Opis pokoju.

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o sprawdzenie i tej pracy. Uczę się hiszpańskiego dopiero od ośmiu miesięcy, więc używamy najprostszych określeń.
Z góry dziękuję : ).
Mi habitacion esta al lado de la habitacion de mi hermana y enfrente del salon. Es color de naranja. No es grande. A la derecha esta el armario y la cama. Al lado de puerta de balcon esta escribo con el ordenador y los libros. Al lado estan dos sillos. A la izquierda esta la puerta de habitacion de mi hermana y la estaneria con mis libros y caja del hamster. No esta ningunas plantas en mi habitacion.
Me gusta mi habitacion. No es mal.

Pierwszy raz piszę taką pracę, więc nie za bardzo wiedziałam, jak się za nią zabrać...
Przepisz to wszystko ponownie ze wszystkimi AKCENTAMI bo inaczej to nie ma czego poprawiać - jeden ciąg błędów ortograficznych. Tego musisz się uczyć poprawnie od samego początku.
Np. esta-está-ésta to 3 zupełnie różne słowa i części mowy.
Sądząc po tekście powinnaś znać również formę bezosobową "hay" i zasady jej użycia. Jeśli przegapiłaś lekcję to tutaj w skrócie jest opisane :
http://www.hiszpanski.ang.pl/nauka/lekcje_od_podstaw/co_jest_w_szklankach
Jeśli nie to musisz zmienić szyk wielu zdań aby zaczynały sie od rzeczownika.
Na forum jest mnóstwo tego typu tekstów, bo to standardowy etap nauki więc możesz skorygować błędy analizując już poprawnie napisane prace.
edytowany przez argazedon: 15 maj 2011