kilka rzeczy;D

Temat przeniesiony do archwium.
no to tak:
1. Te dare piso = Zabije cie? jesli tak, to moglby mi to ktos szerzej wytlumaczyc ?;D tzn. dlaczego tak ?

2. HACE to hay w formie przeszlej, tak?

3.jak powiedzieć wykształcony? wiem,ze nie educado, a ling.pl nie daje mi odp ;D

4. co znaczy nos vemos? pojdźmy?

5. montar en bicicleta czy ir a bicicleta?

to wszystko :D
Ad 1. to chyba latynoski zwrot jakiś, jesli błedu nie zrobiłes. Mniej więcej 'znokautowac/obalić na ziemię...' . Ale watpię aby znaczyło 'zabić'
Ad 2. Nie. "hay" pochodzi od "haber" a "hace" to 3.os.l.p. od "hacer" w czasie teraźniejszym.
Ad 3. Najczęściej uzywa się słowa "culto".
Ad 4. Znaczy "Spotkamy się ?"
Ad 5. "montar en ..." to bardziej 'wsiadać' a w znaczeniu 'jechać' używa sie raczej w przypadku zwierząt. Zawsze jest 'ir EN...' i tylko w przypadku konia zawsze jest "montar/ir a caballo", pozostałe zwierzęta, nawet klacz wymagaja użycia "en".
Czyli 'ir en bicicleta/coche'.
1/ też nie kojarzę
4/ nos vemos - narazie (do zobaczenia)
5/ jeszcze jest opcja: andar en bicicleta/bici
dzięki wielkie :D teraz wiem juz troszeńkę więcej :D A co do tego pierwszego zwrotu, to prawda jest to,że jest latynoski :D
Tak... 'dar piso' jest wyrażeniem slangowym popularnym w Ameryce Południowej... Hm... Przypomina mi on najbardziej polskie 'zaliczyć zgon' ;).

Synonimy (też slang i też Ameryka Południowa): dar chuletar; chuletear.
Lub po prostu 'asesinar' czyli zabić.
dar chuleta* bez 'r'.
Ad 4. Rzeczywiście, racja - Antares11 poprawił - zinterpretowałem zwrot z pytajnikiem a ma byc bez.
A "dar chuleta" to nie jest spoliczkować? Bo spr w slowniku chulet ai to jest policzek ;/
A ja slyszalam ze CHULETA to sciagawka,mlodziez czesto tak mówi.
w moim słowniku "chuleta" to policzek, ale jak patrzę na ling.pl to to jest albo ściąga albo KOTLET:P I bądź tu Polaku mądry ...
"chuleta' może znaczyć oprócz 'kotleta' takze 'ściągę' i 'klapsa' ale w przypadku 'policzka' jako uderzenia, używa się, przynajmniej w Hiszpanii, słowa "bofetada" .
Drogi argazedonie: Antares11 poprawiłA, Antares11 być kobietą :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka