blagam-to wazne

Temat przeniesiony do archwium.
prosze o przetlumaczenie tych kilku zdan tekst dot.konkursu malarskiego
1)la temática de las obras presentadas a este Premio deberá estar relacionada con la presencia humana
2)no podrá haber sido premiada antes ni hallarse pendiente de resolución en otro concurso.No se podrá presentar ninguna obra a nombre de otra persona que no sea la autora de la misma
3)enmarcadas con...
4)rotulado sobre el bastidor, se indicará el titulo
5)con la obra se adjuntará un sobre cerrado en cuyo exterior figurará el titulo de la obra y, dentro del mismo
6)que lleguen por este medio envueltas en papel
7)los cuadros no podrán ser superiores a 200 cts. en su lado más largo ni inferiores a 50 cts. en su lado más corto
To samo co w kazdym konkursie malarskim na s
w skrócie:
1. temat dzieł ma byc zwiazany z obecnościa człowieka
2. nie moze być nagrodzona nigdzie, ani czekac na werdykt w innym konkursie, tylko dzieło własnoreczne na swoje nazwisko, itd.
3. oprawione w
4. tytuł pisakiem bezposrednio na ramie
5. do dzieła dołączyc kopertę z tytułem a w środku...
6. aby przyszły w taki sposób (takim sposobem transportu) owinięte w papier
7. obraz nie moze mieć boku wiekszego niż 200cm. ani mniejszego niż 50cm.
Dla ścisłośi - dłuższy bok nie może przekroczyć 200 cm a krótszy 50 cm.
dzieki za pomoc:)jestem w trakcie tlumaczenia calego tekstu wiec jesli czegos jeszcze nie bede wiedziec to moge napisac??
No nie wiem :D
Pewnie, że możesz.
banan567- dla ścisłości :-) to 'inferior' oznacza mniej czyli krótszy nie mniejszy niz 50cm. Więc obraz nie może być wiekszy niż 200x200 i nie mniejszy niż 50x50 jeśli będzie ekstremalnie kwadratowy.
A jeśli będzie ekstremalnie niekwadratowy to jeśli jeden bok będzie miał 100 cm a drugi 30 cm to też nie przejdzie.
Wiem o co chodzi, brałem udział w kilku konkursach fotograficznych, a zdjęcia raczej nie są ekstremalnie kwadratowe.
A cóż to w ogóle znaczy "ekstremalnie kwadroatowy"? Albo coś jest kwadratowe albo nie. Nie można być "trochę" w ciąży :)
hehehe wszystko jest możliwe, nawet mieć większą połowę...
no to jeszcze te zdania:
1)que habrá de regirse
2)que lo deseen
3)de devolución de las obras correrán a cargo del concursante
4)que aquéllas puedan sufrir
5)en el caso de que tanto el material utilizado, como la ejecución no ofrezcan consistencia
6)al autor que entregue personalmente la pieza le será expedido,si lo desea, un justificante de participación
7)en la misma comunicación les será indicado que el plazo en el que pueden retirar las obras que no hayan resultado premiadas
8)que lo considere necesario en cualquier tipo de soporte o técnica
9)el jurado estará formado por personas relacionadas con el arte, que dictaminarán las pinturas ganadoras de los distintos premios, quedando establecidos los mismos
10)el que suponga
11)entidades que lo deseen
banan, na litość boską i ludzką.... Drugi bok nie może mieć 30 bo jest wyraźnie powiedziane, że 'nie mniej niż 50'.
A to moje 'ekstremalnie' to miało być "kwadratem o najdłuższym lub najkrótszym możliwym boku" - taki skrót myślowo-logiczny.
A jesli bedzie 'ekstremalnie' prostokątny to albo 200x50 albo 50x200. To chyba oczywiste i proste ?
Nie histeryzuj tak tylko przeczytaj jeszcze raz co napisałem:
"A jeśli będzie ekstremalnie niekwadratowy to jeśli jeden bok będzie miał 100 cm a drugi 30 cm to też NIE PRZEJDZIE" (w domyśle "krótszy bok NIE MOŻE mieć 30 cm")
To może wklej cały regulamin albo zdania :-) Bo takimi wyrwanymi z kontekstu fragmentami sprawy nie ułatwiasz...
Oj Argazedon, wykończysz się nam nerwowo na tym forum. Wyluzuj się trochę i uwierz, że nie jesteś jedynym intelignentym człowiekiem na tym świecie. Nie wiem dlaczego czasami wszystkich wokół uważasz za idiotów...
Ad 1. który/a/e [że ?] będzie sie musiał trzymać/rządzić (czego/czym?)
Ad 2. żeby [(te)go] zechciały/ które [(te)go] zapragną
Ad 3. (koszty ?) zwrotu dzieł pokryje konkursant
Ad 4. (uszkodzenia?) których te [dzieła] mogłyby doznać
Ad 5. w przypadku gdy zarówno użyty materiał jak i wykonanie nie będą twałe
Ad 6. autorowi, który osobiście dostarczy dzieło zostanie wydany, jesli tego zechce, zaświadczenie o uczestnictwie
Ad 7. tym samym zostanie Państwu wskazane tak jak i okres zabrania dzieł, które nie zostaną nagrodzone
Ad 8. który to uzna za konieczne na/w jakimkolwiek materiale lub technice
Ad 9. jurorami będą osoby zwiazane ze sztuką, które rozdzielą poszczególne nagrody przyznane pracom, tym samym je ustanawiając
Ad 10. który przypuszczałby
Ad 11. istoty, jednostki [organizacje, instytucje] które zechcą...
po prostu to 30 wziąłem za negowanie oczywistości. Ale juz wszystko jasne i prawa geometrii zachowane :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia