Najlepszy podręcznik

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Chciałabym się Was poradzic jaki podręcznik do nauki hiszpańskiego jest najlepszy (tutaj akurat chodzi o naukę z lektorem, najbardziej poziom podstawowy, ale ważne też jak dalsze części się sprawują;)), jaki Wam się najbardziej podoba? Prisma, Nuevo Avance, Gente, Nuevo Ven, Aula Internacional...?
Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek opinię:)
mi się podoba gente ;)
Prisma bardzo mi się nie podoba (chociaż ćwiczenia do książki są niezłe)
Gente jest fajne.
Zależy do czego tak na prawdę potrzebujesz języka i jak daleko planujesz dojść.

Też uważam, że na początek dobra jest Gente - warto mieć też ćwiczenia. Ale jest to przede wszystkim książka do pracy grupowej.

Prisma ma swoje plusy i minusy. Minusem jest to, że jest chaotyczna. Plusem - że solidnie przygotowuje z gramatyki (ćwiczenia są na wysokim poziomie i warto je mieć do każdej części), poza tym są dostępne jej części aż do poziomu C2. Ma też dużo zwrotów potocznych i to może być dla niektórych plusem a dla innych minusem. To książka, do której trzeba się przyzwyczaić. Na początek może nie jest super, ale ogólnie myślę, że jest dobra, szczególnie na wyższych poziomach.

Osobiście podoba mi się też Aula, nie jest jeszcze w Polsce bardzo popularna, ale jest ciekawa, dosyć uporządkowana i przejrzyście tłumaczy gramatykę.

Nuevo Ven i Español de pe a pa są dobre do nauki dla osób starszych. Są to książki w starym stylu - dialog, potem tłumaczenie słówek i zadania. Trochę nudne, chociaż Español de pe a pa ma z kolei fajnie opracowane słownictwo.
ja polecam Español De Pe a Pa i Español en Marcha ;)