czasy hiszpanskie

Temat przeniesiony do archwium.
prosze o opisanie uzycia, odmian czasownikow, i wszytskiego co jest istotne o czasach Futuro Imperfecto de Subjutivo i Pretérito Anterior de indicativo.albo chociaz jednego z tych czasow.nigdzie nie moge znalez wiadomosci na temat tych czasow.
z gory dziekuje.
Futuro de subjuntivo używa się tylko w przysłowiach, powiedzonkach i tekstach prawniczych, więc nie zawracaj sobie nim głowy.
Preterito anterior: jedynie po kilku wyrażeniach, np: cuando, apenas, en cuanto, luego que, en seguida que, no bien, despúes que, i występuje w zasadzie jedynie w języku literackim.
Dalej: anterior używa się, żeby opisać czynnośc występującą bezposrednio po jakiejś innej czynności.
Tworzy się go za pomocą czasownika posiłkowego HABER + participio:

hube salido
hubiste salido
hubo salido

hubimos salido
hubisteis salido
hubieron salido.
Ha Ha Ha
No wpisz w google "Pretérito Anterior de indicativo"
i oto rezultaty - nie wszystkie oczywiscie
http://www.helloworld.com.es/spanish/quick%20reference/verbs/indicative/papp.htm
http://es.wikipedia.org/wiki/Pret%C3%A9rito_anterior
Po wpisaniu "Futuro Imperfecto de Subjutivo" otrzymujesz nastepujace rezultaty
www.escueladigital.com.uy/espaniol/verbos_aux.htm - 21k
itp..
przeszukaj wikipedie , na pewno bedzie mnostwo...
dziekuje bardzo za pomoc:)
wiec uwazacie ze nie trzeba uczyc sie wszytskich czasow hiszpansskich i wystarcza tylko te podstawowe?a co z trybami warunkowymi potencial presente i potencial compuesto?czesto sie ich uzywa?
Tego z kolei się naucz, używa się ich chociażby do zdań warunkowych. Właściwie poza tymi wyżej wymienionymi na codzień używa się wszystkich czasów i trybów.
Nie wiem co masz na mysli piszac "podstawowe czasy, ale tak, wystarczy, ze bedziesz znala TYLKO:

presente
imperfecto
Indefinido
perfecto
pluscuamperfecto
futuro
futuro perfecto
condicional
condicional compuesto

SUBJUNTIVO:
presente
imperfecto
perfecto
pluscuamperfecto

Do tego peryfrazy: estoy, estaba, estuve+ gerundio.

Naucz sie stosowac tych czasow w praktyce i bedzie dobrze;)
wiem ze zawracam glowe, ale mam jeszcze jedno pytanie.jakich czasow z subjutivo warto sie nauczyc i jakich sie uzywa najczesciej?
dziekuje wszytskim za pomoc:)
333it333 mogłbys napisac mi cos wiecejo pluscualperfecto de subjutivo?ty albo ktokolwiek inny...???jak wygladaj czasowniki, kiedy sie go dokladnie uzywa i wszytsko co jest wazne w tym czasie.
http://eljuego.free.fr/Fichas_gramatica/FG_pluscuamperfecto_subjuntivo.htm
mam pytanie czy w futuro perfecto de indicativo sa jakies obocznosci???np e->ie
e->i o->ue itd
Zacznijmy od tego: subjuNtivo a nie subjutivo. Popołniasz ten błąd za każdym razem. Jak możesz cokolwiek znaleźć na temat tego trybu skoro piszesz go niepoprawnie??? Poza tym wszelkie informacje na temat czasów i trybów znajdziesz w każdej książce poświęconej gramatyce języka hiszpańskiego. Warto się w takową zaopatrzyć, bo niestety, i tu Cię rozczaruję, sam internet nie wystarczy do nauki języka obcego.
A odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie to FUTURO PERFECTO nie posiada oboczności bo tworzy się go z czasownika posiłkowego HABER (w czasie futuro) i z PARTICIPIO PASADO, np: Habrá habido un accidente.

pozdrawiam
Ojojoj, nie złość się tak, złość piękności szkodzi.

Eleno, nie wiem, może źle mi się wydaje, ale chyba rzuciłaś się na naukę czasów jakby "na siłę". Na nic Ci się ta umiejętność przyda, jeśli stopniowo nie przyswoisz sobie wiedzy kiedy jakiego czau użyć. Jedyny pożytek z tego taki, że bezbłędnie będziesz umiała odmieniać czasowniki, co nie powiem, też się przydaje.
Proponuję dorwać dobrą książkę, w której poszczególne czasy wprowadzane są po kolei, z uszanowaniem dotychczasowej wiedzy uczącego się. I powoli, spokojnie się uczyć.
Pozdrawiam.
A jeszcze coś:
"Jak możesz cokolwiek znaleźć na temat tego trybu skoro piszesz go niepoprawnie??? "
Pewnie tak: po wpisaniu w google :pluscuamperfecto de SUBJUTIVO" google zadaje pytanie: "Czy chodziło Ci o: pluscuamperfecto de SUBJUNTIVO ?". Ot, maszyna mądrzejsza od człowieka.
Skoro maszyna mądrzejsza to tym lepiej dla niej. Widocznie to też nie pomogło :P

Pozdrawiam
do nauki czasów polecam ta stronke

http://hiszpanski.bajo.pl/2442,czasy,hiszpanskie,ucz,sie,za,darmo,online.html

owocnej nauki!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka