Średnio-zaawansowany? Uso intermedio,potem uso avanzado.
Z podręczników -Gente 2 i 3 (zależy od poziomu. Poziom znajomości języka możesz sobie sprawdzić na www.cervantes.pl)
W opisach kursów w Instytucie Cervantesa możesz sprawdzić jakich podręczników używają na poszczególnych poziomach.Te książki są dość dobre.
Z fajnych serii mogę polecić też Aprende Gramatica y vocabulario (www.ksiegarniahiszpanska.pl jeśli nie wiesz gdzie szukać).
Ja korzystam z Gente 3.Trzeba uzupełniać innymi rzeczami ale dość przyjemna książka,sporo tekstów do czytania.Mam podręcznik i ćwiczenia i polecam cały komplet.
Przyjemna jest też seria Espanol 2000 i wydawnictwo bodajże Instytutu cervantesa Espanol Lengua Viva (chyba taki tytuł,fajne słuchanki-różne akcenty, różne wersje języka hiszpańskiego w materiałach audio).
Ja dużo mieszam więc nie pamiętam już tytułów wszystkiego z czego korzystam.
Książki Wawrykowicz też są fajne-jej repetytorium do matury, La mar del palabras,El mundo hispano.
Polecam też podręczniki do DELE intermedio-ja korzystam z El cronometro i jest bardzo przyjemnym podręcznikiem egzaminacyjnym.
Przywiozłam sobie też już kilka lat temu ze Szwecji książkę do gramatyki-ćwiczenia Curso Intensivo de Espanol wydawnictwa SGEL i księgarnia hiszpańska, tak sądzę,powinna to mieć lub móc sprowadzić na zamówienie.Bardzo fajna, przydatna ćwiczeniówka z gramatyki.