carne picada - co to znaczy?

Temat przeniesiony do archwium.
wie ktoś może co znaczy "carne picada"? mięso mielone? bo nie jestem pewna:)
Od czasownika picar, carne picada to takie kawałeczki drobno pokrojonego mięsa, powiedzmy na tacos. W praktyce niektórzy mówią tak na mielone, chociaż dla mnie mielone to carne molida. Czyli nadal nie wiemy czy chodzi o mielone czy drobno krojone. Na co to jest przepis?
Nie "niektórzy tak mówia..." tylko to JEST "mięso mielone". To, że po polsku mówimy "mleć/mielić/mielone" mięso nie oznacza, że w innych językach będzie też tak NIELOGICZNA asocjacja. Bo mięsa tak naprawdę nie można "zmielić" bo "mleć" (staroświecko ale wciąż najbardziej poprawnie) czyli "mielić" oznacza m.in. "miażdżyć/rozdrabniać (na pył) ucierając". Jest inne słowo mniej używane w języku polskim choć bardziej oddające to co się robi z mięsem - SIEKAĆ/SIEKANE i tak dawniej się mówiło i siekało nożem/tasakiem gdy nie było maszynek do mięsa. Ale "siekane" zostało wyparte przez "mielone".
edytowany przez argazedon: 10 gru 2010
Być może carne picada to mielone w Hiszpanii i jakichś innych krajach, tak zresztą wcześniej napisałam, że ludzie różnie mówią. Wśród hiszpańskojęzycznych z którymi ja mam do czynienia carne molida i carne picada to dwie różne rzeczy. Nic nie jest nielogiczne, nie jest to żadna kalka ani nic, tak po prostu mówią, ja tego nie wymyśliłam.

Carne molida, znaczy mielone w sensie przepuszczone przez maszynkę, nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć, mięso na hamburgery, kotlety mielone/siekane, pulpeciki czy co tam kto chce.

Carne picada to mięso pokrojone na małe kawałeczki, przed albo po obróbce cieplnej i nie ma to nic wspólnego z odpowiednikami w nazewnictwie polskim, tak się po prostu mówi.

Zgodzę się jedynie co do tego, że to co teraz nazywamy mielone, kiedyś nazywało się siekane, w języku polskim oczywiście, w hiszpańskim jakim ja się otaczam nadal ta różnica istnieje.
...carne MOLIDA?...hmmm...
Ciekawy temat! ;-)
-----------
MOLER => ?
MOLINO => ?
MOLINILLO => ?
PICAR => ?
PICADORA => ?
------
Carne picada = carne molida - moze byc ?
---
W przepisie chodzi o mieso mielone.