zastosowanie czasu przeszłego "Preterito"

Temat przeniesiony do archwium.
Czy mógłby mi ktoś napisać zastosowanie czasu przeszłego- "Preterito" i jakies przykładowe zdania!?. Dzięki.
dobrze, ale którego Preterito? Preterito Perfecto, Indefinido, Imperfecto, Pluscuamperfecto czy Anterior? :P
a więc jeżeli mozesz to Preterito Perfecto, i Indefinido!:)..dzięki
Moge ci wytłumaczyc roznice miedzy tymi czasami, mniej wiecej wiem o co w nich chodzi :)
Ok, jak byś mogła..to podaj mi jakieś przykładowe zastosowania do tych czasów bo często mi się mylą!dzięki, papa
Tak w skrócie...
PRETERITO PERFECTO

*uzywamy zeby wyrazić czynnosc przeszła, dokonaną- często jest ona związana z terazniejszością.

Donde esta tu reloj?
He perdido el reloj,no se donde [sytuacja spontaniczna,wynika nagle,(zwiazek z terazniejszoscia)]

*uzywamy aby uzyskać informacje dotyczące doświadczeń zyciowych jakiejś osoby

Has estado alguna vez en America del Sur?

*używamy z okreslnikami czasowymi takimi jak:

hoy,esta manaña,este verano,este fin de semana,hace un rato,ya,todavia,alguna vez,ultimamente,antes de cenar,hace un momento,despues de levantarse,a las ocho (itp)
(wszytskie z nich okreslaja związek wykonanej czynnosci z terazniejszością)

PRETERITO INDEFINIDO

*uzywamy aby wyrazić czynność przeszła,dokonaną,czasem jednorazową.

Mi primer hijo nacio en 1989

*używamy go więc także biografiach,wyrażając następujące po sobie czynności

Victor trabajo,se caso y vivio en Sevilla.

*uzywamy z okresleniami takimi jak:
el otro dia,la semana pasada,anoche,ayer,en 1955,hace 15 dias,el mes pasado,el lunes,en Novidad.

El año pasado vi muchas veces a tu hermano

*czas ten może wyrazać także czynność trwające przez jakiś OKRESLONY moment w przeszłości

Isabel vivio en Alemania mas de 20 años.

WARTO ZAPAMIĘTAC SOBIE ''marcadoles temporales''(określiniki czasowe) one naprawdę ułatwiają życie...
Temat przeniesiony do archwium.