kategoria: Nauka języka hiszpańskiego / forum: Pomoc językowa
imperdible
09 gru 2008
Witam! Niedługo mam zamiar wysłać kartkę świąteczną do zaprzyjaźnionej rodziny z Hiszpanii. Zastanawia mnie jedno. Jak taką kartkę zaadresować? W Polsce mamy łatwiej, adresujemy 'Kowalscy'+adres i wiadomo. A w Hiszpanii problemem są dwuczłonowe nazwiska, ojciec, matka i dzieci mają przecież inne nazwisko. Jak ten problem można rozwiązać? Nie chcę wypisać wszystkich na kopercie, miejsca może nie starczyć;)
ja na kopercie umieszcam pierwsza señore, pozniej señora, a wewnatrz kartki, w miejscu adresu wpisuje innych czlonkow rodziny, tzn, powtarzam señore, señora i dodaje imiona dzieci
obstajena
10 gru 2008
ja pisałam do jednego chłopaka, to bez żadnych señorów w adresie ;D
może się nie obrazi.
imperdible
10 gru 2008
dziś spytałam się mojego nauczyciela j.hiszpańskiego - native'a- i powiedział, żebym napisała do ojca/matki rodziny, bo i tak w życzeniach mam zaznaczone dla kogo one są [toda familia]. No to będę wysyłać. Dzięki za odpowiedź:)
obstajena
15 gru 2008
żeby nie zakładać nowego tematu...
mam pytanie.
orientuje się ktoś jak długo może dochodzić list wysłany z priorytetem do Hiszpanii? Tydzień, dwa?
Wysłałam dokładnie tydzień temu. Wiem że jest gorący okres przedświąteczny......
marialus
15 gru 2008
Do mnie został wysłany w środę rano i przyszedł dzisiaj :) więc 3 dni ,bo w weekend poczta chyba nie działa ?!
kategoria: Nauka języka hiszpańskiego / forum: Pomoc językowa