A ver...
1. Rozroanij zwierzatka...
- CERDO - swinia
- TERNERA - ciele
- buey - wol
- vaca - krowa
- cordero - baran
- pollo - kurczak
- gallina - kura
- pavo - indyk
- conejo - krolik
- cabra - koza
- cochinillo - prosiaczek...
2. Carne roja/carne blanka
3. Chuleta - plat miesa Z koscia
FILETE - plat miesa BEZ kosci
4. Pechuga - piers
Filete de pollo (np.) to ta sama piers tylko cieniutko pokrojona ("plat").
5. CARNE - MIESO.
CIELECINA - CARNE DE TERNERA.
WOLOWINA - CARNE DE BUEY ( twarde i stare...)
WIEPRZOWINA - CARNE DE CERDO
6. LOMO - schab
SOLOMILLO - poledwica
i oczywiscie moze byc i z wieprza i z cielaka...i wolowe...
Z koscia - i bez kosci...
7. Karkowka to AGUJA ( carne de aguja)
I tu znowu moze byc z koscia - CHULETAS DE AGUJA glownie wieprzowe- de cerdo.
Albo bez...kosci.
Moze byc de cerdo albo aguja de ternera...- pokrojone bez kosci- to wiec filety de aguja de ternera beda.
Itd.
Najczesciej mowimy:
- filetes de ternera/ filetes de cerdo.
- chuletas de aguja - wiadomo, ze z wieprza.
- filetes de aguja - wiadomo, ze z ternera.
- lomo - wiemy, ze wieprzowe...
Jesli inne - to juz sie dodaje z jakiego zwierzaka...
np. chuletas de ternera lechal - plat miesa z koscia z mlodego cielaka, ktory jeszcze mlekiem tylko karmiony.
Tak samo chuletas de cordero lechal - z oseska owieczki...
8. POLLO czyli kurczak.
w calosci - pollo entero (oczywiscie bez pior...i no ogol bez glowy)
Oczyszczony - (bez glowy, nog i wnetrznosci)
Pechuga - piers
Filetes de pollo - piers cieniutko pokrojona
ALAS; alitas - skrzydelka ( w Hiszpanii jada sie je glownie "fritas" czyli smazone na glebokim oleju; zsola i skropione cytryna- chrupiace - dobre!)
MUSLOS (muslitos) - same udka
CONTRAMUSLOS - podudzia...
TRASEROS - cale nogi
...i nic mi wiecej do glowy w tej chwili nie przychodzi...
Jak co, pytaj.
Salu2.