mam pytanie, gdzie w Łodzi/ew w Wa-wie mozna wypozyczyc podreczniki/kasety do nauki hiszpanskiego? poszlam do ksiegarni i sie okazalo ze za jedna kasete do ksiazki z poziomu podstawowego musialabym zaplacic...100zł:/ . Czy jest moze jakas biblioteka, skad mozna wypozyczyc ksiazke i np skserowac kilka stron? czy np na wydziale iberystyki ktos kto jest studentem innej filologii moze cos wypozyczyc 'na miejscu' i skserowac?:)
a czy moze gdzies w necie mozna posluchac jakis cwiczen (oprocz bbc_learn_spanish, tam juz bylam:) )?
przy okazji, bylby ktos na tyle mily i sprawdzil mi opis osoby?:)
Descripción de personas.
Yo soy bajo y delgado, tengo ojos negros y pelo largo y rizardo. Yo soy joven y bastante guapo :) Mi (...)-chłopak, en cambio, es alto, tiene ojos (jasne), y pelo corto y es (brunet). Es tiene golfos y es guapo :)
Co do oczu - jesli sa niebieskie/brazowe to po prostu wstawiamy kolory? np ojos azul/marrón/verde ? Co do wlosow - jak powiemy brunet(ka)/ blondyn(ka)/ szatyn(ka) ? Mam tez pytanie co do innych cech, jak powiedziec ze ktos jest dobrze zbudowany, umiesniony, szczupla (ale nie chuda, bo to tak srednio brzmi), sredniego wzrostu , opalona?