Opowiadania i inne pytania

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
1.Czy znacie może jakieś strony, gdzie można by znaleźć niezbyt trudne (albo chociaż niezbyt długie ;) ) opowiadania po hiszpańsku- nie chodzi mi o książki, tylko właśnie typu 10-15 stron... Mam na myśli mniej więcej coś takiego jak ostatnio pojawiło się na forum, tylko nie koniecznie w jednym zdaniu. Byłabym bardzo wdzięczna

2. Czy czasownika "afinar" można użyć w znaczeniu "stroić gitarę"? "finar una guitarra"?

3. co dokłądnie znaczy "suele ser", i jak tego używać? Mam tłumaczenie, iż "jak zazwyczaj bywa", ale nie bardzo wiem, jak mogłabym to wykorzystać w zdaniu

4. "helado" można użyć zarówno jako lód (el helado), jak i lodowaty?

Przepraszam, że tak wszystko wrzucam do jednego worka wszystko, ale wole sobie zapisywać pytania i potem zadać wszystko na raz niż się rozdrabniać i zakładać co tydzień nowy temat ;) poza tym, dzięki temu pytanie dłużej mnie nurtuje, więc dłużej pamiętam odpowiedź... xD
Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne odpowiedzi :D
2. mozna a nawet trzeba. afinar la guitarra
3. suele ser, suele pasar = tak bywa, tak sie zdaza, przewaznie, np. Suele ser doloroso amar sin ser correspondido.
4. np. Tengo los pies helados,; tu nariz está helada; este piso está helado

edytowany przez BeaI: 27 cze 2011
o świetnie, dziękuję bardzo. a mogłabym jeszcze dostać informacje o jakiś nietrudnych opowiadaniach? ;) Proooszę...
Ja nie wiem po co wy macie tego google'a w dzisiejszych czasach ?
http://cuentosparadormir.com/cuentos-cortos
Cytat: argazedon
Ja nie wiem po co wy macie tego google'a w dzisiejszych czasach ?
http://cuentosparadormir.com/cuentos-cortos

Już tłumaczę- otóż owszem, szukałam. Znalazłam opowiadania S Kinga, które zdecydowanie wykraczają poza mój poziom, bajki dla dzieci typu "czerwony kapturek", a nie o to mi chodziło, stronę z wierszami, oraz stronę, na której wpisujesz swoje imię i jesteś księżniczką i masz super-bohatera wiewiórkę. I potem strona czyta Ci bajkę, a postaci się ruszają- naprawdę, świetne, tylko że też nie specjalnie o to mi chodziło :D, toteż w końcu postanowiłam zapytać, i ślicznie dziękuję za odpowiedź ;)

argazedon, widzisz się w roli królewny? xD

»

Życie, praca, nauka