dwa pytanka

Temat przeniesiony do archwium.
Mal dwa pytania, prosilbym kolegów starszych stażem nauki o odpowiedż:-)
1. Jeśli chodzi o wyrażanie powinności, to jaka jest różnica między czasownikiem deber odmienionym w czasie teraźniejszym a trybie przypuszczającym ? Spotkałem się np ze zdaniem" Deberías limpiar la casa ahora" Ja powiedzialbym "debes limpiar la casa ahora".

2. Czasownik hacer w znaczeniu "sprawiac" (jak w angielskim np. You make me happy, it makes me cry) Chodzi o oddzialywanie na kogos. Mogę po tym czasowniku wstawić każdy rzeczownik lub inny czasownik? Słyszałem np. "Difícil esconder lo que me hace sentir" Moja kolezanka czesto mi mowi np "me haces bien"
1. Użycie "deber" wyjaśniałem wielokrotnie, np:
http://www.hiszpanski.ang.pl/forum/pomoc-jezykowa/135959
edytowany przez argazedon: 13 lut 2014
2. Jeśli wstawisz rzeczownik to zmienisz całkowicie znaczenie- to chyba oczywiste? Wyrażenie "hacer reir" odnoszące się do osoby to nie to samo co "hacer fuego" czy "hacer un pastel".
Co do tego "Me haces bien" to twoja koleżanka albo się wygłupia albo nie wie co mówi... Okazywać komuś dobroć to jedno, "czynić dobro" to drugie, "postępować dobrze" gdy "bien" jest przysłówkiem to trzecie a "zrobić komuś dobrze" to jeszcze coś innego :-)
Była kiedyś taka słynna piosenka:
edytowany przez argazedon: 13 lut 2014
tobie tylko jedno w glowei argazedon;wyrazenie me haces bien nie ma nic wspolnego z seksem oralnym bo zapewne do tego robisz aluzje ...me haces bien = dobrze na mnie dzialasz .....i nie mow ciagle ,ze cos jest oczywiste ,no chyba ,ze ty sie od razu urodziles omnibusem

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego