fonetyka- mały problem

Temat przeniesiony do archwium.
Hej. Mam prosbe mam jutro egzamin z fonetyki a nie byłam na kilku zajęciach.Prosze o pomoc jesli ktoś może. Potzrebuje wyjasnienia pojęc:

yato, seseo, yeismo, dyftong, tryftong i rozziew.

Proszę.Z góry dziekuję wszystkim.
Wyjaśniam poszczególne termy „z grubsza”, w razie wątpliwości pytaj.

Dyftong (diptongo) – połączenie dwóch samogłosek, w których jedna jest niezgłoskotwórcza.

Tryftong (triptongo) – połączenie trzech samogłosek, w których dwie są jest niezgłoskotwórcze

Rozziew (czyli właśnie "hiato", lub jak wolisz "yato") – powstaje wtedy gdy nie dochodzi do powstania dyftongu (gdy spotykają się dwie samogłoski mocne lub gdy akcentowana jest samogłoska „í” lub “ú” (np. baúl, rodeo).

Seseo – zjawisko fonetyczn (występujące głównie w Ameryce Łacińskiej) polegające na wymawianiu międzyzebowego [Θ] jako (np. "ceniza" będzie wymówione jako [senisa], miast [ΘeniΘa]). Odwrotnym zjawiskiem jest "ceceo".

Yeismo – jest to zjawisko fonetyczne polegające na zastępowaniu w wymowie [ļ] przez [ĵ].

:)
serdeczne dzieki za wyjasnienie, mam nadzieje że jak się tego naucze to wystarczy mi to na egzaminie, chociaz licze ze trafia mi sie inne pytanie. besos para ti i gracias.
acha jeszcze małe pytanko jakby dało rade. jaka jest różnica między dyftongiem wstepującym i zstepującym(czy cos takiego)? Buziaki
Dyftong wstępujacy (diptongo creciente) jest wtedy, gdy samogłoska słaba ("i" lub "u") znajduje się na piewszej pozycji w dyftongu i jest wymawiana jako półspółgłoska. Podaję wszystkie 8 wariantów tego rodzaju dyftongu:
-ia, np Mariano [marjano]
-ie, np. miento [mjeņto]
-io, np. limpio [limpjo]
-iu, np. triunfo [trjumfo]
-ua, np. guapo [gwapo]
-ue, np. bueno [bweno]
-uo, np. fatuo [fatwo]
-ui, np. fui [fwi]

Dyftong zstępujacy zaś (diptongo descreciente) to dyftong, w którym samaogłoska słaba stoi na drogiej pozycji i jest wymawiano jako półsamogłoska. Istnieje 6 warientów tego dyftongu, oto one:
-ai, np. baile [baįle]
-ei, np. peine [peįne]
-oi, np. hoy [oį]
-au, np aula [aųla]
-eu, np. neutro [neųtro]
-ou, np. lo unio [loųnjo]

[saluđos],
[muφen]

« 

Życie, praca, nauka