zdrobnienia imion

Temat przeniesiony do archwium.
Jak w hiszpańskim zdrabnia się imiona???
Dużo jest nieregularnych zdrobnień, np. Francisco - Paco, Curro, Mercedes - Menchu, Rosario - Charo, itd
Pelargoniusz ale jak regularnie zdrabnia się imona - czy np. dodaje sie jakies określone suffiksy do imion??? np -ta???
Regularne imiona tworzysz tok jak zdr. od rzeczowników
W imionach zeńskich kończących sią na "-a" np. Teresa, obcinasz "a" i dodajesz przyrostek "-ita" - Teresita. Gdy imię żeńskie kończy się na spółgłoskę np. Mercedes, odmiana jest nieregularna ale także imiona zakończone na "-a" np. Graciela poza regularną formą "Gracielita", moze być zdrobniona do "Chela" i "Chelita"; W wypadku męskich imion zakończonych na spółgłoske, dodajemy przyrostek "-ito" np. Miguel - Miguelito. Jeśli imie męskie kończy się na samogłoske poprzedzoną spółgłoską, obcinamy samogłoske, w jej miejsce wstawiając "-ito" np. Pablo - Pablito. Gdy imię męskie kończy się na samogłoskę, przed którą stoi inna samogłoska, wówczas obcinamy dwie ostatnie samogłoski dodajac "-ito" np. Mario - Marito. Co do nieregularnych imion męskich, jest ich wiele, chociażby Francisco może być zdrobniony do Paco, Paquito, Pancho, Panchito a Jose do Pepe, Pepito, Joselito. To tyle.
roznie sie zdrabania ale malo jest takich regularnych: np Javier - Javi, Antonio- do malych dzieci sie mowi Antonete, Beatrice- bea, claudia- cla, Isidro - Isi..Isabel- Isa, Cristina- Cris, ale to takie dzieciece niektore duzo jest nieregulanrych. Jak Enrique - Kiqe, Jose - Pepe, wspomniany juz paco czy meche:)
a jak bedzie zdrobniale margrita, ricardo, rodrigo, alejandro i jorge??
margaritita, ricardito, rodrigito, alejandrito, jorgito
a ja na mojego pieknego rodrigo mowilam rodri tak jak cala jego rodzina:) a eljandra to alex potocznie:)...innych nie znam bo nie mam znajomych ot ych imionach:) a rodrigo to najpiekniejsze imie pod sloncem:)
RodrigUito
A jest zdrobnienie od imienia Agata?? (Ágeda)?????
A jak jest Kasia? Katarzyna to Catalina :))
A ja się podpisuję Katarina i znajomi często tak na mnie mowią :) tez jestem ciekawa jak będzie zdrobnienie od Catalina czy Katarina
senorita ola mamy cos wspolnego uwielbiamy to same imie "rodrigo"
na jego dzwiek mam motylki w brzuchu.....
pytanko do Ciebie, gdzie znalazlas swojego rodriga???
i jak brzmi jego pelne imie :) to mnie fascynuje polaczenie wszystkich imion i nazwist ... czasem to jest strasznie skomplikowane;p
...male sprostowanko wiadomosc do olity:) perdon za pomylke:p
mi chico latino me llama CATA.
nie wiem czy to jest poprawne zdrobnienie, nie bardzo mi sie podoba, wolę z cala pewnoscia jak sie mnie nazywa CATALINA albo KASIA bardzo slodko to czasami wychodzi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe