Słownik

Temat przeniesiony do archwium.
Tak się zastanawiam czy nie polecilibyście mi jakiegoś dobrego słownika do hiszpańskiego. Bardzo by mi się przydało coś porządnego. W przypadku języka angielskiego od lat używam słownika Oxford Wordpower. Jest genialny. Nigdy nie mam problemów ze znalezieniem tego co potrzebuje a wszystkie hasła zawierają angielskie definicje i przykłady. Jak zaczynam się uczyć hiszpańskiego to jest makabra. Nie mogę znaleźć żadnego słownika który by spełniał moje oczekiwania. Nie znacie może czegoś podobnego do słownika Oxfordu tylko że w wersji hiszpańskiej ??
Aha ewentualnie mogłaby być to wersja mulitmedialna słownika, ale raczej wolałbym książkową.
Nic lepszego nie wydano niż wznawiany od dziesięcioleci stary, sprawdzony "Wielki Słownik Hiszpańsko-...." Wiedzy Powszechnej. Równie dobra jest jego wersja firmy Lexland z CD ale o wiele droższa bo raczej dla pracujących na komputerze.
Wydawało mi się, że miałem problem ze słownikami. Mój największy słownik PONS, Wydawnictwo LektorKlett, Poznań 2008 liczy 60 tys. haseł i zdawało mi się, że jest za mały. Po dokładniejszym przemyśleniu problemu okazało się jednak, że potrzebne mi słowa, których w nim nie znalazłem to zazwyczaj słówka albo potoczne, albo dość specjalistyczne, albo z wyrafinowanego dialektu. Prawie każde z nich odnajduję w Internecie, co nie trwa dłużej niż kartkowanie słownika... Więc większego już nie kupiłem.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia