Witam

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Was wszystkich serdecznie :) jestem tutaj nowa, i przeglądałam trochę forum, widzę że pomagacie dużo innym. Zarejestrowałam się na tej stronie ponieważ chciałabym wyjechac do pracy w Hiszpanii, ale zanim to zrobię to muszę przede wszystkim cos znaleźc i poduczyc się języka. Umiem co nieco, tak w stopniu komunikatywnym i wydaje mi się że potrafiłabym się dogadac. Miałabym prośbę, widzialam poniższy watek i wdziałam ze pomogliście pewnej Pani. Również prosiłabym o pomoc w przetłumaczeniu pewnego tekstu, jeżeli to będzie możliwe, i również byłabym bardzo bardzo wdzięczna za pomoc. Koleżanka która mieszka w hiszpani, podała mi email do pewnej knajpki i mówiła żebym do nich napisała o sobie i dlaczego chciałabym tam pracowac i ze ona mi w tym nie pomoże bo sama nie potrafi składac dobrze gramatycznie zdań. Zatem bardzo bym was moi Drodzy prosiła o pomoc w przetłumaczeniu tego :

Witam, nazywam się Amanda. Pochodzę z Polski mam 23 lata i bardzo chciałabym wyjechac do hiszpani, nie znam za dobrze języka, ale umiem porozumiewac się w stopniu komunikatywnym. Chciałabym się zapytac czy jest u Was może jakiś wolny etat, nie ważne jaki, przyjęłabym wszystko. Bardzo mi na tym zależy. Jestem sumienna osoba, odpowiedzialną, przyjazną i zaradną a przede wszystkim punktualna, szanuje innych ludzi i nie wdaje się w konflikty, bardzo szybko się uczę nowych rzeczy. Nigdy bym państwa nie zawiodla i starała się ze wszystkich sil. Chciałabym wynając pokój i jakoś przeżyc, nie zależałoby mi na dużym wynagrodzeniu, byle tylko zaplacic za wynajęcie i kupic sobie coś do jedzenia. Piszę o tym, ponieważ wydaje mi sie to ważne, pracowałabym dla państwa za 500-550e za miesiąc. Bardzo proszę o rozważenie mojej prośby i danie mi szansy. Jeżeli nie mają Państwo nic do zaoferowania to może znacie kogoś kto potrzebowałby kogoś do sprzątania, gotowania, robienia zakupów ? Bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiam serdecznie.

Bardzo również proszę o nie dodawanie glupich komentarzy do tego co napisałam, nie wszystkim się powodzi i nie każdy ma szanse się wybic. Pozdrawiam wszystkich i będę bardzo wdzięczna za pomoc !!! :)
CZEŚĆ :-)
Zacznijmy od języka polskiego - nie możesz nikogo powitać, ani po polsku ani tym bardziej po hiszpańsku, jeśli nie jesteś w komitecie powitalnym ani nie przyjmujesz gości. Użycie słowa "witam" to bardzo brzydki internetowy zwyczaj rozpleniony jak zaraza, którą trzeba zwalczać. Wchodząc na forum możesz się PRZYWITAĆ zwyczajowymi polskimi zwrotami.
Co do meritum to później - chyba, że ktoś inny pomoże przede mną.
edytowany przez argazedon: 23 kwi 2013
Czesc Amanda!

Oto moja propozycja tlumaczenia:

¡Buenos días!
Me llamo Amanda. Soy polaca y tengo 23 años. Estaría encantada poder venir a España. De momento no tengo conocimiento muy alto de la lengua española, pero la domino bastente para defenderme. Me gustaría preguntarles si sería posible trabajar para Ustedes. Venir a España es algo muy importante para mi. Soy una persona muy responsable, amable y sobre todo muy puntual. Respeto a la gente y no me gusta ningún tipo de conflicto. Todo lo que hace falta aprendo en una manera muy rápida. Les aseguro que no estarían decepcionados conmigo. No me hace falta ganar mucho dinero. Me gustaría alquilar una habitación y simplemente poder pagar el alquiler y la comida para sobrvivir. Lo estoy mencionando porque me parece que es un tema bastante importante para Ustedes. Podría trabajar ganando 5[tel]euro mensualmente. Les ruego que me den la oportunidad de venir a trabajar con Ustedes. Si no tienen nada para ofrecerme, ¿a lo mejor conocen z alguien que necesita una auyda en casa?
Espero sus noticias.
Atentamente,
Amanda

Zycze powodzenia w poszukiwaniu pracy!

Pozdrawiam,
Robert
edytowany przez moderatora: 25 kwi 2013
Prawie dobrze ale przekręciłeś sens niektórych zdań.
... No me hace falta ganar mucho dinero -> to brzmi jakby była bogata a pracować chciała dla rozrywki. Po polsku jest inaczej.
...Lo estoy mencionando porque me parece que es un tema bastante importante para Ustedes.
Dziękuję za tak liczne odpowiedzi !!!
Przepraszam za wstepne slowo WITAM, niestety nie wiedzialam ze jest to (o zgrozo) zmora internetowa !!! za co Was wszystkich przepraszam !!! nie wiedzialam, ze jest tak niekulturalne. zapamiętam to na przyszłośc :) pozdrawiam wszystkich serdecznie i bardzo bardzo dziękuję !! :)

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie