1. Ponieważ nie jacyś złodzieje, tylko konkretni, chociaż można by było napisać unos, nieznacznie zmieniło by sens.
2-5. Mówimy ogólnie, jeśli mówimy o gustach, upodobaniach używamy rodzajników określonych, bo popatrz taki przykład: Me gustan más unas rosas... to wychodzi, że podobają mi się JAKIEŚ róże, a mi podobają się wszystkie, KONKRETNIE wszystkie czyli określony.
6. Gdyby był nieokreślony to by wyszło, że przyszedł z jakąś nogą, niekoniecznie swoją i zdanie byłoby bez sensu.
1. Jeśli mówimy, że ktoś jest lekarzem/hydraulikiem/prawdziwym przyjacielem/dżentelmenem itp. używamy nieokreślonego, ponieważ nie chodzi nam o OGÓŁ, tylko o jednego z wielu.
Można to rozumieć tak, że skoro 'Jaime es un verdadero amigo' to jest on jednym z wielu prawdziwych przyjaciół, kurde zawile jakoś wyszło:D
2. Kopii mogło być wiele, a ja chcę jedną z nich, jedną z wielu, nie musi być ta konkretna, tylko jedna z wielu takich samych.
3. Jakiś chłopak, nie konkrety, tylko jakiś, który ma 16 lat.
4."Tener un hambre feroz" to zwrot, tak musi być i już.
5.Tak samo, nie chodzi o konkretne kłamstwo tylko o jedno z wielu
6.osoby z dialogu zastanawiają się co kupić, nie mają upatrzonych konkretnych kolczyków czy bransoletki. Określony by był, gdyby druga osoba powiedziała "kolczyki, które wczoraj widziałyśmy"
chodziło by wtedy o konkretne kolczyki.
Jeszcze raz:
Jeśli mówimy, że coś np. lubimy to są określony, bo jak lubimy róże, to nie ważne czy róża będzie z kwiaciarni w Warszawie czy z Rio de Janeiro i tak będę ją lubić, bo róża to róża.
Ale jeśli powiedziałbyś "Quiero comprarle a Luisa unas rosas", ponieważ chciesz jej kupić kilka z tych wszystkich, które lubisz.
I tak samo jest jak mówimy, o kimś jaki ma zawód, czy nazywamy go przyjacielem itp.
Jaime es un verdadero amigo, jednym z wielu.