Pomoc w tłumaczeniu, pilne!!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Potrzebuję pomocy w tłumaczeniu. Mam do napisania historie zycia mojego dziadka, moze byc zmyslona np:

Mój dziadek ma na imie Bogdan.On ma 90 lat. On przyszedł na świat w Lublinie. Kiedy miał 5 lat przeprowadził się z rodzicami do Warszawy. Tu spedził całe dzieciństwo. W wieku 19 lat wziął udział w II wojnie światowej. Walczył w powstaniu warszawskim w 1944r. Niestety został ranny. Po wojnie zamieszkał w warszawie. W wieku 25 lat poznał moją babcie. Pracowała jako pielęgniarka w szpitalu gdzie się leczył. Dziadek pracował na budowie. Po dwóch latach dziadkowie wzieli ślub a potem urodziła im się córka – moja mamusia:). Niestety w wieku 50 lat, moj dziadek miał wypadek i nie mogł już tak cieżko pracować. Został więc listonoszem. Obecnie dziadkowie nie pracują a ja chętnie się nimi opiekuje. Lubię słuchać opowieści dziadka i jesć pyszny rosół mojej babci.

Niby sama to przetłumaczyłam ale niestety okazało sie,że to nie oto chodzi bo musi byc to w czasie przeszłym Pretérito Perfecto. Proszę o pomoc!!!
Życiorys w Pret. Perfecto będzie sztuczny i gramatycznie niepoprawny ale skoro to ćwiczenie...
Tylko, że jak mamy ci pomóc skoro żadnego tekstu nie dałaś ?
a mógłbyś przetłumaczyc ten moj przykładowy tekst? a co do czasu to mam w tym napisac...wiec nie wiem...;/
albinka26 tutaj cie mogą poprawić, ale nikt ci nie przetłumaczy tego, bo jaki to ma sens? Nic z tego nie wyniesiesz w ten sposób.
edytowany przez sensaladur: 19 gru 2010
hhhmmmm...ale to w jakim trzeba to napisac?? wiadomo ze wszystko na przeszły się nie przetłumaczy skoro jest napisane: On ma 90 lat, to chyba logiczne ze to musi byc w terazniejszym?
Zadajesz głupie pytania zamiast zabrać się do roboty. Zdanie "ma 90 lat" bedzie tak samo po polsku jak i w kazdym innym języku. To oczywiste. Teraźniejszość to teraźniejszość tak po polsku jak i po chińsku.
A co do czasów OPISUJĄCYCH PRZESZŁOŚĆ - takie opowiadania są głównie w Pret. Imperfecto i Pret. Indefinido. Niektóre zdarzenia z odpowienim okolicznikiem czasu również w Pret. Perfecto.
ALE skoro to ma być ćwiczenie na Pret. Perfecto bo tak ci całe kazano napisać, to tak trzeba zrobić.
Po polsku jest to ładnie i składnie napisane - tylko okaż trochę chęci i dobrej woli z twojej strony a będziemy mieli co sprawdzać.
edytowany przez argazedon: 19 gru 2010
spokojnie,złosc piekności szkodzi!!! sama sobie poradziłam...dzieki
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka