portugalski=hiszpanski?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej powiedzcie mi czy jest duza roznic pomiedzy tymi dwoma jezykami a jesli tak to glownie w czym?
sam porownaj

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_portugalski

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_hiszpa%C5%84ski
Widze Icaro, że dobrym nauczycielem nie możesz być. Człowiek nie zna żadnego z języków i ty mu podajesz przykład obydwu.

Język portugalski jest zupelnie inny niz hiszpański. Należy sie uczyć obydwu. Jesli ktos zna dobrze hiszpański, być może, zrozumie cos kiedy mówi brazylijczyk. Ostatnio rozmawiałam z brazylijką ktora mieszka w Hiszpanii od 10 lat. W hiszpańskim. Jej akcent portugalski byl tak silny, że bylo ja trudno zrozumiec mimo, że mówila po hiszpańsku.

Icaro. Que tomes la leche condensada. Tiene azucar. Dicen, que alimenta el cerebro.

Maru
ile nickow posiadasz??

++++++++++++
>Widze Icaro, że dobrym nauczycielem nie możesz być.

++++++++++++
napisalem "sam porownaj" czy prosba o samodzielna prace dyskwalifikuje kogos do pracy nauczyciela?? por dios,esto esta lleno de frikis... :)

+++++++++++++

>Icaro. Que tomes la leche condensada. Tiene azucar. Dicen, que
>alimenta el cerebro.

++++++++++++
gracias por el consejo,se agradece tu preocupación por el servidor.
5. Jak pozyjesz 15 lat w Hiszpanii, napiszesz tu w castellano kilkanascie artykulow, jakas ksiazke, wtedy pogadamy.

+++++++++++++++

z przyjemnoscia poczytam .prosze o zrodlo
Lo de siempre. Te fijas en el IP y no en el contenido. Parece que estás lleno de complejos. Se te notaba esto en el último concierto donde estuviste.

Lo de la leche evaporada, no estaba mal. Por fín parecía que eres una persona.

Maru
insisto. me gustaría conocer las flores de tu intelectualidad(se supone que son de tu jardín...)
sin miedo,presume de "... Jak pozyjesz 15 lat w Hiszpanii, napiszesz tu w castellano kilkanascie artykulow, jakas ksiazke, wtedy pogadamy..."
Lo siento. No vas a entender nada. No es de leche evaporada ni de organizar un Foro.

Maru
jestem pewien ze sa osoby na tym forum ktore sa w stanie zrozumiec twoja (??) tworczosc,jakze plodna...

"... Jak pozyjesz 15 lat w Hiszpanii, napiszesz tu w castellano kilkanascie artykulow, jakas ksiazke, wtedy pogadamy..."

niemniej,jako ze widze ze masz watpliwosci co do mojej zdolnosci zrozumienia znam osobe ktora skonczyla studia we francji+okolo 30 lat jako wykladowca na uniwersytecie.

me gustaría conocer las flores de tu intelectualidad(se supone que son de tu jardín...)
sin miedo,presume de tu intelectualidad a no ser que no tengas nada que ofrecer...
przy okzaji,widze ze jako nauczyciel nadaje sie?? moj argument okazal sie skuteczny?? az dziwne,me topo con la grandeza mental jamas vista por aquí y me dan la razón :)
Venga. Sigue con tus complejos. DESPIERTA. El mundo y las personas (por omisión) son BUENAS. Hay muchas cosas por hacer. Adelante. Encontrarás los que te acompañen. Tranquilo.

Maru

P.S. Llamado Scriptum. ¿Que tiene que ver esto con lo de español/portugues?

Te das cuenta que te distraes fácilmene? Saludos.
insisto por tercera vez:

5. Jak pozyjesz 15 lat w Hiszpanii, napiszesz tu w castellano kilkanascie artykulow, jakas ksiazke, wtedy pogadamy.

++++++++++++++++++++

rzuc twoje intelektualne perly :)
my biedne robaczki chcemy liznac troche wiedzy.adelante
a no ser que quieras demonstrar que eres un burdo FRAUDE.
po raz czwarty:
czekam na odpowiedz.
przypomne:
+++++++++++
Jak pozyjesz 15 lat w Hiszpanii, napiszesz tu w castellano
>kilkanascie artykulow, jakas ksiazke, wtedy pogadamy.

Maruja-guru intelectual

+++++++++++
Vuelvo a decir.
Maruja przepraszam sie wtrącam ale może chcesz pewną książkę w języku polskim?
No. Para tí chaval.

Maru
Vuelvo a decir.
Dziwne wrażenie odnoszę, że Maruja, Pasota i Coquina to ta sama osoba...
To i lepiej, świadomość, że zamiast trzech durnych bab istnieje tylko jedna uspokaja mnie. W tym przypadku od przybytku boli głowa.
Mam podobna teorie ale plus jeszcze jeden nick
duzy gustaw ja odpadam]
odpadasz, odpadasz :) to same BABY Jagi
duzy gustaw lepiej takim nie podpadać ,życia człowiekowi nie dają. D
jestem przygotowany w razie W, mam (nabyty !) dar rzucania klątw ;)
Czyzby moj?

Oj...widze paranoja kwitnie...
Moze lepiej...nie podlewac jej...po prostu?
Jestem za, może toto (maru C) zniknie stąd równie szybko jak się pojawiło.
Temat przeniesiony do archwium.