studia językowe z portugalskiego, jest takie coś?

Temat przeniesiony do archwium.
witam ,
jak wiadomo jest takie coś jak anglistyka, grmanistyka czy iberystyka , a jest takie cos ( a mianowicie studia jęxzykowe ) z języka portugalskiego??????????
na UJ w Instytucie Filologii Romanskiej jest miedzy innymi filologia portugalska (studia magisterskie)
Na UW na iberystyce mozna wybrac portugalski
Wybierasz się na portugalistyke?
cóż jeszcze mam sporo lat na zastonowienie i nauke podstaw, a nie wie ktos jak to na UMCS jest, a jak sie idzie na iberystyke z tym jakbym portugalskim to jest hispzański wtedy?
Żeby iść na portugalistyke nie musisz znać portugalskiego. Dla wszystkich jest nauka od podstaw.
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się że na UMCSie masz do wyboru albo hiszpański albo francuski.
o to super że od podstaw, ale i tak chce teraz się czegoś nauczyć, no jak na UMCS nie ma, to si ebedzie mi szykowała przeporwadzka i życie w akademiku, ale sobie mieszkankowynajme ale to jeszcze 5 lat :)
do tego czasu jeszcze moga stworzyc osobny kierunek z portugalskim albo przynajmniej dolozyc go jako jezyk dodatkowy... przez piec lat duzo sie moze zmienic :)
Osobny kierunek z portugalskim jest na UJ. Nabór jest co dwa lata i właśnie w tym roku zamierzam tam zdawać :)
to chyba nie w tym, tylko nastepnym :P
a czy ktos moze studiuje portugalistyke na UJ i moze mi powiedziec jak tam jest?
dopisuję się do listy zainteresowanych :)

nie orientujecie się może ile było osób na miejsce rok temu na portugalistyce na UJ ??? z góry dzięki
Rok temu nie było naboru z tego co wiem
Zmien sobie opis bo chyba nie wiesz co znaczy:-)
tzn rapariga
Czy orientujecie się na co składa się test humanistyczny(część egzaminu wstępnego m.in. na filologię portugalską na U.J.?) Jak się do niego przygotować?Pozdrawiam.
Ja też jestem zainteresowana tym kierunkiem :) Chciałam nawet zdawać tam w tamtym roku ale nie było niestety naboru, bo tak jak ktos wyżej napisał jest on co dwa lata. A mysle ze egzaminna UJ pewnie bedzie taki jak na filologie wloską czy hiszpańska, czyli test z jezyka obcego i test humanistyczny
Pozdrawiam...
Kolusia, zdecyduj sie. To w koncu na wloska czy portugalska? :)
Zdawalam w zeszlym roku na fil. wloska, ale z tego co sie orientuje test humanistyczny (oprocz "kulturowki") byl wspolny dla wszystkich filologii romanskich na UJ. Test humanistyczny skladal sie z 2 czesci - 1 - test humanistyczny wlasciwy ;) (40 pktow) i 2- "kulturowka" (20 pktow), za j. obcy bylo 60 (tekst ze sluchu + tlumaczenie zdan). W pierwszej byla gramatyka (rozbior zdan), stylistyka (nazywanie srodkow stylistyczych), literatura, pojecia typu groteska (ale tez i duzo trudniejszych, ktorych nawet niepamietam ;)), filozofia, malarstwo, historia... Mysle, ze calkiem dobrym zrodlem wiedzy pod katem tego egzaminu sa czarne podreczniki do polskiego z WSiP-u, a zwlaszcza wstepy do epok :) Natomiast w "kulturowce" byla historia, architektura, geografia, literatura... Tyle, ze dotyczaca Wloch. Ogolnie jak sie jest dobrze przygotowanym, to mozna zdac :) Tylko, ze w tym roku chyba bedziecie mieli duzo gorzej ze wzgledu na nowa mature... Ten egzamin jest zdecydowanie trudniejszy, i zeby go napisac na 90% to trzeba miec wiedze mocno wykraczajaca poza zakres liceum. Natomiast zeby sie dostac naprawde solidna licealna wiedza powinna wystaczyc :) Powodzenia zycze. Moze sie spotkamy :)
Aha, jeszcze jedno - testy z zeszlego roku powinny byc do kupienia w sekretariacie - mozna wyslac maila czy juz sa (w zeszlym roku byly ok. lutego).
