dom/mieszkanie - opis

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
opisuje swój dom i mam problem ze zdaniem: " Na piętrze znajduje się mój pokój i sypialnia rodziców. Po prawej stronie sypialni rodziców jest pokój brata.".czy ma to wyglądać tak: Arriba esta mi habitacion y padres dormitorio. Hermano habitacion esta la derecha del padres dormitorio."
Dopiero zaczynam przygode z hiszpanskim i nie wiem czy "pokój brata" i "sypialnia rodziców" ma byc w takiej formie wpisane tzn. jakie są zasady odmiany rzeczowników itp:/ pozatym " czy nie powinno być "arriba hay" (ale z drugiej strony konkretnie mówie, że jest MOJ pokoj dlatego tez skłaniam sie do "esta":/ prosze o pomoc
Skoro zaczynasz to "zacznij" od podstaw żeby bzdur nie pisać.
http://www.hiszpanski.ang.pl/gramatyka/przyimek/przyimek_de
niestety to nie odemnie zalezy od czego powinno sie zaczynac. Mimo nieco agresywnego postu dziekuje za pomoc.
Mamy koniec kwietnia... Pytanie : Co ty robiłeś przez cały rok szkolny ? Skoro nie od ciebie zależy to po prostu nie uważałeś na lekcjach i musisz wszystko nadrobić. Takie podstawowe rzeczy z gramatyki na pewno były przerabiane.
Na forum jest cała podstawowa gramatyka "w pigułce" więc jeśli się postarasz...
po pierwsze: studiuje, semestr zaczął się w marcu i od tego czasu ucze się języka, póki co były 4 zajęcia na których uczyliśmy się m.in. mówić o sobie i odmieniać czasowniki. To jest pierwsza praca pisemna, bo stwierdzono, że jak nie zaczniemy czegoś pisać to się nigdy nie nauczymy. Niestety te podstawy nie zostały wcześniej przekazane. Nie wiem po co się tłumacze ale fakt faktem mój błąd - mogłam najpierw poszperać na necie a później poprosić o pomoc. temat chyba powinien być uznany za zakończony.
ps. Basia to imie żeńskie
Dlatego zawsze mówiłem, że na studia filologiczne powinny być egzaminy z danego języka ;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka