dni tygodnia

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !
Piszę pewną pracę i potrzebne jest mi znaczenie Niedzieli po hiszpańsku.
Domingo - od jakiego wyrazu pochodzi to słowo ?
Sprawdzałem w słowniku i to nie jest od słońca, czy ktoś może pomóc ?
pzdr.
krytyk
Me parece que la palabra espanola "domingo" viene del latin , "dominicus dies" es decir, dia del Senor. dia de la semana que la mayoria de la población dedica al descanso y en algunas religiones, como la cristiana, a Dios y a su cultu.

saludos
dziekuje gosc :P ale mi nie chodzilo o przetlumaczenie tego tekstu ale o odpowiedz na pytania w tym poscie co pisalem wczesniej :P
pzdr.
krytyk, ten tekst nie został przetłumaczony, tylko zostala Ci udzielona odpowiedz... tyle ze po hiszpansku :)

"wydaje mi się że hiszpańskie słowo "domingo" pochodzi z łacinskiego "dominicus dies", czyli "dzień Pański". dzień tygodnia, który większośc ludności poświęca odpoczynkowi, a w niektórych religiach, jak w chrześcijańskiej, Bogu i jego czci.

tak to mniej wiecej brzmi =]
dokladnie tak, sorry myslalam ze znasz na tyle hiszpanski, mam jednak nadzieje ze choc troche pomoglam:)

pozdrawiam
Dziekuje gosik, dziekuje Locita*
niestety nie znam hiszpańskiego i nie bylem w stanie zrozumiec, ale wkoncu doszlismy do porozumienia :) dziekuje pomogliscie mi
pzdr.
Tak na przyszlosc, to etymologia slow (zazwyczaj z laciny) znajduje sie w slowniku Real Academia Espanola (www.rae.es)
Temat przeniesiony do archwium.