziałem, że została wydana niedawno taka pomarańczowa, do której można dokupić CD osobno.

Oto link:
http://allegro.pl/item911394143_jezyk_hiszpanski_dla_poczatkujacych_perlin.html

Są jakieś istotne różnice między nią a tą starszą - niebieską?
z opisow ksiazek wynika, ze to samo tylko wersja nowa, nawet ta sama liczba stron pzdr
http://www.nowela.pl/ksiegarnia-jezykowa/gramatyka_jezyka_hiszpanskiego_en_uso_a1_wersja_polska

To polska wersja pierwszej części USO
Temat przeniesiony do archwium.