czasowniki nieregularne

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, ostatnio uczyłam się o ogólnej zasadzie związanej z czasownikami nieregularnymi. Na studiach czeka mnie kolokwium z czasowników nieregularnych, jednak nie będzie obok czasownika w podstawowej formie napisane na jaką literę odmienić. Czy jest jakaś ogólna zasada kiedy np. e zamienia się na samo i lub na ie? Nie jestem w stanie nauczyć się wszystkich czasowników nieregularnych, żeby dobrze to napisać a bez ogólniej wiedzy czym się kierować będzie mi trudno. Mam nadzieję, że post w miarę zrozumiały.
Pozdrawiam.
jednak nie będzie obok czasownika w podstawowej ??to co bedzie na tym kolokwium??mozesz podac przyklad takiego zadania??
Manuel, no (encontrar, yo) ______ mis gafas. ¿(Saber, tú) _____ dónde están?
Może źle się wyraziłam w poprzednim poście. Dopiero uczę się hiszpańskiego od 2 tygodni i niestety nie znam zbyt wielu słów. Dlatego miałam nadzieję, że jest jakaś zasada, którą należy się kierować. Czy po prostu trzeba się takich czasowników wyuczyć?
http://www.hiszpanski.ang.pl/gramatyka/czasownik/czasowniki_nieregularne ,no sa czas ,ktorcyh trzeba nauczyc sie na pamiec bo maja taka forme ,ktora nie podlega okreslonej regule ,np czas ir - yo voy ,tu vas , z czasem po prostu to sie czuje :)) moze argazedon ci podesle jakis link do tego:))
Te zmiany wywodzą się z łaciny, ale żeby je 'ogarnąć' w hiszpańskim trzeba ją znać. Wydaje mi się, że poprostu trzeba się nauczyć, które czasowniki mają zmianę 'e' na 'ie', które 'e' na 'i' itd. Potem odmiana przychodzi naturalnie.

Są też czasowniki, w których jedna forma jest defektywna: 'tener' (yo tengo), venir (yo vengo).

Inną grupę stanowią całkiem nieregularne czasowniki, np. 'ser'.

Ja korzystałem z tej strony (interfejs po angielsku): http://www.languageguide.org/spanish/grammar/conjugations/stem_changes.jsp
Na dole masz link do 'practice', żeby poćwiczyć koniugacje (widzę, że ją znacznie ulepszyli od 'moich czasów' :)). Sporo się z niej nauczyłem, może i Tobie przypadnie do gustu.
PS: Jeśli chodzi o zmianę 'e' na 'i', to zachodzi ona tylko w czasownikach zakończonych na '-ir' (co nie znaczy, że wszystkie czasowniki z tej grupy mające 'e' przechodzą tę zmianę).
Temat przeniesiony do archwium.