Dosłowne jedno zdanie-proszę o sprawdzenie:)

Temat przeniesiony do archwium.
Manuel Uribe Garza es el hombre más pesado del mundo. El tiene 42 años y pesa 360kg.

I tyle w sumie. miało to znaczyć: Manuel jest najcięższym facetem na świecie. ma 42 lata i waży 360kg.
gdyby ktoś szepnął słówko czy poprawnie napisałam, będę wdzięczna;)
OK
Dziekuje :)
jest ok
Nie jest wcale OK, drodzy "pomagacze'...
Wyszło jej, że jest on najwiekszym nudziarzem na świecie :-)
Zachodzi tutaj gra słów stąd nalezy użyć "pesar" nie jako imiesłów bierny lecz czasownikowo.
Czyli np. : "...que pesa más..." lub "...con el peso del cuerpo más grande ..."
Pesado znaczy przede wszystkim "ciężki", a dopiero w przenośni "uciążliwy". Zdanie jest OK. A nadgorliwość, nawet gramatyczna, jest gorsza od faszyzmu, drogi argazedon.
On wazy 360 kg???????????????????
Ratunq !!!!!!!!!!!!!!!!!111
Niedawno na forum proszono o tłumaczenie łacińskiej sekwencji : "Errare humanum est, in errore perservare stultum."
Powinieneś ją poznać zamiast brnąć w... :-)

A "najcięższy" w tym przypadku należy to oddać tak jak napisałem aby po hiszpańsku było jednoznacznie zrozumiałe.
1. BYL najciezszym mezczyzna...(do tego zyjacym)
Kiedy wazyl 560 kg.
Bo tak ogolnie to Jon Brower Minnoch byl najciezszym mezczyzna.(635kg; Zmarl w 1983r)
A naj...naj ciezsza osoba na swiecie byla KOBIETA, Carol Yager (725kg; Zmarla w 1994r)

Jednym slowem, jesli Manuel Uribe teraz wazy 360kg....to BYL, a nie JEST.

2. Aby ominac dyskusje...po prostu zamien slowo:"pesado" na: OBESO albo GORDO.

Salu2...
No własnie. A nawet lepiej. Mozna i tak. Bo 'najcięższy/najbardziej otyły/spasiony/najgrubszy' to w tym kontekście to samo.
Nie sekwencji tylko sentencji :). Słyszałem ją i dzięki za przypomnienie. Trzeba się dzielić mądrymi rzeczami. A co do tekstu u góry, zaryzykuję i uprę się przy swoim. Zgodziłbym się całkowicie z Tobą, gdyby nie było drugiej części (drugiego zdania) wypowiedzi. Rozwiewa jakiekolwiek wątpliwości co do znaczenia słowa pesado w pierwszej części. Więc całość jest przejrzysta i zrozumiała. Chyba że założymy, że wszyscy grubi są nudni a im ktoś grubszy tym bardziej marudzi :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia