Czy da radę z tego przygotować się do matury ?

Temat przeniesiony do archwium.
¡Hola! Jestem obecnie w 2 klasie liceum, i zastanawiam się nad zdawaniem tego języka na maturze. Znam jakieś tam podstawy z klasy pierwszej, nawet możliwe, że trochę więcej. W domu mam książki takie jak Español de pe a pa, Nuevo ven 1 (w szkole), Kurs języka hiszpańskiego - wyd. buchmann, jakiś tam słownik i na komputerze audio Edgard - kurs podstawowy i Hiszpański - mówisz i rozumiesz. Możecie polecić jakiś swój tok nauki, na co stawiać najwięcej, ile dziennie poświęcać itd. Wszelkie wskazówki się przydadzą.
Proponuję ćwiczyć co kilka dni słuchanie, przynajmniej 15-20 minut, próbować pisać własne wypowiedzi w tym języku (dobrze by bylo gdyby ci je ktoś potem sprawdził), takie typowo maturalne teksty, no i robić zadania gramatyczne, nie zapominając o przyswajaniu zasad gramatycznych;
godzina dziennie byłoby idealnie, ale wiem że licealiści mają dużo innych obowiązków, więc przynajmniej pół godziny. ¡Buena suerte!
Ćwiczyć słuchanie hmm...może muzyka, ew. jakieś filmy z napisami się również przydadzą ?
dla mnie idealne są seriale i piosenki po hiszpańsku, seriale ciekawią - ćwiczysz rozumienie ze słuchu, a piosenki można dodatkowo wykorzystać śpiewając z wokalistą - ćwicząc wymowę;
filmy z napisami jak najbardziej, na początku może być trudno ale kiedy zauważysz że coraz więcej rozumiesz, będzie to dla Ciebie przyjemne uczucie :-), według mnie najskuteczniejsze jest oglądanie filmu z napisami - ale nie po polsku - tylko z hiszpańskimi, wówczas możesz przeczytać to co mówią w filmie i nauczyć się wymowy słów czy zdań, trochę się powymądrzałam ale mam nadzieję że Ci to pomoże.
A tam wymądrzałam ;) Dla mnie to bardzo fajne/ciekawe rady i zapewne coś z tego wprowadzę w życie. Naprawdę dziękuję Ci za to ! Myślałem, by pooglądać Paco i jego ludzie albo Rodzinna Serrano(kiedyś kolega oglądał i mówił, że fajne).
Tak, śmiało możesz sobie pooglądać jak tylko jest w necie;-), jeszcze mi się przypomniało, jak chcesz obejrzeć coś z czego miałbyś szansę więcej zrozumieć, to gatunki spokojniejsze - dramat, obyczaj, komedia obyczajowa, ale to tylko takie moje ogólne spostrzeżenie :-), z seriali można wzbogacić sobie słownictwo-zauważyłam na własnym przykładzie, zobaczymy, może jeszcze inni użytkownicy Ci coś doradzą.
proszę ja jak zdawałam maturę uczyłam się z tego http://ksiegarnia.pwn.pl/public/pic/hcovers/240/64/zdam-mature-jezyk-hiszpanski_42407.jpg i polecam fajnie wyjaśnione słówka pod każdym tekstem etc. Nie wiem jak teraz wygląda matura z Hiszpańskiego ale zapewne wiele się nie zmieniła, naprawdę polecam do matury podstawowej to repetytorium jest super.
Co do osłuchania się z językiem to polecam oglądać seriale hiszpańskie np. Cuéntame como pasó , fajny serial łatwo się wsłuchać etc, muzyka nie wiem czy jest dobra na polepszenie zrozumienia tekstu bo wiele razy się słucha muzyki melodia nam się podoba i nie obchodzi nas o czym śpiewają a w serialu czy tam filmie ważne jest by zrozumieć co i jak. Nie polecam ŻADNYCH seriali meksykańskich etc bo to na maturze z hiszpańskiego nie pomoże. Ja na maturze miałam do wysłuchania kolesia z Andaluzji także polecam znaleźć na internecie akcenty hiszpańskie i się osłuchać. Ja jestem fanką akcentu z Galicji :) Polecam osłuchać się także z akcentem z Wysp Kanaryjskich...moja profesorka na uczelni była właśnie z Kanarów....matko święta jak gadała w miarę dobrze i się starała to było super, ale pamiętam moje pierwsze zajęcia z nią...właśnie na temat akcentów hiszpańskiego na całym świecie.....o matko nie zrozumiałam kobiety bo zaczęła gadać w swoim akcencie....dramat !!! :P
Dodam, że lekcje w szkole mam z Native Speaker'em z Meksyku XDD
Sposób oraz intensywność nauki zależy od tego na jakim jesteś poziomie. Piszesz, że po pierwszym roku znasz jakieś tam podstawy. Brzmi to mniej więcej tak jakbyś nie wiele się nauczył. Przede wszystkim, jak oceniasz lekcje hiszpańskiego? Czy uważasz, że są one na wystarczającym poziomie, abyś mógł się przygotować do matury? Ile masz tygodniowo godzin hiszpańskiego? Native to zdecydowanie zaleta, więc powinno Ci to sporo pomóc.
De Pe a Pa jest dobrym podręcznikiem jeśli chodzi o słownictwo, do tego jest po polsku. Troszkę gorzej jest z gramatyką. Gramatyka - zacznik od Uso.
Intensywność nauki zależeć będzie od samego Ciebie, sam po prostu musisz znaleźć sposób najbardziej optymalny dla Ciebie. Codziennie staraj się ćwiczyć, słuchać radia/oglądać telewizję i, w miarę możliwości staraj się rozmawiać po hiszpańsku. Jeśli będziesz próbował pisać wypracowania - daj to do sprawdzenia nauczycielowi.
W zasadzie lekcje są spoko, tylko czasami nauczyciel za bardzo nas nie rozumie/bądź my jego ze względu na jego znajomość naszego języka, ale jeśli już coś przerabiamy to z reguły wiemy o co chodzi. Ćwiczenia na lekcji nie sprawiają mi większej trudności, czytanie również. I też nie należę do osób, które opierają się na stwierdzeniu chodzę do szkoły to mnie nauczą. Mam chęci więc mogę osiągnąć swoje cele.
Na maturze jest mniej więcej poziom B2. Macie na zajęciach podręcznik Nuevo Ven, czyli musicie zrobić co najmniej dwie takie książki. Na jakim rozdziale jesteś?
W tamtym roku używaliśmy de pe a pa, i byliśmy na 6, natomiast w tym roku coś tam panu nie pasowało czy coś, bo podręcznik wybierał dyrektor naszej szkoły i mamy teraz nuevo ven i rozpoczęliśmy od rozdziału 3.
Wydaje mi się, że potrzebujesz kogoś kto Cię do tej matury przygotuje. Masz mało czasu, ale próbuj. Spróbuj może z jakimś kursem, bo nauka samemu nie zawsze wychodzi, a Ty nie masz czasu na eksperymentowanie.
Dzięki za rady i zobaczę co da się zrobić z ew. przygotowaniem ;)
poziom maturalny B2? jest niższy na pewno, jeżeli rozmawiamy o podstawie oczywiście.
Poziom podstawowy to poziom B1, rozszerzony - B2.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa