Proszę o przetłumaczenie tekstu. Jest to dla mnie bardzo ważne. Dopiero od kilku miesięcy uczę się języka hiszpańskiego i nie idzie mi jeszcze najlepiej tłumaczenie tekstów. Oto ten tekst:
Woda kranowa jest ekologiczna.
Produkcja butelkowanej wody jest 10 tysięcy razy droższa niż wody z kranu.
Woda w butelkach, która stała się powszechnym rekwizytem współczesnego życia, może gasi pragnienie, ale na pewno nie jest czysta. Nowe badanie wykazuje, że jej produkcja bardzo szkodzi środowisku. Jednak i tak rocznie ludzie wypijają już 154 miliardy litrów wody z butelek.
Naukowcy twierdzą, że produkcja butelkowanej wody jest 10 tysięcy razy droższa niż wody z kranu. Wydobycie jej z ziemi, dodanie minerałów, w większości niepotrzebnych, zapakowanie i dalsze procesy wymagają ogromnych nakładów. Rozkład plastikowych butelek, w których jest sprzedawana, trwa tysiąc lat, a w dodatku w krajach uprzemysłowionych woda butelkowana nie jest ani czystsza, ani zdrowsza niż ta z kranu.
Czołowi działacze i znani obrońcy środowiska martwili się o skutki naszego – jak się wydaje – nienasyconego apetytu na butelkowaną wodę. Bob Geldof stwierdził: „Butelkowana woda jest bzdurnym wymysłem. To wielki paradoks XXI wieku, że podstawowe rzeczy w supermarkecie, takie jak woda i chleb, należą do najdroższych. Wydobywanie wody na drugim końcu świata i transportowanie jej tu na sprzedaż jest bezsensowne. A wszystko przez nasz styl życia”.
Firmy wytwarzające butelkowaną wodę marnują bogactwa naturalne i wywołują niekorzystne zmiany klimatu.
Z raportu EPI wynika, że woda kranowa jest dostarczana za pomocą „energetycznie wydajnej infrastruktury”, podczas gdy butelkowana często wędruje przez pół świata, co wymaga spalenia ogromnych ilości paliw kopalnianych i przyśpiesza efekt globalnego ocieplenia. Na przykład w 2004 roku fińska firma Nord Water wysłała klientowi w Arabii Saudyjskiej 1,4 miliona butelkowanej wody kranowej z Helsinek. W tym samym roku wyprodukowanie plastikowych butelek, w których dostarczono Amerykanom 26 miliardów litrów wody, wymagało ponad 1,5 miliona baryłek ropy – to ilość wystarczająca do napędzania 100 tysięcy samochodów przez rok.
Wielka Brytania wcale nie jest największym konsumentem butelkowanej wody – statystyczny mieszkaniec tego kraju wypił jej w 2004 roku 33 litry, sześć razy mniej niż Włoch – ale sprzedaż gwałtownie rośnie.
Z góry dziękuję.