bo chciałabym sama :)

Temat przeniesiony do archwium.
Hallo!
Uczę się hiszpańskiego prywatnie już drugi rok i .. nadal nie umiem czasów przeszłych :(

Wybieram się w tym roku do Hiszpanii i chciałbym się jakoś wysłowić w czasach przeszłych, postanowiłam więc nauczyć się sama. (jakoś ;p)

Od jakiego czasu / czasów zacząć naukę żeby mi się w głowie nie pomieszało?

Gracias por sus consejos, besitos :*
hej czy da sie nauczyc hiszpanskiego samodzielnie? z czego korzystalas? bo ja wlasnie zaczynam. prosze o pomoc :)
Pewnie,że się da.
www.ksiegarniahiszpanska.pl
Polecam Para practicar los pasados.
Zacząć od czasów prostych.Polecam też uso i chomika Zenek1234 na www.chomikuj.pl i wrzuconą tam przeze mnie pozycję Espanol para hablantes de polaco-dobrze tłumaczy zasady następstwa i stosowania czasów hiszpańskich.
Nie martw się z czasami przeszłymi i subjonctivo większość Polaków ma problem.To przechodzi z czasem.Warto czytać informacje po hiszpańsku,korespondować z nativos, czytać blogi i wtedy samo wchodzi do głowy tow jaki sposób mówi się w danych sytuacjach.Żeby się dogadać musisz umieć wyrazić jednorazowość, uprzedniość w stosunku do innych lub ciągłość zdarzenia przeszłego.Wtedy na pewno się dogadasz.
znów zmieniacie temat.. ludzie o tym czy da się nauczyć samemu .. jest z milion tematów. :/

ayudadme! :(
Muchas gracias! mam nadzieje ze mi sie uda :)
"Od jakiego czasu / czasów zacząć naukę żeby mi się w głowie nie pomieszało?"

-wyszukiwarka
-indefinido czy imperfecto
Wejdź na chomika,ściągnij sobie Uso i przerabiaj.
Jesli chodzi o konkretne pozycje, to moze zainwestuj w serie "Aprende Gramatica y vocabulario" wydawnictwa SGEL. Seria sklada sie z 4 czesci, odpowiadajacych poziomom A1, A2, B1 i B2. Skoro masz problemy z czasami przeszlymi, to zacznij od poziomu A2, skrupulatnie wszystko przerabiajac.
ja bym radzila po prostu zmienic nauczyciela prtwatnego jesli nie uczy Cie lub nie umie nauczyc przynajmniej 3 pdst czasow przeszlych ...
>ja bym radzila po prostu zmienic nauczyciela prtwatnego jesli nie
>uczy Cie lub nie umie nauczyc przynajmniej 3 pdst czasow przeszlych
>...
No,co racja to racja. Naukę powinno zaczynać się od omówienia podstaw.
ale to szkoła językowa i.. oni mają tu tak jakoś rozplanowane.. właściwie dużo umiem tylko nadal nic z czasów przeszłych :(

w tym roku mamy poznać tylko czasy, a to niewiele .. to co mam sama próbować sie uczyć? chyba nie mam wyjścia.. ;] ayuda!
to co mam sama
>próbować sie uczyć?

Wiesz co wziąwszy pod uwagę,że chcesz poznać język hiszpański i czasy przeszłe w tym języku to koncepcja samodzielnej nauki jest całkiem niezła ;-)
Pewnie,że powinnaś sama się uczyć jeśli chcesz opanować język obcy.Szkoła, nawet najlepsza nie nauczy się języka za ciebie.A prywatnie powiem ci,że masówek w stylu szkoła języka nie lubię.Przerabiałam na sobie.Jeśli chodzi o hiszpański ze szkółki odeszłam kiedy lektorka wraz z grupą zaczęła traktować mnie jako podręczny słownik chociaż ja się dopiero uczyłam a ona ponoć była po filologii.Ucz się:samodzielnie,systematycznie-małymi porcjami ale regularnie,z dobrych najlepiej hiszpańskojęzycznych książek.Ktoś polecił ci serię Aprende-jest bardzo dobra.Ja polecam Uso i Espanol en marcha.Samodzielna regularna nauka plus konwersacja z nativos (może być w szkółce lub poza nią) i będzie dobrze.Polecam ci codzienną lekturę wiadomości na www.elmundo.es albo www.elpais.es i bezboleśnie uczysz się i gramatyki i słownictwa.
Pomyliłam adres.Powinno być: www.elpais.com
Z ciekawości-co to za szkoła? Bo ta, z którą ja miałam do czynienia przynajmniej wprowadziła 2 podstawowe czasy przeszłe w ciągu 1 roku nauki.
OK.Popatrzyłam w moje bazgroły (lubię gramatykę kontrastywną i często uczę się robiąc różna porównania między językami).Korzystałam swego czasu z informacji o zasadach następstwa czasów przeszłych i porównałam je sobie do angielskich, a ściślej mówiąc z grubsza zasady ich stosowania.Jak znasz angielski to może ci to pomoże.
A więc-punkt wyjścia-preterito indefinido (uzywamy ja past simple i od tego czasu zacznij)
Potem:
preterito imperfecto (jak angielski Past Continous,jak konstrukcja "I used to do", jako tło zdarzeń przeszłych wyrażonych w indefinido; konstrukcja "mientras"+preterito imperfecto+ inne zdarzenie; do porównań "kiedyś-dziś " (antes-ahora)

Potem następstwo czasów przeszłych w pełnym tego słowa znaczeniu:
Preterito perfecto (używamy jak Present Perfect Continious ale bez podkreślenia ciągłości;rozciągłości trwania)
czas zaprzeszły czyli preterito pluscuamperfecto-jak Past Perfect (czynności dokonane,zaprzeszłe)
To tak z grubsza.Miejscami zbyt uproszczone ale mnie pomogło.A seria uso pomoże ci w nauce wyjątków w odmianie niektórych czasowników w tych czasach-bo zapamiętać odmiany nie jest tak łatwo.Po prostu trzeba odmieniać, odmieniać i jeszcze raz odmieniać.Jak na polskim w podstawówce.Powodzenia
Jest jeszcze konstrukcja Estar+ Gerundio dla przeszłości (za jej pomocą mówimy-byłam/em w trakcie robienia czegoś w danym momencie w przeszłości).Znajdziesz porównanie jej z 2 pierwszymi czasami przeszłymi w książeczce Uso elemental-temat 30,strona 136.
Tą książkę na pewno znajdziesz na chomiku i na początek nauki gramatyki jest świetna.
Da sie.Wystarczy troche odwagi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia