nauka języka samemu

Temat przeniesiony do archwium.
uczę się hiszpańskiego sama. chcę zakupić książkę na poziomie średnio-zaawansowanym. co uważacie za lepsze :
Espanol de pe a pa
Espanol depeapa 2
Anna Wawrykowicz
wydawnictwo: Wydawnictwo Europa

czy

Hiszpański w 3 miesiące dla średnio zaawansowanych
Pons

a może macie inne propozycje???
:)))
wejdź na chomikuj.pl zenek1234 coś znajdziesz!!
byłam zobaczyłam. dzięki. a tak wracając do pytania to co jest warte uwagi???
na początku najważniejsza jest nauka słówek,trzeba miec jakieś podstawy zeby móc brnąć w to dalej.
Średnio-zaawansowany? Uso intermedio,potem uso avanzado.
Z podręczników -Gente 2 i 3 (zależy od poziomu. Poziom znajomości języka możesz sobie sprawdzić na www.cervantes.pl)
W opisach kursów w Instytucie Cervantesa możesz sprawdzić jakich podręczników używają na poszczególnych poziomach.Te książki są dość dobre.
Z fajnych serii mogę polecić też Aprende Gramatica y vocabulario (www.ksiegarniahiszpanska.pl jeśli nie wiesz gdzie szukać).
Ja korzystam z Gente 3.Trzeba uzupełniać innymi rzeczami ale dość przyjemna książka,sporo tekstów do czytania.Mam podręcznik i ćwiczenia i polecam cały komplet.
Przyjemna jest też seria Espanol 2000 i wydawnictwo bodajże Instytutu cervantesa Espanol Lengua Viva (chyba taki tytuł,fajne słuchanki-różne akcenty, różne wersje języka hiszpańskiego w materiałach audio).
Ja dużo mieszam więc nie pamiętam już tytułów wszystkiego z czego korzystam.
Książki Wawrykowicz też są fajne-jej repetytorium do matury, La mar del palabras,El mundo hispano.
Polecam też podręczniki do DELE intermedio-ja korzystam z El cronometro i jest bardzo przyjemnym podręcznikiem egzaminacyjnym.
Przywiozłam sobie też już kilka lat temu ze Szwecji książkę do gramatyki-ćwiczenia Curso Intensivo de Espanol wydawnictwa SGEL i księgarnia hiszpańska, tak sądzę,powinna to mieć lub móc sprowadzić na zamówienie.Bardzo fajna, przydatna ćwiczeniówka z gramatyki.
Zapomniałabym- na poziom niższy zaawansowany polecam Espanol En directo, na wyższy B2- B3 -Espanol en marcha 3 i 4.
Espanol en marcha jest świetne do samodzielnej nauki.
Książka o której myślałam wcześniej to faktycznie Espanol Lengua Viva czyli nie mam jeszcze sklerozy ;-)
A najwięcej daje i dało mi do tej pory czytanie prasy codziennej po hiszpańsku w internecie co gorąco polecam.
Zaczynaj dzień lekturą www.elmundo.es i nawet się nie obejrzysz a poznasz niesamowitą ilość nowego słownictwa.
Od kursu Ponsa lepszy jest kurs multimedialny Espanol Para Ti i kurs Espanol? No hay problema.
A i podobał mi się hiszpańsko-angielski kurs Read& Think Spanish wydawnictwa Mac Graw Hill. Mam gdzieś na dysku. Jeśli nie ma na chomiku (chyba kiedyś wrzucałam) to mogę go tam wrzucić.Ciekawy zbiór artykułów. Poszerza wiedzę o kulturze krajów hiszpańskojęzycznych jednocześnie ucząc słownictwa ale wymaga znajomości języka angielskiego.
Jeśli znasz angielski polecam słowniki hiszpańsko-angielskie wydawnictwa Oxford.
Poręczne i naprawdę często lepsze od polskich wydawnictw. Ja kupiłam 3 za bezcen na jakiejś wyprzedaży i czego nie mogę znaleźć w innych słownikach to zawsze znajdę w nich.
Z takich popularniejszych i tańszych rzeczy mogę polecić 1500 idiomów hiszpańskich wydawnictwa Langenscheidt.Ja kupiłam w taniej książce.Może jeszcze mają-zajrzyj na www.dedalus.pl
Hmm... Na dedalus.pl Idiomów już nie ma ale czasem na wyprzedażach widzę.
Jest za to ta pozycja:
http://www.dedalus.pl/go/_info/?id=5745
Ja sobie kupiłam.Polecam.Do poprawy zdolności komunikacji w codziennych, praktycznych sytuacjach. Mnie przydały się przy zakupie dętek rowerowych i na stacji paliw ;-)
Na www.oczytani.pl mają tanie rozmówki http://www.oczytani.pl/index.php?p715,rozmowki-polsko-hiszpanskie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia