zadanie bojowe

Temat przeniesiony do archwium.
proszę o pomoc! Jak przetłumaczylibyście zwrot "caja chica"?? wiem z kontekstu, że chodzi o pieniądze na codzienne potrzeby, ale mam problem ze znalezieniem zgrabnego wyrażenia po polsku :(
Zdanie mówi, że coś jest dla kogoś "caja chica", czyli że dostarcza mu niewielkich, ale stałych dochodów. Uwaga: chodzi o latynoamerykański hiszpański. Jeśli się nie uda to trudno, jakoś to opiszę w kilku wyrazach, ale jestem ciekawa...
małe pieniądze, mały dochód
hmm..takie jest znaczenie, ale szukam jeszcze innego zwrotu. Niemniej jednak dzięki!
mała kasa?
długo nad tym myślałam i tego nie da się chyba przetłumaczyć dosłownie jeśli chodzi o ten konkretny kontekst :). Napisałam : źródło niewielkiego, ale stałego dochodu. Esos idiomas....
To napisz cale zdanie i wtedy bedzie latwiej dojsc co chcesz napisac.
w wyrażeniu caja chica nie ma NIC o stałosci dochodu.....
coś w ten deseń: coca es una fuente de ingresos y "caja chica" para los campesinos y su economía.
no wiem, dlatego podałam wyżej kontekst, żeby wyjaśnić sprawę, mogłam zresztą wcześniej to wstawić.
drobna gotówka?
caja chica = petty cash = kasa podręczna (zbyt "ekonomicznie" brzmi w tym kontekście)
albo "kasa podręczna", jak przed chwilą znalazłam w drodze tłumaczeń z hiszpańskiego na angielski i na polski; rzecz w tym, że nie będzie to za bardzo "brzmieć" w tym zdaniu. Nie mogę napisać, że dany produkt jest/dostarcza chłopom drobnej kasy/gotówki itp., wydaje mi się że "źródło dochodu/zarobku" bardziej tu pasuje, jak myślicie???
Sorry, ze tak wam truję, ale może to jakaś odskocznia od tłumaczenia piosenek ;D
Agniecha110 - Word Ref.? ;)
to w cudzysłowiu może oznaczać, cos nieznacznego,nieoficlalnego, ale z przekorą
może: i łatwą kasą dla...
no cóż, nie każdy może pisać o kokainie...:)
te juro que se trata solamente de hojas de coca ;)
NIe :)
Spanish to English Dictionary of Finance Terms
http://www.spanish-translator-services.com/dictionaries/finance-spanish-english/c/Caja_chica.htm
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa