Problem z odmianą

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie
mam takie zdanie Mira, coge la linea 3 en direccion Legazpi, te bajas en la primera estacion, Arguelles, y alli cambias a la linea 4.
Nie rozumiem dlaczego jest bajas a nie baja oraz czemu cambias a nie cambia??? ( odpowiedzi poprawne znam z książki) Z góry dzięki za wyjaśnienie
CAGE - TY!...i teraz...
( - z-A bedzie PAN/PANI => Usted...)
---
A baja to bedzie per Pan...
Cambia - to samo...
Jak zaczynasz na "ty" to tak trzeba ciagnac...
----
Bajo, bajas, baja...
Cambio, cambias, cambia...
Widze, że ksiazki Prismy:D Osoba mówiąca tłumaczy drogę kogoś z kim jest na ty. Jakby było baja i cambia to by było skierowane do pana, pani.
A ja co napisalam?
Nie w tym widz, to jest opis a nie polecenia czyli wysiadasz a nie wysiadz, tak to wg mnie wyglada i nie chodzi i forme per ty czy pani, a naprowadza na to pierwszy czasonik czyli COGE, po ktorym mozna sie spodziewac imperativo we wszystkich zdaniach jako instrukcje :)
ok dzięki ale nam nauczycielka podawała ze cambia i baja dotyczy sie formy ty a nie pan pani
Nauczycielka dobrze podawała ale że "dotyczy" trybu rozkazującego 2 os. l.p. Na pewno nie "sie" :-)
Ale nie o to chodzi i juz ci to wytłumaczono powyżej. W zdaniu użyto dwóch różnych form dla 2 os. l.p. Tylko pierwszy czasownik jest w trybie rozkazującym a pozostałe są w trybie oznajmującym.
No tak, ja nie umiem tak prosto:):P
Hmmm...
Cytat:
Nie w tym widz, to jest opis a nie polecenia czyli wysiadasz a nie wysiadz, tak to wg mnie wyglada i nie chodzi i forme per ty czy pani, a naprowadza na to pierwszy czasonik czyli COGE, po ktorym mozna sie spodziewac imperativo we wszystkich zdaniach jako instrukcje :)

...COGE, po ktorym mozna sie spodziewac imperativo we wszystkich zdaniach jako instrukcje
???
-------------------
Mira, coge la linea 3 en direccion Legazpi, te bajas en la primera estacion, Arguelles, y alli cambias a la linea 4.

Mira => Tú, presente m.imperativo
Coge => Tú presente m.imperativo
Bajas => tú, presente m. indicativo
Cambias => tú, presente m. indicativo

Jednym slowem: mira, coge … - IMPERATIVO a dalej INDICATIVO.

Wracamy do pytania i MOJEJ odpowiedzi...

Pytanie:
Cytat:
Nie rozumiem dlaczego jest bajas a nie baja oraz czemu cambias a nie cambia???

Moja odpowiedz:
Cytat:
COGE - TY!...i teraz...
( - z-A bedzie PAN/PANI => Usted...)
---
A baja to bedzie per Pan...
Cambia - to samo...
Jak zaczynasz na "ty" to tak trzeba ciagnac...

WYJASNIENIE:

MirE => Usted presente m.imperativo
CojA => Usted presente m.imperativo
Baja – Usted presente m.indicativo
Cambia => Usted, m.indicativo.

Czyli, jak napiszemy BAJA oraz CAMBIA to bedzie per PAN w TYM WYPADKU - czyli tak jak napisalam 27 lutego.

Salu2, Una...

Namotalam ...?
edytowany przez Una_: 06 mar 2012
Bardzo dobre eksplanujesz Una_ !! bardzo jasne?? (nie wiem jesli jest dobrze to :) ) . Tutaj jest moj wkład... prosze, tłumaczenia, jaja

1. Mira, coge la linea 3 en direccion Legazpi,

Coge - Imperativo --- Sugerencia, recomendación. No tienes otra opción mejor, por lo que dices "coge" en imperativo.

También puedes decir "coges", en presente de indicativo, pero estas describiendo algo, no dando la mejor opción, ni la única.

2.te bajas en la primera estacion, Arguelles, y alli cambias a la linea 4.
-La segunda parte es una descripción del viaje por eso utilizas el presente de indicativo:
Te bajas - Bajarse ---- 2ª persona del presente de indicativo.
Cambias - 2ª persona del presente de indicativo.
Temat przeniesiony do archwium.