Hmm.. nie wiem skąd takie pytanie odnośnie tego roku, gdyż w tym nic nie mówiłam o włoskiej :) aczkolwiek prawda jest taka ze zdawałam na włoską w tamtym roku i niestety mi się nie udało. Także w tym zastanawiam sie nad różnymi wersjami :) i w grę wchodzi także portugalski :) (a może nawet hiszpański ale nie na UJ.)
Pozdrawiam..
Gdzies napisalas (chyba na forum wloskim), ze w zwiazku z tym, ze sie nie dostalas bedziesz musiala pozegnac sie ze swoim ukochanym wloskim i oby starczylo sil by zdawac w przyszlym roku, stad moje zdziwienie. Chyba, ze ukochane sa dla Ciebie wszystkie jezyki romanskie, to rozumiem :)
Gdzies napisalas (chyba na forum wloskim), ze w zwiazku z tym, ze sie nie dostalas bedziesz musiala pozegnac sie ze swoim ukochanym wloskim i oby starczylo sil by zdawac w przyszlym roku, stad moje zdziwienie. Chyba, ze ukochane sa dla Ciebie wszystkie jezyki romanskie, to rozumiem :)
nio tak moze i tak napisałam, ale to było dawno temu a wszystko sie zmienia, i tak naprawde to nie zalezy mi na konkretnym języku. Moge studiowac wloski, hiszpański albo porugalski. Oczywiscie najbardziej chcialabym wloski, ale dostanie sie tam wg mnie jest bardzo trudne.
Czas pokaże, co wybiorę :)
Na UMCS na romanistyce są dwie specjalizacje : romanistyczna i iberystyczna. Na wstępnym zdaje się jeden egzmin z francuskiego. Na specjalizacji iberystycznej na 3 roku wypiera się następną specjalizację - hiszpańską lub portugalską. Zależy to od liczby chętnych na specjalizację portugalską. Podział nie zawsze dochodzi do skutku. Filologia portugalska to luzytanistyka.
Dzięki za odpowiedż! Maturkę mam szczęśliwie starą :) Buziaki
wszystko dobrze... ale ja na przyklad (oprocz polskiego) znam tylko jezyk portugalski to co? chcialabym zaczac studia na Uj, ale niestety na egzaminie nie mozna zdawac testu w tym jezyku... i mimo to, ze posluguje sie nim biegle, to nie moge go studiowac... fajnie prawda? :) pozdrawiam
to jeśli masz taką chęć to na UMCSie możesz złapć trzy sroki za jeden ogon:) Mozesz studiować wszystkie trzy języki na Romanistyce.Jeśli chodzi o portugalski to niestety trzeba tam zadzwonic i sie zapytac o warunki . wiem ze róznie to bywało. Zeby sie dostac na iberystykę w Lublinie trzeba zdać egzamin z francuskiego. Hiszpański jest od podstaw, a portugalski sie zaczyna od drugiego semestru. Po drugim roku mozna wybrać specjalizacjęa) hiszpańską ( wtedy ma sie wiecej zajęć z Hiszpańskiego)
b) portugalską
Bylły osoby ktore studiowały iberystykę bez znajomości francuskiego, tylko chodziły wymiennie na angielski. A skoro znasz portugalski... dlaczego nie zapytasz czy nie mozesz jakos indywidualnie studiować tego jezyka.Myśle ze mozna sie popytac.Powodzenia. Iberystyka na UMCS ie w Lublinie jest na Placu Litewskim.
odezwij sie do mnie na gg : 6953754- studiuowałes/ Łas w Lublinie? kiedy?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa