słowniczek wege :)

Temat przeniesiony do archwium.
iHola todos!:)
mam taką małą propozycję, aby wpisywać pojęcia dotyczące wegetarianizmu:). Bardzo mi brakuje tego topiku:)
No, to może zacznę...:P

*el vegetarianismo - wegetarianizm (to nie było trudne ;P)
*el/la vegetariano/a - wegetarianin/-ka
*ovo-lacto-vegatariano/vege ovolacteo/vegetariano ovolacteo/lactoovovegetariano - laktoowowegetarianin (je jajka i produkty mleczne)
*ovovegetariano - owowegetarianin (dopuszcza jajka, ale wyklucza mleko i jego przetwory)
*lactovegetariano - laktowegetarianin (gł.religie Wschodu-hinduizm,buddyzm=>wyklucza męso,drób,ryby,jajka;dopuszcza mleko)
*semivegetariano - semiwegetarianin/półwegetarianin (wyklucza czerwone mięso; można jeść drób i ryby)
*vegetariano estricto - witarianin (tak mi się wydaje, bo "estricto"="ścisły", czyli spożywa tylko nieprzetworzone produkty roślinne)
*vegetariano parcial - chyba "jarosz", ale nie jestem pewna:( ("parcial"="częściowy"; je ryby)
*vegano/a - weganin/ka (spożywa tylko produkty pochodzenia roślinnego)

spotkałam się także z takimi nazwami, ich niestety nie potrafię rozszyfrować:(...może ktoś pomoże, kto jest w temacie:P :
*crudívoro/a - ......
*frugivoro/a - ......

a może znacie inne określenia dot.wegetarianizmu? wpisujcie:) i poprawcie moje błędy:P... gracias:)
pozdrówka:)
heh, chyba nie ma tutaj żadnych wegetarian;((...,ale może chociaż ktoś przetłumaczy te dwa powyższe słówka?? Bardzo proszę...
Mam nadzieje, ze to TYLKO slowniczek!
Nie popieram ZADNEJ z tych diet !
Odzywianie to SZALENIE wazna rzecz! Zwlaszcza w wieku...Olbrzymiej wiekszosci Uzytkownikow tego Forum...
..........

CRUDÍVORO/A=>to ten wegetarianin, ktory odzywia sie produktami swierzymi. Tj. "0" miesa, oczywiscie, "0" ryb; "0" konserw; przetworow; nic gotowanego;mleka pasteryzowanego;makaronow; cukru.................buuuuuuuuuuu.........

Dieta FRUGÍVORA, to dieta owocowa....

Nie podoba mi sie ten temat...
I bardzo, ale to bardzo sie hamuje...by ich nie krytykowac...Wszak to TYLKO SLOWNICZEK................

Lo siento...
no, to tylko Twoje prywatne zdanie... jeśli o mnie chodzi mięsa nie jem od 7 lat(obecnie mam 24lata), a są i tacy, którzy od poczęcia nie są karmieni mięsem... Nie rozumiem Twojej kategorycznej negacji tego rodzaju diet, ale to Twoja własna opinia, więc potrafię ją uszanować;). Poza tym wegetarianizm to nie tylko dieta, odżywianie się, ale sposób życia:). Niektórzy są katolikami, inni są wege;). (wybaczcie to porównanie; nikogo nie miałam zamiaru w jakiś sposób obrazić:)). ...Poza tym nie chcę poruszać tutaj tego tematu, bo nie jest on związany z nauką hiszpańskiego;):P, chodzi mi tylko o słówka, które są mi potrzebne, bo akurat poruszam się w środowisku wegetarian, a w zwykłych słownikach nie ma takich pojęć....

czyli :
CRUDÍVORO/A - to witarianin ??, a czy są jakieś zastępcze/inne określenia, np."vitariano/a" ?? i czy "crudívoro" to nie to samo co "vegetariano estricto" ??

Una, wyprowadzisz mnie z błędu...por favor:)
Dzieki! Widze, ze sie rozumiemy! ;-)
Co do roznicy...miedzy weget.estricto i crudívoro, to z pewnoscia istnieje, bo to NIE to samo...

W diecie crudívora dopuszczane sa np. jajka z biologicznych farm, czy jak jak to sie w Polsce nazywa...
No i olej, ale ten z pierwszego wyciskania, he, he...VIRGEN, aceite virgen.
I mleko pasteryzowane.(No wlasnie, chyba wczesniej sie pomylilam...i napisalam, ze NIE jest dopuszczane...Wiec JEST, meleko pasteryzowane, TAK!).

Uffffff...

Musze konczyc....

Ale dobra, wroce do tego tematu jak tylko znajde chwilke! ;-)

Ah!
Zeby nie bylo...bo to HISZPANSKIE forum...

DIETA MEDITERRÁNE to jest to!

;-)
Una, muchas gracias:). Bardzo mi pomogłaś :) ...czekam na dalsze wyjaśnienia, co do tego tematu;)

Viva la dieta mediterránea vegetariana!...:]...:P

Salu2 :-)
Jak milo ze ktos poruszyl ten temat. Jestem wegetarianka od 3 lat (obecnie mam 17,9) i uwazam ze wegetarianizm to nie tylko dieta ale i sposob na zycie!! wszystkich miesozenych prosilabym zeby nas nie krytykowali, bo nie maja o tym duzego pojecia i nie wiedza jak sie nam zyje. Polecam ja kazdemu! co do slowniczka z tymi wegetarianskimi slowkami... coz nie bardzo moge sie do was doloczyc, bo ich za bardzo nie znam, ale chetnie sie od was czegos naucze!!
Una twoja wypowiedź jest po prostu żałosna. To nie jest żadna dieta. twoją ignorancją się po prostu ośmieszasz. Wegetarianizm jest zdrowy więc nie wmawiaj wszystkim głupot wynikajacych najwyraźniej z twojej niewiedzy. Nawet od urodzenia można nie jeść mięsa. Może najpierw miej jakiekolwiek pojecie i potem sie wypowiadaj, ok? Dla mnie chore jest jedznie mięsa ale nikogo ja jakoś powstrzymuje się od krytyki.
Bardzo fajny temat, ciesze sie, że ktoś wpadł na tak swietny pomysł założenia go :)
Może trochę wiedzy i dystansu do samego siebie i twojego indywidualnego wyboru co do sposobu życia? Zwracasz się do mięsożernych,kto to twoim zdaniem jest skoro z budowy ludzkiego uzębienia wynika,że wszyscy ludzie są wszystkożercami a badania naukowe dowodzą,że roślinne białko nie może całkowicie zastąpić w ludzkiej diecie białka zwierzęcego ze względu na inną przyswajalność w ludzkim organizmie.Podobnie możnaby twierdzić,że ludzie mogą żywić się celulozą na podstawie tego,że ktoś zacznie ją jeść.Sam fakt,że ktoś postanowi jeść celulozę nie sprawi,że będzie trawił ją równie dobrze jak mrówka ani nie świadczy o tym,że ludzie są z natury celulozożerni.A na marginesie- negatywne skutki wegetarianizmu pewnie odczujesz po pewnym czasie na sobie.To po jakim czasie twój organizm zareaguje to kwestia bardzo indywidualna-zależy od tego jak twój organizm dysponuje rezerwami energetycznymi.Mojej koleżance taka dieta służyła 3 lata po czym nastąpiło załamanie,wypadły jej włosy i dostała niesamowitego trądziku-teraz leczy u lekarza-dermatologa.O zbilansowaną dietę wegetariańską naprawde trudno w wypadku laika w zakresie odżywiania.Poza tym wiele osób uważajacych się za wegetarian często zaniedbuje kwestię bilansowania brakujących im wartości odżywczych-bo to najzwyczajniej w świecie czasochłonne,tak samo jak dbanie o dietę diabetyka.rnCo do samego słownika-dobry pomysł,podobnie jak słownik z każdej innej węższej dziedziny.Ale to powinno być w sekcji słowek do nauczenia albo w słowniku a nie w osobnym wątku.
Po pewnym czasie odczuje negatywne skutki, powiadasz? Wiesz nie jestem wegetarianka od wczoraj i nie odczułam żadnych. Poczytaj sobie opinie lekarzy, wypowiedzi ludzi, którzy sa od urodzenia bądź od długiego czasu wege - bardzo mało osób ich dostaje. Więc zastanów się zanim napiszesz o czyms o czym nie masz pojecia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa