Chcialabym sie dowiedziec czy moze ktos wie, co musialby zrobic hiszpan by studiowac na polskim uniwersytecie. I nie mam na mysli tutaj zadnych stypendium erasmusa itp. Chodzi mi o to tak na wlasna reke. Musialby zdawac polska mature? Czy wystarczyl by jego Selectividad?I musoaby mowic biegle po polsku? Ja wogole sie nie orientuje w tym w jaki sposob moglby on zaczac tutaj studiowac, ale jesli ktos wie to bardz prosze o pomoc.
A na jakiej uczelni i na jakim kierunku?? Bo to nie jest bez znaczenia.
[konto usunięte]
21 maj 2005
No powiedzmy, ze na uniwersytecie szzcecinskim, i kierunek...to cos z pyzroda, jakies nauki przyrodnicze, nie wiem dokladnie jak taki kierunek dokladnie sie nazywa, ale chodzi mi o ekolegie, no po prostu cos zwiazanego z przyroda.
malwi_nieves
22 maj 2005
słyszałam, że na UMK przyjmują studentów zagranicznych (przynajmniej przyjmowali) bez dodatkowych egzaminów. Ale płaci się.
malwi_nieves
22 maj 2005
no i jest duży wybór nauk biologicznych :D
[konto usunięte]
22 maj 2005
A czy po naszym wejsciu do Unii studenci z krajow Unii nie studiuja u nas na takich samych zasadach jak my? Skoro my mozemy studiowac w krajach Unii na takich zasadach...Wiec jesli na dany kierunek przyjmuje sie bez egzaminow dodatkowych to nie powinno byc problemu. Co do znajomosci jezyka, jest ona pewnie potrzebna...ale przynajmniej kiedys studenci zagraniczni korzystali z rocznych kursow jezykowych...na pewno bylo cos takiego w Lodzi. Najlepiej zeby twoj znajomy zapytal sie w Ambasadzie polskiej w Hiszpani...lub jesli jest tam jakis instytut Polski. Nie bardzo sie w tym orjetuje ale powinni poinformowac na ten temat tez tu w polsce w Ministerstwie Edukacji.